Reklama

Británie přitvrzuje v sankcích. Omezuje ruský vývoz i dovoz

Rishi Sunak, ministr financí
ČTK

Británie přitvrzuje, oznámila další balík protiruských sankcí. Zakáže vývoz luxusního zboží do Ruské federace a zavede také dodatečná cla na dovoz vybraných ruských komodit, včetně vodky, kovů nebo hnojiv. S odvoláním na britské ministerstvo financí to píší světové agentury.

Reklama

Britská vláda v úterý oznámila zákaz vývozu luxusního zboží do Ruska a uvalila nová cla na ruský dovoz. Opatření navazuje na sérii ekonomických sankcí, které Británie vyhlásila v odvetě za invazi na Ukrajinu nařízenou ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Očekává se, že další sankce proti movitým Rusům oznámí britská vláda ještě dnes.

Produkty včetně ruské vodky, hnojiv, oceli a hliníku budou čelit zvýšení dovozních cel o 35 procentních bodů, uvedlo v úterý britské ministerstvo pro mezinárodní obchod ve společném prohlášení s ministerstvem financí. Opatření se tak týká zboží v hodnotě asi 900 milionů liber

„Naše nová cla dále izolují ruskou ekonomiku od světového obchodu a zajistí, že nebude těžit z mezinárodního systému založeného na pravidlech, která nerespektuje,” uvedl v prohlášení ministr financí Rishi Sunak.

Vláda uvedla, že zákaz vývozu vstoupí v platnost v nejbližší době. Ministerstvo financí brzy stanoví, kterých výrobků se bude týkat. Pravděpodobně mezi nimi bude i luxusní móda, umělecká díla a drahá vozidla.

Moskva, Audi

Evropa přijala čtvrté kolo sankcí. Dotknou se i Romana Abramoviče a luxusního zboží

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží či komponent pro energetiku stejně jako dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Přečíst článek

Mnoho britských firem, včetně výrobců automobilů Jaguar Land Rover a Aston Martin nebo luxusní módní značky Burberry, již oznámilo, že dočasně uzavírají své prodejny v Rusku nebo pozastavují dodávky zboží.

Vláda uvedla, že na dovoz vybraných ruských komodit uvalí dodatečné 35procentní clo. Zboží, kterého se bude týkat, bylo podle ministra financí vybrané tak, aby se minimalizoval dopad na Británii a zároveň maximalizoval dopad na ruskou ekonomiku.

Mezi komoditami, na které dopadne zvýšené clo, jsou například železo, ocel, hnojiva, dřevo, pneumatiky, měď, hliník, stříbro, olovo, železná ruda, potravinářské odpady, nápoje, lihoviny a ocet, sklo a skleněné výrobky, obiloviny, umělecká díla, starožitnosti, kožešiny a umělé kožešiny, lodě a určité druhy ryb.

Vláda rovněž oznámila, že přerušuje veškerou podporu financování vývozu do Ruska a Běloruska, což znamená, že již nebude poskytovat žádné nové záruky, půjčky ani pojištění pro vývoz.

Obdobné sankce v úterý formálně přijala Evropská unie. Unijní země mimo jiné zakázaly vývoz luxusního zboží včetně aut či jakékoli investice do ruské energetiky. Do Evropy se nově nesmí dovážet ruská ocel či železo.

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Londýn dál stahuje smyčku kolem Putinových lidí. Na sankční seznam přibyli členové Dumy

Británie rozšiřuje seznam občanů Ruské federace, na které se vztahují sankce. Nově na něj přibylo 386 poslanců ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro nezávislost samozvaných separatistických útvarů v Luhansku a Doněcku a podpořili invazi na Ukrajinu. Oznámila to britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Přečíst článek

>>>>>> Dění kolem války na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Reklama

Související

Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Miliardář Jevgenij Prigožin, vlastník soukromé vojenské společnosti Wagner Group, která v březnu útočí na ukrajinský Bachmut.

Wagnerovi nájemní žoldáci obsadili většinu východního Bachmutu. Ukrajina čelila stovce ruských útoků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme