Reklama

Stanislav Šulc: Zemanovo definitivní sbohem Jiřímu Rusnokovi

Česká národní banka, ilustrační foto
ČNB
Stanislav Šulc

Miloš Zeman se v krátkém projevu pustil do hodnocení působení Jiřího Rusnoka a dalších členů ČNB v boji s inflací. Končící bankéři si od prezidenta republiky příliš dobré vysvědčení neodnesli. Také proto dva z nich končí, ačkoli nemuseli. 

Reklama

Jmenování nových členů rady České národní banky si Miloš Zeman patřičně užil. Přes zjevnou fyzickou únavu rozdával úsměvy na všechny strany, a hlavně si neodpustil další přednášku, v níž proškolil všechny přítomné i nepřítomné.  

Zejména ty nepřítomné. Končícího guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a Vojtěcha Bendu, jimž prezident neprodloužil mandát v radě. A nejspíš také Marka Moru, kterému končí mandát příští rok v únoru, a bude to právě Miloš Zeman, kdo bude o Morově setrvání či naopak konci v radě rozhodovat. 

Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Do rady ČNB se vracejí Zamrazilová a Frait, novou členkou je Kubelková

Prezident Miloš Zeman jmenoval viceguvernérkou České národní banky (ČNB) předsedkyni Národní rozpočtové rady Evu Zamrazilovou a novými členy bankovní rady hlavní analytičku Hospodářské komory a poradkyni premiéra Petra Fialy (ODS) Karinu Kubelkovou a ředitele sekce finanční stability ČNB Jana Fraita. V radě nahradí od července stávajícího guvernéra banky Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu.

Přečíst článek

„Chci dosavadním členům rady centrální banky poděkovat. Včas rozpoznali riziko rostoucí inflace a zareagovali správně. Nechci hodnotit, jak úspěšný dosavadní boj s inflací byl,“ začal prezident Zeman svůj proslov. A následovala celá řada „ale“, která nejspíš končící členy rady centrální banky nepotěšila. 

Populista Zeman vrací úder 

Podle Zemana je totiž potřeba vnímat také negativní dopady, které rostoucí sazby mají. Je to zamrzající trh s hypotékami, problémy financování firem, které hledají zdroje raději v euru, a samozřejmě jde také o náklady státu a bank. 

„Dosluhující rada vsadila vše na růst sazeb. Přitom, jestli se nemýlím, má centrální banka více nástrojů, jak krotit inflaci. Například práci s kurzem koruny a s devizovými rezervami,“ pokračoval v přednášce prezident. 

(Stro)noví členové bankovní rady. Zleva Jan Frait, Karina Kubelková, Eva Zamrazilová a Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Holubičí nálet se nekoná. Noví členové rady ČNB jsou hlavně pragmatici

Koruna posiluje, trh se bál „holubičího náletu“, který se ale nekoná. Noví radní ČNB Zamrazilová, Kubelková a Frait jsou totiž hlavně pragmatici, dva z nich navíc trhům již dobře známí.

Přečíst článek

Miloš Zeman tak potvrdil svou pověst mistrného hráče. Ještě při jmenování Aleše Michla novým guvernérem srdečně děkoval Jiřímu Rusnokovi za jeho službu. „Kdyby to bylo jen trochu možné, jmenuji jej znovu,“ říkal před měsícem Zeman. A nyní cupuje úplně všechno, co Rusnokovou osobností symbolizovaná ČNB dělala. Zejména náznaky práce s kurzem, tedy cíleného posilování koruny, muselo v některých uších znít vyloženě bolestivě. 

Jenomže za měsíc se toho může stát opravdu hodně a ve vztahu Miloše Zemana a Jiřího Rusnoka se také téměř jistě stalo. Odcházející guvernér ČNB v mezidobí opustil mýty opředený Zemanův poradní sbor a na aktuální jmenování nových členů bankovní rady ani nepřišel. Nejspíš to bylo podle protokolu v pořádku, ale i tak to je příznačné. 

Pestrá rada ČNB 

A jakou radu Zeman chystá? Podle rychlých odhadů ekonomů bude pestřejší než ta dosluhující. Aleš Michl je zastáncem holubičího přístupu k měnové politice. Karina Kubelková přicházející z Hospodářské komory jistě nebude a priori chtít zvyšovat úroky pro podniky, na druhé straně s posilováním koruny by to již mohlo být složitější. Její pozici bude zajímavé sledovat. 

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

A nová viceguvernérka Eva Zamrazilová, která se do rady vrací po 14 letech? Ta ve svém krátkém projevu vlastně přitakává těm, kdo stále aktivněji poukazují na roli vlády při boji s inflací. Babišova, ale i Fialova vláda totiž zatím pracovaly spíše proinflačně. A bude potřeba, aby se fiskální politika vlády proměnila v protiinflační, jinak kroky ČNB nemohou mít takový dopad, jaký by bylo potřeba, tvrdí Zamrazilová. 

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Aleš Michl: Nezvyšujme mzdy víc, než je růst produktivity práce

Česká národní banka by měla držet sazby na vyšší úrovni proti normálu, aby zabránila přeměně současné spíše nákladové inflace na poptávkovou. Zároveň je třeba podpořit vládu ve snižování míry zadlužování země a nezvyšovat mzdy více, než je růst produktivity práce, uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Tereza Zavadilová: Jaký bude Michl guvernér? Možná ten nejlepší

Smršť negativních komentářů, která se snesla na nově jmenovaného guvernéra Aleše Michla, je intenzitou nevídaná. Česká národní banka tolik mediální pozornosti kritiků asi nikdy v historii nepřitáhla, a že mnohokrát by měla za co. 

Přečíst článek

Reklama

Související

(Stro)noví členové bankovní rady. Zleva Jan Frait, Karina Kubelková, Eva Zamrazilová a Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Holubičí nálet se nekoná. Noví členové rady ČNB jsou hlavně pragmatici

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme