Reklama

Týden tradera: Akcie letos nebudou mít na růžích ustláno

Ilustrační foto
ČTK
Kryštof Míšek

Rostoucí volatilita a zatím jeden z nejslabších lednů na trzích, tak by se dal charakterizovat uplynulý týden, který ukázal, že poklesy v tomto roce mohou skutečně být daleko častějším jevem, než jsme byli zvyklí. Index S&P 500 se na začátku období zveřejňovaných výsledků dostal na hranu rozpětí kolem 4500 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal desetiprocentní korekci od svých maxim. Zdá se, že akcie letos nebudou mít na růžích ustláno. A jaké byly hlavní události uplynulého období?

Reklama

Výsledková sezóna v USA je zatím pro trhy spíše negativním překvapením. Už v minulém týdnu na analytická očekávání nedosáhla celá řada zvučných jmen v americkém bankovním sektoru, která výsledkovou sezonu z pravidla zahajují. Citigroup ani JP Morgan svými výsledky investory nepotěšily a akcie obou titulů ztrácely.

Karel Komárek

Komárkova americká sázkovka míří na newyorskou burzu

Nadnárodní provozovatel loterií Allwyn Entertainment, který patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, vstoupí na akciovou burzu v New Yorku prostřednictvím spojení s firmou specializovanou na akvizice Cohn Robbins Holdings Corp. (CRHC). Hodnota sloučené společnosti má činit zhruba 9,3 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun). Oznámila to společnost Allwyn, která se dříve jmenovala Sazka Entertainment.

Přečíst článek

Zklamaly zejména výsledky v oddělení s pevnými výnosy (FICC), kde obě banky nedosáhly na analytický konsensus. Následně navázala Bank of America, která se potýkala zase se slabšími výnosy z tradingu. Přesto bych viděl bankovní sektor v USA v letošním roce poměrně optimisticky vzhledem k možnosti rychlejšího růstu úrokových sazeb ze strany Fedu a tomu, že pravděpodobně budou moci dál rozpouštět rezervy na ztrátové úvěry a zvyšovat tak svoji ziskovost.

Akcionáři Fordu, nevěšte hlavu

Utrpěli poměrně dost akcionáři Fordu, který ohlásil, že bude muset více než 200 tisíc vozů stáhnou kvůli problémům s brzdami. Akcie na to reagovaly poklesem k devíti procentům. Na druhou stranu firmě se v posledních letech dařilo a tato „sleva“ může být i za jistých okolností příležitostí. Automobilový sektor je znám svou cykličností a nezdá se, že bychom již na vrcholu daného cyklu v ekonomice byli. Navíc startují podpory elektromobility a poptávka po autech, a tak bude i uměle tlačena v rámci vládních aktivit v oblasti ekologie.

PS5

Akcie Sony postihl výprodej. Může za to herní akvizice Microsoftu

Na trhu herních konzolí se formuje nové rozložení sil. Platforma Xbox od Microsoftu by díky v úterý oznámené akvizici vydavatele videoher Activision Blizzard mohla mít brzy citelně navrch vůči konkurenční platformě PlayStation firmy Sony. Zpráva o převzetí vyvolala výprodej akcií japonské společnosti na tokijské burze. Titul ve středu oslabil o téměř 13 procent.

Přečíst článek

Z hlediska amerických akcií pak byl jistě událostí týdne ohlášený vstup Microsoftu do vývojáře a distributora počítačových her Actvision Blizzard. Tento deal za 69 miliard dolarů znamená spojení výrobce konzolí XBOX a celé řady zvučných herních titulů, jako je Call of Duty, Overwatch nebo World of Warcraft.

Konsolidace herního sektoru

Prémie pro akcionáře Activison Blizzardu dosáhnula proti zavírací ceně téměř 50 procent. Akcie se prodávaly po otevření trhu za 95 dolarů za akcii. Je to signál konsolidace herního sektoru, kde se tedy nyní objevil velmi dominantní hráč. Bude jistě velmi zajímavé sledovat další vývoj v tomto sektoru a reakci dalších konkurentů. Z Actvision Blizzardu totiž časem odejde její CEO Bobby Kottick, který stal za rozvojem celé řady herních značek a úspěchem firmy.

Počet dolarových milionářů se loni meziročně zvýšil o desetinu, navzdory koronaviru.

Válka o lidi: americké banky zasypávají zaměstnance penězi

Zlaté padáky, mnohamilionové odměny, to bývala realita šéfů bank v minulosti. Nyní Goldman Sachs, JP Morgan a spol. přeplácejí řadové lidi. Na Wall Street je válka o talenty. Nejsou lidi.

Přečíst článek

Na trhu s komoditami je živo zejména u ropy, která narostla na úrovně z roku 2014 okolo 90 dolarů v případě ropy Brent. Podle mezinárodní agentury pro energii IEA jsou na vině faktory nabídky i poptávky.

Z hlediska poptávky varianta omikron nezasáhla světové ekonomiky tolik, jak se původně očekávalo, a nabídka je proti tomu nejistá z důvodu posledních událostí, jako je například narušení těžby v některých místech. Organizace zemí vyvážejících ropu a přidružené země OPEC+ sice postupně uvolňují těžbu, ale nikoliv zásadně, aby ceny dostatečně přibrzdila. Růst ropy bude mít v příštích měsících nemalý vliv na zrychlující inflaci ve světě.

ČNB u sazeb zpomalí

Na domácím parketu jsme svědky posilování měnového páru euro/koruna pod dolní hranici prognózy ČNB. Koruna posílila až k 24,30 za euro a pomalu by mohla začít fungovat jako protiinflační faktor v ekonomice. Lze tedy konstatovat, že bychom se mohli dočkat překvapení a na únorovém zasedání ČNB bude bankovní rada včele s guvernérem Jiřím Rusnokem méně razantní ve svém zvyšování úrokových sazeb.

Už delší dobu jsem se tu nevěnoval státnímu rozpočtu, kde se stále diskutuje o nutné konsolidaci – rozumějte snížení výdajů. V této situaci v minulém týdnu přispěl think-thank IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Zveřejnil analýzu, kde je patrné, že výdaje státního rozpočtu oproti pandemii narostly o čtvrtinu. Benchmarkem je rok 2019. Symbolické snížení slev na jízdné, které vláda Petra Fialy zveřejnila, je v tomto ohledu opravdu jen kapkou v moři a avizované zvýšení daně z tabáku to asi taky úplně nevytrhne.

Reklama

Související

Vlci z Wall Street mají problém. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Vlci z Wall Street trpí. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Přečíst článek
Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Přečíst článek
Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme