Reklama

Británie ruší většinu ohlášených reforem, trhy je nepodržely. Trussové hrozí politický pád

Lizz Trussová
ČTK
 ČTK

Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které před třemi týdny představil kabinet konzervativní premiérky Liz Trussové a které znepokojily trhy. Oznámil to nový britský ministr financí Jeremy Hunt.

Reklama

Libra po jeho oznámení dále pokračovala v růstu vůči dolaru, který si po polední připisuje 1,2 procenta na 1,1306 dolaru. Výnosy vládních dluhopisů naopak dále oslabují.

Ve snaze uklidnit rozbouřené finanční trhy Hunt prohlásil, že ruší „téměř všechny” daňové škrty oznámené minulý měsíc, a naznačil, že se chystají škrty ve veřejných výdajích. Hunt uvedl, že plánované snížení základní sazby daně z příjmu o jeden procentní bod, které mělo vstoupit v platnost příští rok, se neuskuteční.

„Rozhodl jsem, že základní sazba daně z příjmu zůstane na úrovni 20 procent, a to na dobu neurčitou, dokud ekonomické okolnosti neumožní její snížení,” řekl Hunt. „Společně s rozhodnutím nesnižovat daň z příjmů právnických osob a obnovením nejvyšší sazby daně z příjmu přinesou opatření, která jsem dnes oznámil, každý rok přibližně 32 miliard liber (přes 909 miliard korun),” dodal.

Britové se bojí zimy. Místo nových iPhonů v panice skupují svetry a deky

Britové se připravují na tuhou zimu. Ve velkém kupují přikrývky a teplé oblečení. A před zábavní elektronikou dávají přednost energeticky úsporným domácím spotřebičům.

Přečíst článek

Britský ministr financí dále ohlásil omezení cenového stropu energií, které mělo pomoci domácnostem. Místo dvouletého trvání bude omezení v dubnu přezkoumáno.

„Pod vedením ministerstva financí provedeme přezkum způsobu podpory účtů za energie po dubnu příštího roku. Cílem je navrhnout nový přístup, který bude daňové poplatníky stát podstatně méně, než se plánovalo, a zároveň zajistí dostatečnou podporu těm, kteří ji potřebují,” uvedl.

Hunt ve funkci v pátek vystřídal Kwasiho Kwartenga. Původně měl vystoupit až za dva týdny. Nyní se snaží zabránit ztrátě důvěry investorů ve vládu Trussové a propadu na trhu s dluhopisy, který začal 23. září, kdy Huntův předchůdce oznámil sérii snížení daní.

Kwarteng však tehdy neřekl, jak tyto výpadky v příjmech do státní pokladny nahradí. Plán daňových škrtů vyděsil finanční trhy, investoři ve velkém prodávali britské státní dluhopisy a britská libra prudce klesla. Britská centrální banka kvůli tomu přikročila k intervenci, což činí jen výjimečně. Upozornila, že bez jejího okamžitého zásahu by do několika hodin zkrachovaly britské penzijní fondy.

Bank of England

Britským penzijním fondům zbývaly hodiny do krachu. Centrální banka zasáhla

Když před dvěma týdny britská vláda oznámila nový balíček fiskálních opatření, který zahrnoval i plány na zrušení nejvyšší sazby daně z příjmu, na trhu se rozpoutala panika. Britské dluhopisy spláchla vlna výprodejů. Investoři daňové škrty vyhodnotili jako ekonomickou sebevraždu.

Přečíst článek

V posledních týdnech čelí premiérka Lizz Trussová kritice zejména za své plány na reformu daní a hospodářství, kterými chtěla nastartovat britskou ekonomiku. Její kroky ovšem vyvolaly prudké zvraty na finančních trzích, nelíbí se opozici ani části její vlastní strany. Britská veřejnost se proto z iniciativy bulvárního deníku Daily Star sází, zda vydrží déle Trussová, nebo hlávka ledového salátu koupená v samoobsluze. 

Vtipy se salátem odstartoval minulý týden list The Economist, který přirovnal Trussovou k tajícímu ledovci a napsal, že premiérka má životnost „asi jako ledový salát z regálu v obchodě”. 

Souboj Trussové, které hrozí politický pád, a salátu ozdobeného blonďatou parukou a s namalovaným úsměvem, který může brzy shnít, lze sledovat v přímém přenosu.

Reklama

Související

Buckinghamský palác platí menší daň než řadovka v Blackpoolu

Buckinghamský palác platí menší daň než řadovka v chudé čtvrti. Krachující samosprávy volají po reformě

Přečíst článek
Zleva: Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí; Petr Fiala, premiér; Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Dalibor Martínek: Daň z nemovitostí je marginálie. Potíží Česka je slabost činit odvážná rozhodnutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme