Reklama

Vláda kvůli rostoucím cenám energií pomůže domácnostem. Příčina se ale neřeší

fronty před Pražskou plynárenskou
ČTK
Arsen Lazarevič

Příspěvek na bydlení se zvýší, stejně jako se zavede mimořádná okamžitá pomoc. Vláda těmito kroky reaguje na rostoucí ceny energií, které některé domácnosti mohly dostat do finančních těžkosti. 

Reklama

Energie jsou koneckonců nejdůležitějším důvodem, proč inflace v tomto roce dosáhne kolem sedmi procent a v příštím roce poroste podobným tempem. 

Vůbec nejhůře jsou na tom lidé, kteří po krachu Bohemia Energy spadli do režimu DPI a vytápěli plynem. Jejich náklady mohly vzrůst dokonce na trojnásobek, jelikož zálohy byly vypočítané na období topné sezony. 

Pomoc vlády je cílenější oproti prominutí DPH za listopad a prosinec. Na druhé straně je dalším nákladem pro daňové poplatníky v situaci, kdy veřejné finance se nachází v neudržitelném stavu. Navíc se ideologicky jedná o levicové, nikoliv pravicové řešení.

ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česku hrozí spirály inflace a dluhu

V roce 2022 hrozí Česku spirály inflace a dluhu. Klíčovým důvodem je nezvládnutá zelená transformace EU, jejíž podobu je třeba přiblížit podmínkám České republiky.

Přečíst článek

Bohatší domácnosti, které odevzdávají více na daních, tak mohou nad účty na elektřinu a plyn jedině zaplakat. Další prominutí DPH se jeví jako spravedlivější řešení, nová vláda však v tom nechce pokračovat. 

Rostoucí příspěvky na bydlení také neřeší hlavní příčinu zdražující elektřiny a plynu. A tím jsou politická rozhodnutí v celé Evropě v podobě opuštění uhlí a v některých zemích také zavření jaderných elektráren. Nebo také zdražující emisní povolenky, které do celkové ceny energií promlouvají asi z pětiny. 

Vážnost situace si evropští politici, úředníci a komisaři, zjevně neuvědomují, když vytvářejí nové regulace a „desetiletky“, například v podobě zrušení vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy do roku 2040. 

>>>>>>Více k tématu Green Dealu čtěte zde<<<<<<

Celá situace rozdmýchává nelibost především v chudších členských státech EU, kde jsou rostoucí ceny energií neudržitelné nejen pro domácnosti, ale také pro firmy. Polsko proto pohrozilo, že přestane být součástí systému emisních povolenek. 

Boj proti klimatickým změnám může výrazně ohrozit evropskou soudržnost. A některé státy se mohou ptát, zdali celkový účet není vyšší než dotace, které od unie obdrží. V takovém případě nemusí být odchod zemí z EU anomálií (brexit), ale pravidlem. 

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme