Reklama

Nejen auta. Bezemisní budou muset být i nové domy. Zatím se neví, jak toho docílit

Rodinný dům, domek, solární panely
iStock
 ČTK

Europoslanci v úterý přijali návrh nových opatření, která mají podpořit renovace budov v Evropské unii. Všechny nové budovy by od roku 2028 měly být podle návrhu bezemisní a některé již stojící budovy by musely projít renovací. O finální znění právního předpisu zatím nejde, o tom bude Evropský parlament (EP) jednat s členskými státy.

Reklama

Navrhovaná revize směrnice o energetické náročnosti budov má za cíl snížit emise, vytvořit nová pracovní místa, omezit energetickou závislost na ruských fosilních palivech i snížit účty za energie. Kritikové však návrh odmítají jako nepřijatelný pro malé podniky a rodiny. Budovy jsou v unijním bloku podle Evropské komise (EK) zodpovědné za 40 procent spotřeby energie a za 36 procent emisí skleníkových plynů.

Pokud se členské státy zastoupené v Radě EU s parlamentem na aktuálním znění dohodou, budou muset mít všechny nové budovy od roku 2028 nulové emise a být vybaveny solárními technologiemi, pokud to bude technicky proveditelné a ekonomicky vhodné. Ve znění návrhu jsou již nyní výjimky, například pro historické budovy.

Novostavba se soláry na střeše

Emisí se v EU musejí zbavit i budovy

Všechny novostavby v Evropské unii budou od roku 2030 povinně bezemisní, nové úřední budovy tuto podmínku musejí splnit už o dva roky dříve. Všechny nové domy budou také od konce roku 2029 muset umožňovat instalaci solárních panelů, což se nových nerezidenčních budov týká už od konce roku 2026. Shodli se na tom v úterý ministři energetiky členských zemí, kteří schválili společný přístup k pravidlům omezujícím energetickou náročnost budov. O jejich konečné podobě budou státy jednat s Evropským parlamentem.

Přečíst článek

Obytné budovy by podle návrhu měly do roku 2030 dosáhnout minimálně třídy energetické náročnosti E a do roku 2033 pak třídy D, a to na stupnici od A do G, přičemž G označuje 15 procent energeticky nejnáročnějších budov daného členského státu. I tato část opatření počítá s jistými výjimkami a posunutými lhůtami.

Zelená politika má hlasité odpůrce

Podle kritiků zákon nebere dostatečný ohled na menší podniky a rodiny. „Mnohé rodiny mají třeba jen jediný nemovitý majetek a tahle zelená politika by pro ně znamenala investice desítek tisíc eur do renovací...jsme jednoznačně proti tomuto evropskému šílenství,” prohlásila v pondělí Isabella Tovaglieriová z euroskeptické a nacionalistické frakce Identita a demokracie.

Mírnější byl ve své kritice český europoslanec Ondřej Kovařík, který uvítal, že směrnice by zefektivnila provoz administrativních budov větších podniků, což by podle něj vedlo ke snížení emisí. „Nepřijatelné však je, abychom stejná přísná pravidla aplikovali na rodinné bydlení. To by mohlo vést ke skokovému nárůstu nájmů a cen bydlení, což si v současné situaci nemůžeme dovolit,” řekl Kovařík.

Švédská společnost Hybrit vyrábí ocel za využití vodíku jako paliva.

Začal lukrativní závod. Kdo převede „věčnou” ocel do zelenějších časů, vydělá

„Časy se mění, ocel je věčná.“ Tak zní proslulý výrok připisovaný globálnímu ocelářskému magnátovi Lakshmimu Mittalovi. Neplatí však stoprocentně – ocel možná opravdu je věčná, ale také prochází změnami. Teď se třeba má stát „zelenější“. Nové technologie začínají tuto objednávku plnit, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Jako „nereálná” označila opatření i česká místopředsedkyně EP Dita Charanzová. „(V opatření) chybí finanční řešení na podporu instalování solárních panelů a také chybí alternativní zdroje v případě zrušení topení fosilními palivy. Musíme si říct, co je skutečně reálné, abychom svými rozhodnutími finančně nezatížili občany,” uvedla Charanzová v prohlášení.

Podle českého europoslance Alexandra Vondry z frakce konzervativců je opatření „komunistickým” řešením. „Já bych rád, aby řešení tohohle problému bylo kapitalistické a člověk měl možnost volby. Tohle jsou zase nějaké příkazy a zákazy,” řekl Vondra.

Mírnější byl ve své kritice český europoslanec Ondřej Kovařík, který uvítal, že směrnice by zefektivnila provoz administrativních budov větších podniků, což by podle něj vedlo ke snížení emisí. „Nepřijatelné však je, abychom stejná přísná pravidla aplikovali na rodinné bydlení. To by mohlo vést ke skokovému nárůstu nájmů a cen bydlení, což si v současné situaci nemůžeme dovolit,” řekl Kovařík.

Pro opatření naopak zvedl ruku český europoslanec Mikuláš Peksa z frakce Zelených, podle kterého by pro majitele nemovitostí představovalo logickou investici. „Investice to bude v tom smyslu, že když velmi neúčinný dům zateplíme, tak náklady na to vydané se nám za nějakých deset let vrátí v úsporách za energie...pokud sám majitel budovy nebude mít zdroje, aby to financoval sám, je tu Evropská investiční banka, která na tyto aktivity poskytne komerčním bankám v jednotlivých státech úvěr a od těch si pak cíleně půjčí lidé. Člověku, který do svého domu takto investuje, se v ideálním případě zaplatí úvěr a ještě vydělá něco navíc,” tvrdí Peksa.

Zpravodaj pro zákon, europoslanec Ciarán Cuffe z frakce Zelených, naopak v úvodním slovu k pondělní rozpravě o návrhu argumentoval, že dohoda „nám ušetří až 50 milionů krychlových metrů plynu ročně”.

Sídlo společnosti Kloboucká lesní

Stavění budoucnosti? Konstrukce z lokálního dřeva a střecha ze solárních panelů a skla

Sídlo Kloboucké lesní není jen výjimečnou dřevostavbou, ale i laboratoří pro ekologickou výstavbu.

Přečíst článek

Natáčení podcastu Realitní Club s Janem Řežábem z JRD.

Banky nás milují, jsme nejzelenější ze zelených, říká developer Řežáb

Založili jsme obor udržitelného developmentu v Česku už někdy v roce 2000, říká zakladatel a majitel stavební a technologické společnosti JRD Jan Řežáb. „V té době tady ještě ani neexistovalo toto názvosloví,“ tvrdí muž, který na udržitelných technologiích postavil celý svůj byznys. On sám je přitom fanouškem nových, šetrných technologií či obnovitelných zdrojů. Samozřejmě již léta jezdí elektroautem a bydlí v pasivním domě, který postavila jeho firma.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme