Reklama

Stanislav Šulc: Pšt, za krizi libry může brexit, ale nesmí se to říkat

Libra
ČTK
Stanislav Šulc

Britská libra se ocitla ve volném pádu. Objevuje se celá řada aktuálních příčin, proč se to děje. Ale zapomíná se na hlavní důvod - hlasování o brexitu a neschopnost Britů dosáhnout alespoň stejně kvalitních smluv, jaké měli v Evropské unii.

Reklama

22. února 1985. To je datum, kdy na tom byla libra skoro tak špatně vůči dolaru, jako nyní. Tedy jen skoro. Tehdy se libra obchodovala za 1,08 dolaru, dnes na asijských trzích klesla ještě pod tuto hranici.

V polovině osmdesátých let Británie procházela hlubokou společenskou krizí. Lidé byli rozděleni na příznivce premiérky Margaret Thatcherové a její zaryté odpůrce. Zemí se linula vlna stávek a v televizi odstartoval seriál Eastenders, legendární i kvůli tomu, že měl uklidňovat rozlícené davy. To je ale minulost a všichni vědí, že od té doby se Británie vrátila na výsluní.

Pak ale přišlo jedno zpackané referendum a britská společnost se vydala na netušené dobrodružství. A libra s ní.

Nejsou lidi - to je hlavní problém současného Londýna

Milionům Britů hrozí chudoba. I kvůli brexitu

Vysoká inflace v Británii hrozí, že zničí růst mezd za posledních 20 let. Miliony Britů by se kvůli ní mohly propadnout do naprosté chudoby, vyplývá ze studie think-tanku Resolution Foundation (RF). Pokud bude příští vláda pokračovat v nastavené politice, budou chudobou v rozpočtovém roce 2023 až 2024 ohroženy další tři miliony lidí. Dohromady by jich bylo 14 milionů, to je téměř každý pátý obyvatel Británie.

Přečíst článek

Rozvojová ekonomika

Britská měna se zvláště v posledních měsících dostala do velmi složité situace. Britská ekonomika nešlape tak, jak má, a slábnoucí libra toho je logickým důsledkem. Nicméně slabší měna většinou znamená příležitost pro místní podnikatele, aby se vydali do světa a využili slabší měny pro prodej svého zboží.

Nicméně to se Britům nepovedlo. Jistě, můžou za to obecně známé problémy. Pandemie, zpřetrhané dodavatelské řetězce, zkomplikovaná logistika, nárůst cen vstupů, válka na Ukrajině a nyní ještě růst cen energií.

V důsledku toho některé banky začaly deklarovat, že britská ekonomika vykazuje fungování rozvojových zemí. A s definitivní platností se to potvrdilo na konci minulého týdne, kdy Bloomberg přišel s tím, že reakce trhů na oznámené kroky britské vlády již plně odpovídají rozvojovým ekonomikám. Konkrétně zatímco libra začala kolabovat, výnosy dluhopisů začaly dramaticky růst.

Plynovod, ilustrační foto

Češi se bojí drahých energií. Britové ještě více, inflaci mají nejvyšší za 40 let

Regulované účty za energie se lidem v Británii od října zvýší o 80 procent. Cenový strop na průměrnou domácnost se zvedne z 1971 liber (57 432 korun) ročně na 3549 liber (103 412 korun), uvedl energetický regulační úřad Ofgem. Dodal přitom, že ani na nově stanovené cenové úrovni by se růst nemusel zastavit. Británie přitom už teď bojuje s nejvyšší inflací za 40 let.

Přečíst článek

Smlouvy se nepovedly

Ne, Britům se určitě nikdo nechce smát, zvláště v době smutku po úmrtí královny Alžběty II. Přesto jako kruté poučení by dnešní situace zafungovat měla. A to nejen pro Brity.

Připomeňme, jaký byl hlavní racionální argument pro vystoupení z EU. Politici občanům slibovali, že se jim podaří zajistit mnohem výhodnější obchodní smlouvy, které jinak složitě domlouvala Unie. Jak se říká: Sliby, chyby. A skutek utek. Kdyby se Britům skutečně povedlo, co si vysnili, asi by v takových problémech nebyli. 

Nicméně jsou. A ačkoli se aktuální problémy pokaždé svedou na nějaký aktuální problém, skutečným důvodem je zpackaný brexit.

Libra (ilustrační foto)

Libra prudce padá, koruna je vůči ní nejsilnější v historii. Nákup na britských e-shopech zlevňuje

Česká koruna dnes ráno posílila proti britské libře až pod úroveň 26,60 Kč za libru. Koruna je tak vůči britské měně nejsilnější v historii (viz graf níže). Dosud svého absolutně nejsilnějšího kursu dosáhla v květnu 2011, kdy se libra prodávala za 26,70 Kč.

Přečíst článek

Reklama

Související

Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Karel Pučelík: Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme