Reklama

Štěpán Křeček: Česko je zpět na mapě cestovatelů. Počet zahraničních hostů roste astronomicky

ulice Na Příkopě Praha
Dušan Kütner / Newstream
Štěpán Křeček

„Česká republika se opět vrátila do map cizinců. V prvním čtvrtletí letošního roku se zvýšil počet hostů ze zahraničí o 1 500 procent,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Podle Českého statistického úřadu dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních v prvním čtvrtletí letošního roku úrovně 2 810 872 lidí. To znamená, že meziročně došlo k růstu počtu hostů o 905,1 procenta. Necelá třetina hostů pocházela ze zahraničí. Jejich počet meziročně vzrostl o astronomických 1 500,4 procenta. Lze tak konstatovat, že se Česká republika vrátila do map cizinců.

Praha se stala jediným místem v České republice, kde počet hostů ze zahraničí převýšil počet hostů z tuzemska. Stalo se tak v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy Češi preferovali návštěvu hor před návštěvou památek. To potvrzují i čísla z Libereckého kraje, který se stal třetí turisty nejvyhledávanější destinací.

V prvním čtvrtletí letošního roku pocházelo nejvíce zahraničních hostů z Německa. S výrazným odstupem na druhém a třetím místě skončili hosté ze Slovenska a z Polska. Pomyslnou bramborovou medaili získali hosté z Ukrajiny. Drtivá většina zahraničních hostů pocházela z evropských zemí. Po vyloučení Evropanů nás nejčastěji navštěvovali hosté ze Spojených států.

turisté v Praze

Cizinci se vrací do Česka. Turistický ruch se pomalu oklepává z pandemie

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo ubytovalo 2,81 milionu turistů. Je to desetkrát více než ve stejném období loňského roku, který byl ovšem výrazně poznamenán covidem a protiepidemickými opatřeními. Ze zahraničí podle dat Českého statistického úřadu dorazilo zhruba 886 tisíc turistů, což je šestnáctinásobný nárůst.

Přečíst článek

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Šéf Kiwi Oliver Dlouhý: Každý týden slavíme rekord. Lidé zase začali létat

Teprve čtyřiatřicetiletý šéf a spolumajitel Kiwi.com Oliver Dlouhý prošedivěl. Jeho rychlý způsob života na něm začíná být vidět. Firmu na vyhledávání nejlevnějšího leteckého spojení založil přesně před deseti lety. Stal se shooting star, člověkem, kterého ostatní sledují. Obrat jeho firmy se počítá v desítkách miliard korun. Koruny ale Olivera nezajímají, jeho byznys se sídlem v Brně je globální. Nejúspěšnější český start-up však dostal s covidem těžkou ránu. Lidé zaplatili, ale neletěli. Firma proto musela peníze vracet ze svého. Trvalo jí to, hledala peníze. Letecké společnosti nechtěly peníze za letenky vracet. Nyní je Kiwi zpět. A opět skvěle jede.

Přečíst článek

ilustrační foto

Po dvou letech pandemie se lidé těšili na cestování. Jenže jim prudce zdražují letenky

Rostoucí ceny letenek v současné době šokují mnohé cestovatele. Ti si po dvou letech protipandemických opatření, která tvrdě zasáhla cestovní ruch, chtěli vynahradit ztracené příležitosti. Rostoucí náklady na paliva v kombinaci s vysokou poptávkou po létání však nutí letecké společnosti zvyšovat ceny. Cestovní ruch tak opět čeká nelehká doba.

Přečíst článek

Stanislav Zeman, Čedok

Ředitel Čedoku Zeman: Válka neválka, Češi mají chuť cestovat. Zájezdy letos zdražovat nebudeme

Češi nyní cestují mnohem víc než před pandemií, a chuť vycestovat do zahraničí nezmenšuje ani aktuální dění na Ukrajině a jeho dopady na tuzemskou ekonomiku. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. „Podle předprodejů vidíme, že jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve. Češi si vybírají lepší a dražší hotely,“ dodává ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Split

Dopad pandemie a hrozba inflace. Češi nikdy nejezdili do zahraničí tak jako loni. Stojí je to ale nejvíc v historii

Přečíst článek
Cestovní kancelář Čedok loni meziročně více než zdvojnásobila tržby na přibližně pět miliard korun.

Čedok hlásí nejúspěšnější rok své existence. S pěti miliardami tržeb za 2022 má našlápnuto na ještě více

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme