Reklama

Stanislav Šulc: Ve snaze skandalizovat Aleše Michla se pořad 168 hodin změnil v zábavní formát. Nic než špatný humor nepředvedl

Preziden Miloš Zeman jmenuje Aleše Michla guvernérem České národní banky
ČTK
Stanislav Šulc

Česká televize v pořadu 168 hodin přinesla reportáž o kontroverzi spojené s nastupujícím guvernérem České národní banky Alešem Michlem s názvem Dovolená s Michlem. Udělala to způsobem, jako by se autoři reportáže snažili cíleně dehonestovat nového vládce centrální banky. Tady je sedm největších faulů, kterých se televize dopustila a za které by se měla omluvit přinejmenším Michlovi, ale raději všem, které uvedla v omyl. Tedy všem divákům.

Reklama

Faul první: Koruna padá, nenáviď Michla

Hned samotný úvod téměř desetiminutového skeče začíná krutým překroucením ekonomické reality. Moderátorka Nora Fridrichová vykresluje příběh zlovolně dosazeného mladého guvernéra, na jehož jmenování koruna zareagovala poklesem kurzu vůči euru. Takže už nyní vám Michl zdražuje dovolenou. A centrální banka kvůli Michlovi dokonce musela intervenovat, tedy zbavovat se hromady eur.

Zdánlivě nevinně vypadající „objektivní popis reality“ je ve skutečnosti první krutou manipulací, kterou se autoři pořadu dopustili. Ano, vše, co popsali, se skutečně stalo. Ale buďto cíleně, nebo z neznalosti opomněli jednu podstatnou drobnost. Koruna je v posledních měsících jednou z velmi labilních měn a v podstatě na jakoukoli zprávu kromě té velmi drahé o zvýšení sazeb reaguje rozkolísáním kurzu. ČNB to ví a ve prospěch koruny intervenovala již před několika týdny.

Na konferenci Quo vadis, CZK? uvedl přední odborník na měny Petr Krčil, že jednou z příčin této situace jsou přehnaně vysoké devizové rezervy ČNB. Díky nim investoři vědí, že Češi korunu nenechají padnout pod určitý kurz (nyní zhruba na úrovni 25,5 korun za euro). ČNB to navíc podporuje slovními intervencemi, tedy aktivně vyjádřeným příslibem podržet korunu.

Co také nezaznělo, je fakt, že koruna by nejspíš zcela stejně reagovala na ohlášení jiných jmen. Ale samozřejmě je pravda, že kdyby neplatí nikdy a nikde, ani v případě podobných situací.

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Vysoké devizové rezervy České národní banky jsou skvělý nástroj, jak udržovat kurz na současné výši navzdory razantní inflaci. Potvrdili to ekonomové na konferenci Quo vadis, CZK?, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejíž mediálním partnerem byl byznysový server newstream.cz. Dlouhodobé držení eur však začíná mít i negativní dopady. „Koruna se kvůli tomu chová maniodepresivně a ČNB stojí velké úsilí ji kočírovat,“ uvedl jeden ze speakerů konference a přední český odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance.

Přečíst článek

Faul druhý: Video pro děti s Otou Negramotou

Jedním z dominantních poselství reportáže byla údajná profesní nekompetentnost Aleše Michla. Za hlavní audiovizuální důkaz této teze si ČT zvolila videa, která Aleš Michl natočil společně s komikem Lukášem Pavláskem (ostatně právě on mě na danou „reportáž“ v pořadu 168 hodin upozornil a požádal mě o odborný názor).

Samozřejmě byly vybrány obzvlášť šťavnaté kousky, které jeden ekonomický redaktor okomentuje a k dobru přihodí historku o tom, že se pořadu mezi zasvěcenými říká „Blbý a blbější“. I kvůli tomu prý ČNB sama pořad více méně pohřbila a vystavila jen někde na YouTube a vlastních webových stránkách, přitom původní ambice pořadu byly vyšší.

Co nezazní, je fakt, že daný cyklus videí ČNB vytvářela jako edukační materiál pro děti na druhém stupni základních škol. A jako takový prostě využívá hravou formu a zprostředkovává složité koncepty. Jak moc naplňuje didaktiku pro osmáky, nedokážu vyhodnotit. Co ale vyhodnotit umím, je to, že rozhodně není fér hodnotit to jako velké ekonomické dílo, kterým se to být nesnaží. Nicméně právě z této pozice jej autoři pořadu 168 hodin prezentují a hodnotí.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Aleš Michl: Nezvyšujme mzdy víc, než je růst produktivity práce

Česká národní banka by měla držet sazby na vyšší úrovni proti normálu, aby zabránila přeměně současné spíše nákladové inflace na poptávkovou. Zároveň je třeba podpořit vládu ve snižování míry zadlužování země a nezvyšovat mzdy více, než je růst produktivity práce, uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Faul třetí: Jedna paní povídala

Již v této části se projevil největší problém, na kterém celá desetiminutovka stojí. Nabídne téměř desítku mluvících hlav, ti představují jednu historku za druhou, které mají dále prohlubovat dojem absence erudice Aleše Michla. Ten je podle nejrůznějších oslovených osobností přinejlepším průměrný ekonom, prázdná nádoba dělající si vlastní PR, řada jeho bývalých spolupracovníků či nadřízených o něm údajně mluví jako o nejhorším personálním rozhodnutí, která kdy učinili.

Tuto konkrétní průpovídku měl učinit Pavel Mertlík, což v pořadu tvrdí známý ekonomický novinář Miroslav Motejlek. Pomiňme to, že Česká televize, respektive autoři této části 168 hodin Motejlka oslovili jistě na základě jeho velmi agresivních výpadů vůči Michlovi na sociálních sítích. Pomiňme i případnou pravdivost tohoto citátu.

Česká televize by se však neměla smířit s citátem citátu, měla povinnost dané tvrzení verifikovat a Pavel Mertlík rozhodně není nedostupný člověk, kterého by nebylo možné oslovit. To však autoři neudělali, a tím svým kritikům dali velmi jednoduchou zbraň, jak celou jejich práci shodit. A naneštěstí je případů přístupu „Jedna paní povídala“ v dané desetiminutovce hned několik.

Česká národní banka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Přečíst článek

Faul 4. Pravda o sazbách není jen jedna

A jsme u samého meritu problému, kterým Michl tak dráždí. Je jedním ze dvou členů rady ČNB, kteří nesouhlasí se zvyšováním úrokových sazeb v současné době rostoucí inflace.

Přitom současný převažující étos je opačný, což se projevovalo již před samotným jmenováním Michla. Dopředu bylo avizováno, že prezident Zeman vnímá jmenování jako střet mezi dvěma koncepcemi (použijme klišé o holubičím a jestřábím přístupu). Jmenování Michla tak přináší novou dynamiku do celé ČNB.

V pořadu se to projevilo tak, že Michl je šílenec, který nechce dělat to jediné, co skutečný ekonom musí prosazovat. Zcela se pomíjí fakt, že inflace je mnohem složitější, má různé složky, a pokud převažuje například nákladová inflace, zvyšování sazeb má jen sporný smysl. Zastáncem tohoto postoje přitom Michl je. ČT to však nedokázala ani vysvětlit, ani podpořit nějakým hlasem. Ten by totiž to protimichlovské unisono ošklivě nabourával.

Přitom panuje čím dále větší shoda nad tím, že současná inflace není poptávková, tedy způsobená zvýšeným zájmem o nákupy služeb a zboží, ale tažená růstem nákladů (energie, nedostatek zdrojů…). Přijde vám na tom něco nesmyslného?

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

Faul pátý: Všichni hrajem na Babiše

ČT to nejspíš nesmyslné přijde, nebo alespoň nepochopitelné. A tak neváhala sáhnout po nejjednodušším „příběhu“, který Michl údajně naplňuje. Podle pořadu je Michl stoprocentně Babišovým a Zemanovým mužem, a jako takový prostě musí hrát na Babiše. Důvodem jeho odporu vůči zvyšování sazeb tak je jen a pouze to, že rostoucí úroky zdražují firmě Agrofert úvěrování.

Na tom by snad i něco mohlo být, kdyby pravda nebyla taková, že dosavadní úvěry Agrofertu mají jasně dané úroky sjednané před růstem sazeb. A nové úvěry si stejně jako většina velkých českých firem kvůli vysokým úrokům na koruně pravděpodobně bere v eurech.

Takže zase pěkný výstřel, ale tak nějak mimo. Samozřejmě na podporu této teze opět vystoupila celá řada mudrlantů, kteří jistě v dobré víře popisují vliv růstu úroků na výši splátek. Ale jsou to takové analogie z hypoték, které ve velkém byznysu tak úplně neplatí.

Duh

Češi se rekordně zadlužili. Chtěli stihnout levnější hypotéky

Celkový dluh obyvatel Česka dosáhl na konci prvního čtvrtletí 3,07 bilionu korun a meziročně se zvýšil o rekordních 407 miliard korun. Vyplývá to z dat Bankovního a Nebankovního registru. Důvodem byl pokračující zájem o hypotéky doplněný oživením poptávky po úvěrech na spotřebu.

Přečíst článek

Faul šestý: I páni ministři se občas utnou

Už se blížíme ke konci, přesto ještě dvojice faulů České televize máme před sebou. Tím prvním je zapojení „těžkých vah“. V desetiminutovce vystupují také dva bývalí ministři financí, konkrétně Ivan Pilip a Miroslav Kalousek. Opět dvojice ostře se vymezující vůči Michlovi na sociálních sítích, kde mají vysoké počty fanoušků a daří se jim popularizovat určité spektrum ekonomických názorů.

Leč, i mistr tesař se někdy utne a průpovídky politiků jsou také silně manipulující. Odpovídají na otázku, zda by si jako ministři financí přáli mít Michla v ČNB jako guvernéra. To však opět podporuje vyznění pořadu ve smyslu Michl je Zemanem zlovolně dosazený diletant. Zcela to pomíjí skutečnost, že i v radě ČNB by měla být názorová pluralita, nikoli jednohlas prosazující jednu verzi světa. Měli by tam být zkušení i mladí, ženy i muži, zástupci teoretických ekonomů, lidé ze státního aparátu, z byznysu i odborů. Na toto se však v posledních letech rezignovalo, což mimo záznam kritizuje celá řada ekonomů.

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

Faul sedmý a poslední: Zamlčení celku příběhu

A s tím souvisí možná nikoli poslední, ale v tomto textu závěrečný faul, kterého se Česká televize dopustila ve své filipice proti Aleši Michlovi. Opomněla jednu zásadní část příběhu, která je vlastně důležitější než samotná postava guvernéra.

Diváci neměli úplně šanci nahlédnout, že guvernér ČNB je jen jedním ze sedmi rovných, kteří rozhodují o měnové politice státu. Není to tak, že Zeman volí šéfa a pak do rady dosype jakési náměstky podle guvernérova apetitu. Ne. Rada ČNB má být pluralitní orgán a postava guvernéra je spíše formální.

Skutečně zajímavá totiž bude volba dalších radních. Miloš Zeman do konce svého funkčního období jmenuje ještě 4 radní, s tím, že jen jeden musí skončit, protože mu vyprší druhý mandát. Variant je celá řada. Zeman Michlovi ponechá stávající jestřáby, kteří budou tlačit na další zvyšování sazeb a Michl s tím nic neudělá. Zeman také může radu namíchat tak, aby byla více rozdělena na dva tábory a pak Michl může působit jako důležitý a vlivný radní, díky jehož síle převáží jeden (ale možná postupem času i druhý) přístup k sazbám.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Když se potvrdí naše odhady, ČNB v červnu opět zvýší sazby

Pokud aktualizace dat na základě posledního vývoje ekonomiky potvrdí odhady ve stávající květnové prognóze České národní banky, tak je vysoká pravděpodobnost, že bankovní rada ČNB na svém zasedání 22. června opět zvýší úrokové sazby. Vyplývá to z vyjádření guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Přečíst článek

Faul na červenou kartu

Ale nic z toho v tuto chvíli není jisté. Rozhodně ne tak jisté, jak to nedávno prezentovala Česká televize. Jako vystudovaného mediálního odborníka mě ostatně dráha pořadu 168 hodin udivuje. Zjevně se postupem času proměnil z rozvolněné publicistiky ve skečový zábavní pořad a je jen symptomem doby, že jej společnost bere vážně.

Ale že nastoluje agendu pomalu více než seriózní diskusní či investigativní pořady, přinejmenším u určitého publika, je nesporné. O to víc je problematické, že zvláště některá témata ztvárňují lidé, kteří neumí daný problém pochopit. Protože u takto citlivých témat, kde množství znalostí veřejnosti je z podstaty relativně nízké, je povinnost ověřovat fakta a budovat story daleko zásadnější než u témat obecných. A v tomto Česká televize selhala na celé čáře.

Ale můžeme být i trochu konspirativní. Možná to je i tak, že to někdo tvůrcům naservíroval a oni to zbaštili i s navijákem (faul), případně pořad vznikl přímo na objednávku určitých vlivových skupin (další faul, žlutá karta), případně jen z touhy naplnit společenskou objednávku po Michlově krvi (další faul, druhá žlutá, a tedy červená karta).

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

ČNB se otevírá veřejnosti. Láká na obří zlatou minci i interaktivní expozice

Česká národní banka v sobotu 21. května otevře pro veřejnost nové návštěvnické centrum za 124 milionů korun. Návštěvníky zábavnou a interaktivní formou seznámí s historií peněz a měny. K vidění bude i zlatá mince v hodnotě v nominální hodnotě 100 milionů korun, která je největší zlatou mincí v Evropě a druhou největší na světě.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Mediální otloukánek Michl. Jak vysvětlí ty utracené miliardy eur?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme