Reklama

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty zakončil o půlnoci na 9. března 2023 mandát prezidenta Miloše Zemana. Následně na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu byla uzavřena Brána gigantů Pražského hradu (na snímku).
ČTK
 ČTK

Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Během několikaminutového ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže státní hymnu. Po složení slibu vystřídá Zemana v čele státu dnes odpoledne Petr Pavel. Na Hradčanském náměstí se za deště shromáždila asi stovka lidí, mnozí si o půlnoci připíjeli šampaňským a skandovali „Konečně!".

Reklama

Zeman byl prvním přímo zvoleným prezidentem, od voličů získal důvěru na dvě volební období. Jeho působení na Pražském hradě doprovázely časté kontroverze. Konec jeho prezidentství ovlivnil zhoršený zdravotní stav.

Pavel složí slib ve čtvrt na tři odpoledne

Až do složení slibu Pavla, což by se mělo stát dnes kolem 14:15, tak bude Česká republika bez prezidenta. Pravomoci hlavy státu v tomto mezidobí připadají zejména premiérovi Petru Fialovi (ODS), část také předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS).

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Afér je s politickým působením končícího prezidenta Miloše Zemana spojeno mnoho. Byl mistrný hráč vnitropolitických šachů. Zemanovi političtí souputníci, stejně jako političtí pozorovatelé a voliči byli buď jeho skalní fanoušci, anebo ho opravdu nemuseli. Lhostejným nechával málokoho. Provokoval, přeháněl i lhal. Hanebný byl jeho výklad Ústavy i odmítání ústavních zvyklostí. Ty nazýval idiocií. Nikdy ale – přes svoje zahraničně-politické čínské a ruské eskapády – nezpochybnil členství Česka v NATO, shrnuje dneškem končící Zemanovo působení v politice komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek

Konec Zemana na Pražském hradě symbolicky oznámilo stažení vlajky prezidenta republiky neboli standarty. Nad Pražským hradem vlaje v době, když je hlava státu přítomna v České republice. Její stažení doprovodila hudba Hradní stráže, která na prvním hradním nádvoří zahrála státní hymnu. Následně byla na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu uzamčena Brána gigantů (na hlavním snímku). To sledovala asi stovka lidí, z nichž někteří volali „Konečně!“ a připíjeli si šampaňským.

Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty a uzavření Brány gigantů Pražského hradu sledovala asi stovka lidí, z nichž někteří volali „Konečně!“ a připíjeli si šampaňským. zdroj: ČTK

Brána zůstane zavřená až do dopoledne, kdy skrze ni jako první projde Pavel se svou rodinou. Na Pražský hrad by měl přijet krátce před polednem. Hlášením ho v sídle prezidentů uvítá velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann. Pavel s manželkou následně poobědvá s dosavadním prezidentským párem, ve 14:00 začne společná schůze obou komor Parlamentu, na které složí slib. Ujme se tak prezidentského úřadu.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Češi budou mít opět seriózního prezidenta, píše Süddeutsche Zeitung

S odchodem Miloše Zemana končí v České republice éra, kdy nejméně polovina lidí při pomyšlení na hlavu státu pociťovala stud, nadcházející čtvrtek proto bude pro mnohé Čechy vysvobozením. V komentáři to napsal deník Süddeutsche Zeitung, podle kterého je nastupující prezident Petr Pavel konzervativní a otevřený diskuzím.

Přečíst článek

Zeman se v úterý přestěhoval z lánského zámku do nového domu v Lánech, kde chce strávit důchod. Zřídit ale plánuje kancelář, kde by se scházel se svými hosty. Asistentku mu bude dělat manželka. Od státu bude pobírat rentu 50 tisíc korun měsíčně, dalších 50 tisíc dostane na provoz kanceláře a plat asistenta. Zároveň mu náleží důchod. Řekl, že jeho výše je 23 tisíc korun. Nárok má také na řidiče a ochranku.

Za jeho desetileté působení mu lidé podle agentury NMS Market Research dali při hodnocení jako ve škole čtyřku. Vyčítají mu hlavně výběr spolupracovníků nebo jeho nedostatečnou roli jako morální autority. Kritizují ho také za příklon k Rusku a Číně.

Zleva prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera a čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min si připíjejí 25. září 2019 v Praze na slavnostní recepci uspořádané čínskou ambasádou při příležitosti 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů.

Lukáš Kovanda: Plány končícího „přítele Pekingu“ Zemana vyvážit obchod Česka s Čínou padly. Schodek je rekordní

Za vlády prezidenta Miloše Zemana, jemuž právě dnes končí jeho druhý pětiletý mandát, se schodek obchodu Česka s Čínou více než zdvojnásobil. V uplynulých deseti letech se tak nepodařilo ani zčásti dostat obchodní vztahy obou zemí do vyváženější polohy. Právě naopak. V posledních letech schodek narůstá dramatickým tempem a loni vykázala svoji historicky suverénně nejvyšší úroveň.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme