Reklama

Exministryně Klára Dostálová: V boji o stavební zákon vítězí starostovská lobby

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj
ČTK
Dalibor Martínek

Asi podlehl starostům, říká o ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi exministryně stejného resortu Klára Dostálová. Bartoš avizoval, že bude měnit stavební zákon minulé vlády, který má začít platit v polovině příštího roku. Zákon, který developerům nahání husí kůži. Jaké změny chce a proč?

Reklama

Od konce minulého týdne jste šéfkou poslaneckého výboru pro regionální rozvoj, který se mimo jiné zabývá i stavebním zákonem. Už jste probírali, jaké v něm budou změny? Vámi schválený zákon by měl vstoupit v platnost v polovině příštího roku.

Zatím jsme jenom převolili. To je všechno, co jsme stihli. Nicméně jsme domluveni, že stavební zákon probírat budeme. Čekáme na vládní návrh. Musím férově říct, že páni ministři Bartoš a Kupka uspořádali kulatý stůl ke stavebnímu zákonu. Ale bylo to ve fázi prezentace, co by chtěli. Je tam více otázek než odpovědí.

Nový ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš nedávno tvrdil, že by chtěl se změnou zákona přijít ještě v lednu. To se nestalo, a už to nestihne…

Říká, že když jsme posunuli poslanecký návrh, přijde s vládním návrhem. Ale to bude jenom odložení účinnosti, ne změna stavebního zákona. Chtějí účinnost posunout o rok, tedy do července roku 2024. Jenomže v tom je obrovský problém. Musí se to projednat i v ústavně-právním výboru. 

Vláda chce, aby z nového stavebního zákona začala fungovat jenom část. Neumím odpovědět na otázku, zda je možné, aby fungovaly dva režimy. Jeden podle stávajícího stavebního zákona, a druhý podle neplatného stavebního zákona. To mi připadá jako absurdistán. Jestli chtějí změnu, měli by ji nachystat kompletně. 

Pokud změna, tak kompletní, žádný kočkopes

Piráti, a obecně vládní koalice tvrdí, že problémem stavebního zákona je centralizace, odchod z obcí…

Na to jsme naráželi celou dobu přípravy. Na zadní se postavili starostové obcí. Ale oni si neuvědomují, že stavební řízení není v působnosti obcí, ale státu. Nerozumím, proč za to tolik bojují. Ale asi zvítězilo lobby starostů, aby vše bylo zachováno pod jejich vlivem. Aby rozhodovali úředníci obce, nikoliv úředníci státu. 

My jsme změnu udělali hlavně proto, aby lidé byli zastupitelní. Když máte na malém stavebním úřadu dva lidi, a onemocní covidem, nemá je kdo zastoupit. Když to budou dělat úředníci státu, číslo jednací může řešit úřad.

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Že se málo staví? Loni se prodalo nejvíc bytů za 13 let

Prodeje bytů byly loni na historickém maximu, v Praze se prodalo 7450 novostaveb, nejvíc za posledních 13 let. Celková odhadovaná hodnota prodejů překročila 57 miliard korun. Mimo hlavní město se loni dohromady prodalo 9621 bytů. Naopak na minimum se dostala průměrná roční nabídka volných bytů.

Přečíst článek

Developeři si dlouhé roky stěžují na dlouhé povolovací řízení staveb. Jak to váš zákon má urychlit?

Poskládali jsme to jako mozaiku, aby včetně odvolání investor do roka věděl, jestli může stavět. Zavedli jsme takzvané apelační principy. Pokud dojde k odvolání, odvolací orgán musí rozhodnout. Ne, že to z formálních důvodů vrátí na první instanci. A potom jsou pevně nastavené lhůty. Úředník ví, že na to má třicet dní. Pokud by lhůtu nesplnil, odvolací úřad už to musí splnit v náležitých lhůtách. Když to pan Bartoš vrátí na obce, nebudou stíhat lhůty a nikdo s tím nic neudělá. 

Druhá věc, kterou jsme zavedli, je, že neobíháte jednotlivé úřady, ale přinesete dokumentaci na stavební úřad. To je obrovské zrychlení. A je tam fikce souhlasu. Pokud se neintegrované orgány, třeba hasiči, nevyjádří do třiceti dnů, je to bráno jako souhlas. 
Všechna tato vyjádření jsou součástí jednoho stavebního povolení. Jedno razítko. Proti tomu je samozřejmě možnost odvolání a přezkumu. Ale jsou tam opět nastavené lhůty. Dohromady to tvoří právě ten jeden rok.

Neměli na přípravu vašeho zákona příliš velký vliv developeři, s kterými jste se o znění úpravy bavili?

Developeři byli součástí kolegia. Byla tam i Hospodářská komora nebo Svaz průmyslu. Byly tam zastoupené všechny politické kluby.

Co říkáte na argument Starostů či Pirátů, že zákon jde na ruku developerům a obce ztratí vliv na výstavbu?

To není relevantní argument. Velmi intenzivně jsme debatovali se Svazem měst a obcí. Říkala jsem jim, že je důležité si říct, jakou úlohu mají ve stavebním řízení obce hrát. Říkala jsem, buď budete účastníkem řízení, který po celou dobu ví, co se děje na jeho území, nebo budete v postavení dotčeného orgánu. Ten by se jenom vyjádřil, a o záměru by neměl dál žádné informace. Pro obce by skutečně bylo lepší, aby měli postavení účastníka řízení po celou dobu. 

Karel Havlíček

Karel Havlíček: Určitě se vrátíme do vlády. Nepochybuji o tom ani na minutu

Ze superministra se Karel Havlíček stal řadovým opozičním poslancem. Vlastně ne tak obyčejným. Od minulého týdne je opět vicepremiérem, tentokrát stínové vlády. Chce jít do vedení hnutí ANO, volby jsou za tři týdny. Potom bude objíždět republiku. Ne sice spolu s Andrejem Babišem v jeho novém obytňáku, ale určitě podobně intenzivně. Je si jistý, že se jeho strana znovu dostane do vlády. Stále spí jen pár hodin denně, jako v době svého ministrování. Vítězství je potřeba si odpracovat, říká stínový ministr průmyslu.

Přečíst článek

Jinými slovy říkáte, že podle schváleného stavebního zákona, který jste připravili, budou mít od poloviny příštího roku obce nadále kontrolu nad výstavbou na svém území?

Ano. Dokonce jsme posílili pravomoc obcí. V dnešní době je obec účastníkem řízení jenom ve fázi územního řízení. Ale u stavebního řízení už obec není. My jsme zařídili, že obec bude účastníkem řízení po celou dobu.

Jak se postavíte jako opozice k očekávaným změnám stavebního zákona?

To je velmi složité. My jsme na tomto zákoně intenzivně pracovali čtyři roky. To není stavební zákon jako takový, ale i změnové zákony, které se dotýkají více než šedesáti dalších zákonů. Pokud do toho půjdou, umím si živě představit, co se bude dít. 
Jednotlivé resorty se znovu pokusí ujmout svých bývalých kompetencí, aby měly svá razítka. Bude to tvrdé vyjednávání. Když otevřou tuto Pandořinu skříňku, jsem zvědavá, jak ji zavřou. Na jednání, o kterém jsem mluvila, bylo vidět, že se znovu všichni hráči pokusí otevřít a prolobbovat své zájmy. Po občanském zákoníku je stavební právo asi nejsložitější zákon. A říkala jsem panu ministrovi, že jestli moc otevře nůžky, už je nezavře. 

Jan Vančura, ředitel institucionálního bankovnictví v Trinity Bank

Levnější byty nečekejte. Přinesla by je jedině velká finanční krize, říká realitní odborník

Ačkoli rostoucí sazby České národní banky část poptávky po nemovitostech zmrazí, na cenu naopak bude tlačit rostoucí zájem o financování nemovitostí v eurech, tvrdí Director Real Estate and Corporate Finance Trinity Bank Jiří Vančura. Výnosy z nájmů přitom přišly o svůj tradiční hlavní smysl a nepokryjí ani inflaci, dodává v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Jana Mastíková, hlavní architektka studia Loxia

Musíme se naučit zahušťovat města a žít v menších bytech, říká architektka

Inflace a zdražování stavebních materiálů bude ovlivňovat v letošním roce i tuzemský stavební průmysl a architekturu. Podle architektky Jany Mastíkové ale může mít tento vývoj i pozitivní dopad - změnu myšlení a přístupu. „Architektura má být střízlivá a zejména má dobře sloužit. Jde o užité umění, je to řemeslo, není to osobní exhibice za každou cenu,” říká v rozhovoru Mastíková.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme