Reklama

Brusel schválil českou podporu firmám zasaženým růstem cen energií

Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně EK odpovědná za dohled nad pravidly hospodářské soutěže
ČTK
 ČTK

Evropská komise (EK) v úterý schválila pomoc české vlády určenou velkým firmám zasaženým růstem cen energií v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Za období od letošního února do konce roku jim bude stát moci poskytnout dotace v celkovém objemu 1,23 miliardy eur (30 miliard korun). 

Reklama

Jednotlivé firmy budou moci získat nejvýše 1,8 milionu eur (44 milionů korun). Podniky z energeticky náročných odvětví, které vykazují provozní ztrátu, pak mohou dostat až 8,2 milionu eur (200 milionů korun).

Exekutiva Evropské unie zavedla dočasný rámec pro mimořádné poskytování státní pomoci firmám předloni, a to v reakci na hospodářské dopady pandemie covidu-19. Koncem října jej rozšířila o možnost podpořit velké průmyslové podniky zasažené rekordním nárůstem cen energií.

Gymnázium v Českobrodské ulici v Praze s novými solárními panely na střeše

Firmy šetří a méně topí, posílají zaměstnance pracovat domů a instalují solární panely

Firmy se s enormním nárůstem cen energií vyrovnávají především investicemi do fotovoltaiky a moderních technologií nebo zaváděním úsporných opatření při osvětlení a vytápění svých objektů. Z plynu přecházejí na zkapalněný ropný plyn LPG, snaží se víc využívat odpadní teplo z vlastní výroby, montují úsporná svítidla, snižují teplotu v kancelářích, upravují pracovní dobu. Omezení výroby nebo propouštění zaměstnanců až na výjimky neplánují.

Přečíst článek

„Česká ekonomika byla zvláště tvrdě zasažena současnou geopolitickou krizí a souvisejícím růstem cen energií,“ uvedla místopředsedkyně EK odpovědná za dohled nad pravidly hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová. Opatření české vlády podle ní pomohou zmírnit dopady, které má na hospodářství růst vstupních nákladů.

Příspěvky pro firmy nesmějí podle komise přesáhnout 30 procent uznatelných nákladů. V případě energeticky náročných podniků pak jde až o 70 procent. Mezi takové firmy podle EK patří těžební či metalurgické společnosti, chemičky, sklárny, textilky a další.

Škoda Auto, ilustrační foto

Více než polovina podniků bude v příštím roce propouštět. I kvůli nedostatečné vládní pomoci

V příštím roce předpokládá propouštění zaměstnanců 57 procent firem. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými členy udělala Asociace exportérů.

Přečíst článek

Majitel Juty Jiří Hlavatý

Miliardář Hlavatý: Zastropování cen energií pro průmysl by bylo lepší řešení. Dotace je ale lepší než nic

Vlastník jedné z největších textilek u nás prozradil, že kvůli rostoucím nákladům na energie firma již musela omezit výrobu a propustit část lidí. Není navíc jisté, že Juta na státní pomoc dosáhne, prozradil Jiří Hlavatý.

Přečíst článek

Reklama

Související

solární panely

Dalibor Martínek: Na tepelná čerpadla a soláry jdou miliardy dotací. Stát dotuje bohaté, na chudé kašle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme