Reklama

Tereza Jalůvková z J&T: Buffett i Icahn zpozorněli. Přichází čas hodnotových akcií

Přichází čas hodnotových akcií
iStock
Tereza Jalůvková

Hotovost portfolio manažerů se drží blízko maxim. Trh je na prahu změny. Kam se zadrženou hotovostí? Doba hraje do karet hodnotovým akciím. Zájem o ně stoupá, píše ve svém komentáři analytička Tereza Jalůvková z J&T.

Reklama

Nedávný listopadový průzkum Bank of America (BoA), který pravidelně oslovuje téměř 300 největších portfolio manažerů z celého světa, ukázal, že hodnota hotovosti v portfoliích se drží na nejvyšší hodnotě za posledních 21 let. Konkrétně hotovost představuje 6,2 procenta, což je o jednu desetinu méně než v předcházejícím měsíci, nicméně stále daleko od dlouhodobého průměru 4,9 procenta.

Recese je blízko 

K zajímavým výstupům pak patří i fakt, že 77 procent oslovených se domnívá, že recese je na cestě, a 77 procent si také myslí, že v roce 2023 dojede ke snížení EPS v rámci S&P. To potvrdila i banka Goldman Sachs, která snížila výhled růstu zisků na rok 2023 ze tří na nula procent. Průzkum BoA také ukazuje, že sazby cílené Fedem jsou blízko svého vrcholu. Fed začal zvyšovat sazby v březnu letošního roku a celkem již přistoupil ke zvýšení šestkrát, tedy na každém zasedání bez přerušení.

Michal Semotan, portfolio manažer v J&T

Michal Semotan z J&T: Teď se cení bezpečné přístavy, ale čas rychle rostoucích akcií zase přijde

Minuty po ohlášení výsledků se akcie společnosti Meta Platforms neboli Facebooku zřítily o 25 procent. Představovalo to více než 200 miliard ztrát, což se stalo největším pádem v historii. Ve stejnou chvíli portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan přikupoval akcie stejné firmy. „Facebook v současnosti opravdu není předražený. A další růst mu predikují i velké banky,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz muž, který se podílí na správě majetku nejbohatších Čechů a Slováků. 

Přečíst článek

V době rizika recese, geopolitické nejistoty a vysoké volatility na trzích investoři volí hodnotové akcie, jež mají defenzivní charakter. Obecně ovšem platí, že rizikem u hodnotových akcií je nízký výnos, tudíž akciím vybraným na základě hodnotové strategie svědčí prostředí nízkých úrokových sazeb.

S růstem úrokových sazeb tak docházelo k tomu, že investoři raději investovali do peněžního trhu, který postupně nabízel vyšší a vyšší výnos s malým rizikem. K výprodejům tak docházelo napříč trhem bez ohledu na charakter akcie.

České bankovky, ilustrační foto

Petr Sklenář z J&T: Není žádný důvod se obávat měnové krize v Česku

„Nomura-gate“. Tak pojmenoval hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář mediální aféru, která se strhla kolem zprávy největší japonské investiční banky. Nomura varovala před závažnou měnovou krizí, jež má během následujícího roku postihnout Českou republiku, Maďarsko a Rumunsko. Proč je její závěr zavádějící, Sklenář vysvětluje v komentáři. „Na korunu můžou přijít horší časy, ale makroekonomicky máme na to, vše rozumně zvládnout,“ uvádí ekonom.

Přečíst článek

Aktuálně se však investoři začínají s postupně zhoršujícími se makroekonomickými ukazateli a na základě vyjádření některých představitelů Fedu domnívat, že cyklus zvyšování úrokových sazeb se blíží konci, a zřejmě i proto začínají někteří investovat zadrženou hotovost do hodnotových akcií.

Preferovaným měříkem pro výběr akcií do portfolia, jak ukazuje mimo jiné průzkum, je totiž v této době vysoká kvalita společnosti, dividenda a nízká volatilita.

Investiční masakr portfolií. Vydělat letos nejde na ničem

Čestnou výjimku tvoří dolar, na jehož růstu mohli investoři vydělat téměř 20 procent. Kolísavě se dařilo také komoditám. Jinak tradiční investiční nástroje letos selhávají a prvních devět měsíců roku představovalo čtvrtý nejhorší vstup do roku za sto let, uvedli správci majetku na konferenci Investiční výhledy. 

Přečíst článek

Zájem o akcie vybírané na základě hodnotové strategie, které mají defenzivní charakter, dokládá i následující graf. ETF zaměřené na růstové akcie z S&P se zkratkou IVE od září roste. Jak je též z grafu vidět, zástupci hodnotových akcií jsou soustředěny do indexu Dow Jones Industrial Average. Zatímco růstové akcie, které reprezentuje ETF se zkratkou IWV, zůstávají nadále volatilní blízko svých střednědobých minim. Zástupcem růstových akcií může být i Nasdaq 100 Stock Index.

Zdroj: J&T

Ve prospěch hodnotových akcií ještě hovoří fakt, že jsou historicky relativně levné. Zatímco některé růstové akcie mají stále vysoké EV/EBITDA. V období růstu bývá vysoký násobek tolerován vzhledem k očekávanému růstu. Nicméně aktuálně dochází k zpomalení růstu nebo dokonce poklesu tržeb a vysoké nacenění tak není tolerováno.

Pokud se makroekonomické vyhlídky zlepší, lze očekávat, že růstové akcie opět budou v kurzu.

Nejznámějším hodnotovým investorem je Warren Buffett, Bill Ackman a Carl Icahn. Naopak růstové akcie propaguje Cathie Woodová z Ark Invest.

Čína - ilustrační foto

David Havrlant z J&T: Konec globalizace. Kdo bude novým vítězem i poraženým?

Proces deglobalizace se započal již před nástupem covidu, světová pandemie jej nicméně významně urychlila. Nyní se tento vývoj překlápí do fáze fragmentace, která přinese nové výzvy a příležitosti, tím pádem nové vítěze a poražené. Odezněla doba, kdy jednotícím pojítkem byla podpora globální prosperity. Do popředí se dere čas ideologií, kterým je možné ekonomický blahobyt obětovat. Současná světová vlna inflace je symptomem hlubších změn a zvyšování sazeb v USA jen jedním z faktorů v celkovém napětí na finančních trzích, míní ekonom J&T Banky David Havrlant.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme