Reklama

Stanislav Šulc: Zasněžování kopců je v dnešní situaci slušně řečeno zvěrstvo

Zasněžování, ilustrační foto
ČTK
Stanislav Šulc

Ještěd se nejspíš stane prvním tuzemským kopcem, který přivítá lyžaře. A to ještě ani nezačalo pořádně mrznout. Odstartovalo totiž zasněžování, které je kontroverzní v jakékoli době, ale v současnosti je již vyloženě absurdní. 

Reklama

Provozovatelé skiareálů se dostali zcela nezaslouženě do velkých problémů v posledních dvou letech kvůli pandemii a z dnešního pohledu absurdním uzávěrám. Stalo se tak v době, kdy hned několik velkých vlekařů investovalo opravdu hodně peněz do zkvalitnění služeb. A už dnes je téměř jisté, že návratnost investic bude mnohem delší, než jaké byly plány. Pokud se investice vůbec někdy vrátí. 

A snad je i pochopitelné, že se skiareály pokusí hojit při první (doufejme) bezcovidové sezoně. Možností mají celou řadu. Zdražit skipasy je téměř povinnost, taktéž svařáky v boudách, o smažáku s hranolky nemluvě. 

Goldman Sachs (ilustrační foto)

Cena plynu klesne o třetinu, míní Goldman Sachs. EU získala dočasnou převahu nad Ruskem

Na virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny plynu v Evropské unii, se v úterý obchodoval plyn za zhruba 120 eur za megawatthodinu. Jedna z největších amerických bank Goldman Sachs očekává, že tato cena v prvním čtvrtletí roku 2023 klesne na 85 eur za megawatthodinu. Poté ovšem zamíří opět prudce nahoru. Stále proto existuje velký tlak na evropské lídry, aby zajistili dodávky plynu i ve střednědobém horizontu, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Nicméně tu je přinejmenším jeden moment, který už trochu zavání hazardem. A to je zasněžování sjezdovek

To je problematické vždycky, zvláště když při jarním tání většina sněhu roztaje a způsobí v podhůří lokální povodně. V současné situaci, kdy jsou energie kvůli válce na Ukrajině nesmyslně drahé, však jde o slušně řečeno blbost. 

I podnikání má etické limity 

Samozřejmě je to rozhodnutí každého provozovatele, takže i letos se zasněžovat bude. Nicméně zasněžovat ve chvíli, kdy je více než deset stupňů, je krok vyloženě absurdní. A nejde ani o technologii, která to umožňuje. I u technologií totiž platí, že to, že něco lze dělat, ještě neznamená, že se to skutečně udělat musí. 

V současné době se čím dál častěji skloňuje symbolický, či řekněme morální rozměr podnikání. A v tomto ohledu se zasněžování kopců obhájit nedá. Poselství, které tím skiareály vysílají lidem, je totiž opravdu podivné. 

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Politici a domácnosti se kvůli omezování ruských dodávek obávají nadcházející zimy, nedostatku energií a jejich vysokých cen. Příští zima ale bude ještě horší, varují šéfové mocných ropných a plynárenských společností. Vlády by se proto měly připravovat na ještě větší demonstrace a stávky, než jaké se v poslední době konaly ve Francii, Německu či Česku, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Lyžařské středisko v Peci pod Sněžkou v Krkonoších na snímku z 30. prosince 2021.

Je teplo, přesto má Špindl nejlepší lyžařskou sezónu za šest let, říká Čeněk Jílek

Na přelomu roku zaznamenaly mnohé měřící stanice v tuzemsku teplotní rekordy, dobře rozjetou sezonu v areálech Tatry Mountain Resorts to ale zásadně nepoznamenalo. „Úbytek návštěvníků na přelomu roku a v prvních dnech ledna je zcela běžný. Vlivem počasí je sice propad o něco větší, než jsme čekali, ale věříme, že se zima i lyžaři brzy vrátí,“ říká ředitel operativy společnosti Tatry Mountain Resorts Čeněk Jílek, která provozuje skiareály a turistickou infrastrukturu na Slovensku, v Česku, v Rakousku a Polsku, mimo jiné střediska ve Špindlerově Mlýně nebo Liberec-Ještěd.

Přečíst článek

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Dosluhující jaderná elektrárna RWE Emsland v Lingenu v Německu.

Vypnutím německých jaderných elektráren se do vzduchu dostane více CO2, uvádí studie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme