Reklama

Žila s tyranem a napsala o tom knihu. Terapie pomáhá, vzkazuje obětem násilí Věra Stejskalová

Eva Čerešňáková

Přibližně každá třetí žena v Česku má zkušenost s některou z forem násilí, ukazují české i mezinárodní studie. Statistika je o to děsivější, že ve většině případů dochází k násilí mezi partnery a dalšími blízkými osobami žijícími ve společné domácnosti. Oběti navíc svoji situaci často skrývají a jen opravdu zřídka vyhledají pomoc. O své zkušenosti s psychickým a fyzickým týráním ze strany partnera promluvila v pořadu Eva Talks Věra Stejskalová. „Fyzické násilí přebolí rychle, ale zpracovat to psychické trvá dlouho. Mě pomohla až psychoterapie,“ říká mladá, krásná a profesně úspěšná žena, která o svém životě s násilníkem vydala také knihu.

Reklama

„Nechci, aby se lidé styděli za to, že zažili domácí násilí“, říká Věra v pořadu Eva Talks moderátorky Evy Čerešňákové. Svou otevřenou knižní zpovědí chce proto bořit některé ve společnosti zažité předsudky a odsudky. „Mnoho lidí si například myslí, že psychoterapie je něco fuj. Že k psychologům chodí jen ti slabí. Ale tak to opravdu není,“ říká.

Psychoterapie pomáhá

V toxickém partnerském vztahu žila Věra 2,5 roku. Další tři roky po rozchodu jí trvalo, než vyhledala pomoc psychoterapeutky. „Kdybych mohla vrátit čas, šla bych na terapii okamžitě,“ dodává.

K terapii se Věra odhodlala až s příchodem covidu. Hodinová online setkání s terapeutkou jednou za dva týdny jí dodala odvahu jít „s kůží na trh“. Svůj příběh popisuje v knize Co by bylo, kdybych se přestala bát? Oběti domácího násilí zažívají strach, stud a trpí ztrátou sebevědomí. Byl to i její případ.

„Rodičům jsem o každodenním teroru, co jsem ve vztahu zažívala, neřekla. Měla jsem pocit, že to, co se mi děje, si zasloužím, protože jsem prostě hrozný člověk. Sama jsem tomu uvěřila,“ vypráví o snaze jejího tehdejšího partnera mít nad ní absolutní kontrolu.

Co jí dodalo odvahu vztah ukončit a co radí ženám, které jsou uvězněné v podobně toxickém vztahu? Podívejte se na novou epizodu pořadu Eva TalksVěrou Stejskalovou v úvodu článku nebo si ji poslechněte na všech podcastových platformách.

video

Syndrom vyhoření mě připravil o emoce, říká modelka Martina Šmuková

Modelka a první česká vítězka soutěže Elite Model Look z roku 1992 Martina Šmuková se modelingem živí neuvěřitelných 30 let. Fotila pro světové značky, natáčela reklamy, létala po světě. Žila rychle. V neustálém pohybu zůstala i po narození dvou synů. K modelingu si přibrala ještě práci pro nadaci, když v roce 2012 založila Nadační fond Pink Bubble. Svým životním stylem si naběhla na syndrom vyhoření. „Neodpočívala jsem a dostala se do kolečka absolutní únavy a vyčerpání,“ popisuje Martina v pořadu Eva Talks na Newstream TV. Tato zkušenost ji přivedla k uvědomění, že je v pořádku věnovat čas sama sobě.

Přečíst článek

video

Ewa Farna: Každá žena je superwoman

Úspěšná podnikatelka, úřadující česká slavice i máma dvou dětí Ewa Farna září spokojeností a vyrovnaností. Na výsluní je již sedmnáct let a svých fanoušků si natolik váží, že autenticita je pro ni klíčová. I proto dobře zvažuje, k jaké spolupráci v rámci svých sociálních sítí přistoupí. Přitom zájem o spolupráci s ní je velký. Není divu, když se s písní Tělo dostala až na slavnou reklamní obrazovku na newyorské Times Square. Jak těžké je spojit roli hvězdy a mámy? Sledujte první díl videosérie Eva Talks, v níž Eva Čerešňáková zpovídá významné osobnosti českého byznysu a kultury.

Přečíst článek

video

Nápady už si zakazuji, říká propagátorka žen podnikatelek Eva Čejková

Podnikatelka Eva Čejková patří mezi úspěšné ženy, které se nebojí realizovat své nápady. Mezi její úspěšné projekty se řadí projekt Ženy s.r.o. nebo Testuj.to, do kterého před dvěma lety vstoupila Heureka Group. Sama se považuje se za testerku všech rolí života. V pořadu Evy Čerešňákové Eva Talks pro Newstream přiznala, že ne všechny její projekty zazářily. Bez neúspěchů by ale nemohly přijít úspěchy, dodala.

Přečíst článek

Reklama

Související

Farářka Martina Viktorie Kopecká a moderátorka Eva Čerešňáková
video

Z platu farářky bych si v Praze nezaplatila ani nájem, říká farářka Martina Viktorie Kopecká

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme