Reklama

Britové schválili klíčovou část dohody Londýna s EU

Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo) pořádají tiskovou konferenci ve Windsor Guildhall, Windsor, Anglie, pondělí 27. února 2023. Spojené království a Evropská unie v pondělí ukončily roky hádek a rozhořčení, uzavření dohody o vyřešení jejich ožehavého obchodního sporu o Severní Irsko po brexitu.
ČTK / AP
 ČTK

Britská Dolní sněmovna dnes podle očekávání schválila klíčovou část dohody o novém pobrexitovém uspořádání pro Severní Irsko, na němž se Londýn dohodl s Evropskou unií na konci února.

Reklama

Poslanci hlasovali poměrem 515 ku 29 hlasům pro takzvanou Stormontskou brzdu (Stormont brake), informovala agentura Reuters. Cílem mechanismu je Severnímu Irsku umožnit získat větší kontrolu a zastavit uplatňování unijních právních předpisů, pokud o to požádá třetina zákonodárců v regionálním parlamentu.

Britskému premiérovi Rishimu Sunakovi se dnes podařilo prosadit klíčový prvek přepracované dohody o Severním Irsku, přestože mu chyběla podpora největší unionistické strany v provincii a některých zákonodárců.

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) předem ohlásila, že bude hlasovat proti Stormontské brzdě, protože podle ní „zcela neřeší některé problémy”. Kromě nich mechanismus nepodpořili konzervativní euroskeptici ze skupiny ERG a Sunakovi předchůdci Boris Johnson a Liz Trussová. Svůj hlas zásadnímu prvku nově ujednané dohody celkem nedalo 22 konzervativců.

Britský penzista George Cowey mává na vládní auta vjíždějící do areálu parlamentu v Londýně, který 20. března 2019 jednal o otázkách spojených s brexitem. Nápis na ceduli vyzývá k "navrácení britské suverenity".

Daň za brexit. Z Británie stále prchají davy milionářů

Britská finanční smetánka loni pokračovala v úprku ze země. Země má zase o 1400 lidí se jměním přesahujícím milion dolarů méně. Důvodem jsou dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie v roce 2020. Počet bohatých exulantů ale loni přece jen ve srovnání s předcovidovými lety klesl, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na analýzu společnosti Henley & Partners.

Přečíst článek

Sunakovo vítězství

Brzda umožňuje Británii zabránit tomu, aby se nové zákony EU vztahovaly na zboží v Severním Irsku, pokud o to požádá třetina zákonodárců v zákonodárném sboru provincie. ERG označila toto opatření za „prakticky nepoužitelné” a DUP si stěžovala, že se nevztahuje na stávající unijní právo.

DUP už řadu měsíců bojkotuje místní samosprávu kvůli nesouhlasu s pobrexitovým režimem zavedeným v roce 2021. Ten v zásadě vytvořil celní hranici mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, aby v souvislosti s britským odchodem z EU nebylo nutné obnovit hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Jedním z hlavních cílů nové dohody je ukončit bojkot ze strany DUP a obnovit systém regionální vlády založený na spolupráci dvou hlavních politických táborů, tedy unionistů a republikánů.

Dohoda má pomoci podnikům a zároveň řešit obavy unionistů, neboť by zmírnila bariéry pro vývoz zboží z Anglie, Walesu a Skotska do Severního Irska, a také by posílila vliv severoirských zákonodárců na podobu obchodního režimu. Vyjednal ji Sunak, který je ve funkci od října, poté, co bývalá Johnsonova vláda pohrozila, že odstoupí od původního ujednání, které s EU uzavřela.

Severoirští unionisté uvedli, že budou nadále jednat s vládou, aby se pokusili zmírnit své obavy. Podle průzkumu veřejného mínění v Severním Irsku dohodu podporuje 45 procent voličů a 17 procent je proti. Předseda DUP Jeffrey Donaldson však prohlásil, že jeho strana se „v této fázi” nemůže vrátit do severoirské vlády, což je komplikace pro Sunakův kabinet, který si přeje, aby začala znovu zasedat.

Londýn je jen pro milionáře, bouří se davy. Metropole kolabuje

Ostrovní království zažívá nejhorší sociální nepokoje za téměř půl století. Brexit, následovaný koronavirovou a energetickou krizí prohloubily ekonomické problémy domácností. Především státní zaměstnanci se nechtějí smířit s poklesem reálných mezd, který jim znemožňuje žít v Londýně, kde řada z nich pracuje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dohoda Británie s EU je na spadnutí. Sunak a Leyenová dnes proberou změny v severoirském protokolu

Přečíst článek
Britský premiér Rishi Sunak nemá nic jisté, ukázaly britské komunální volby

Sunak vtipkuje, ale usmívá se spíš Starmer. Co o britské politice vypověděly komunální volby

Přečíst článek
Zeleninová krize v Británii zažehnána. Regály opět praskají ve švech. A zboží stojí míň než v Česku.

Zázrak na pultech. Před měsícem kupovali Britové zeleninu na příděl, teď ji mají mnohem levnější než Češi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme