Reklama

Biden omilostní tisíce Američanů odsouzených za držení marihuany

záhon technického konopí
VitVit, wikimedia, CC BY-SA 4.0
 ČTK

Americký prezident Joe Biden oznámil, že udělí milost tisícům Američanů, kteří byli na federální úrovni odsouzeni za "prosté držení marihuany". Šéf Bílého domu v této souvislosti uvedl, že by "nikdo neměl být ve vězení jen za užívání nebo držení marihuany" a vyzval guvernéry amerických států, aby jeho příkladu následovali. Podle agentury AP jde o významný krok k dekriminalizaci této drogy, za jejíž držení jsou v USA častěji trestáni černoši.

Reklama

"Posílání lidí do vězení za držení marihuany zmařilo příliš mnoho životů a lidé skončili ve vězení za jednání, které mnoho států již nezakazuje. Záznamy v trestním rejstříku za držení marihuany také vytvořily zbytečné překážky v zaměstnání, bydlení a vzdělávání," uvedl americký prezident.

Joe Biden, americký prezident

Pandemie covidu skončila, řekl Biden a nahrál tím na smeč republikánům

Spontánní poznámka amerického prezidenta Joea Bidena, že Spojené státy vyhrály boj s pandemií covidu, zkomplikovala zatím stále neúspěšnou snahu získat od Kongresu souhlas s financováním dalších vakcín.

Přečíst článek

V této souvislosti poznamenal, že ačkoliv lidé jiné barvy pleti než bílé užívají marihuanu v podobné míře jako běloši, jsou to právě menšiny, které jsou za držení marihuany mnohem častěji stíhány a zatýkány. "Je čas, abychom tyto křivdy napravili," uvedl.

Je nutné změnit přístup 

Americký prezident zdůraznil, že za držení marihuany by stejně jako ve federálních věznicích neměli lidé končit ani ve věznicích jednotlivých států. Vyzval proto guvernéry, aby jeho krok následovali. Podle Bílého domu není ve federálních věznicích nikdo, kdo by byl odsouzen za pouhé držení marihuany. Milost však podle Bidena může ulevit tisícům lidé od "vedlejších účinků" jejich předchozího odsouzení.

Americký prezident Joe Biden podepisuje plán investic pro obnovu výroby čipů v USA

Biden vrátí výrobu čipů do USA. Masivní podpora high-tech sektoru už je na cestě

Americký prezident dokončil schválení plánu, který má investicemi desítek miliard dolarů oživit výrobu čipů ve Spojených státech a mimo jiné tak zvýšit jejich konkurenceschopnost vůči Číně na poli nových technologií. Návrh prošel Kongresem na konci července, když jej kromě Bidenových demokratů podpořili také mnozí republikáni.

Přečíst článek

Prezident také žádá federální činitele, aby zahájili revizi způsobu, jakým je marihuana klasifikována podle federálních zákonů. Šéf Bílého domu v prohlášení připomenul, že podle federálního zákona je marihuana zařazena mezi nejnebezpečnější drogy spolu s LSD a heroinem, přičemž fentanyl a metamfetamin, které pohánějí "epidemii předávkování" v USA, jsou zařazeny do méně závažné kategorie.

Pašování a propagace bude nadále trestná

V závěru prezident poznamenal, že by i s nynější změnou pravidel ohledně držení marihuany měla zůstat v platnosti "důležitá omezení, která se týkají jejího pašování, propagování a prodeje nezletilým".

Bidenův krok přivítali představitelé nevládních organizací, aktivisté za rovnoprávnost, demokratičtí politici a také běžní Bidenovi voliči. "Trvalo to neuvěřitelně dlouho," řekla šéfka organizace Drug Policy Alliance, která se věnuje drogové politice, Kassandra Frederiqueová.

Podle ní neexistuje pádný důvod, aby Američané měli záznam v trestním rejstříku za něco, co už je legální nebo není trestným činem v řadě států. Podle odhadů nevládních organizací bylo od roku 1965 odsouzeno za trestné činy související s marihuanou 29 milionů Američanů.

Reklama

Související

JPMorgan zaplatí miliardy Americkým Panenským ostrovům, na kterých Epstein zneužíval ženy

JPMorgan zaplatí miliardy ostrovům, na kterých Epstein podle žaloby zneužíval ženy

Přečíst článek
Jeden z vůdců útoku na Kongres Joseph Biggs stráví 17 let za mřížemi, řekl soud

Další exemplární trest za útok na Kapitol. Jeden z vůdců Joe Biggs stráví 17 let ve vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme