Reklama

Stanislav Šulc: Otevřeno? Zavřeno? Zákon o zavření obchodů o svátcích je zmetek. Je načase si to přiznat

Obchodní centrum - ilustrační snímek
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Málokterý zákon tak dokonale naplňuje legendární bonmot jako omezení otevírací doby velkých obchodů během státních svátků. Tedy během některých státních svátků.

Reklama

Je to taková česká klasika. Když se řeší nějaký problém, vždy se politici poohlédnou na Slovensku, v zemích bývalé Jugoslávie, v lepším případě do Pobaltí. Pak se zamyslí, nahodí nějaký návrh zákona, rozpoutá se debata, dodají se připomínky a pak to vše podepíše prezident, ať už tam stojí cokoli. Hlavně se neinspirovat zeměmi, kde něco funguje, nebo které se snažíme ekonomicky dohnat.

Tak to dopadlo se zákonem, který omezuje otevírací dobu během státních svátků a dalších významných dnů. Ruku na srdce: vy víte, při kterém státním svátku je povinně zavřeno a při kterém zákon z nějakého nepochopitelného důvodu dovoluje otevřít?

Supermarket

Lidé se vracejí do obchodů. Internet již tolik netáhne, ukazují data

Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta z lednových revidovaných 9,4 procenta. Loňské výsledky ale ovlivnila epidemie koronaviru, kvůli které byl omezený provoz některých kamenných prodejen. Vyšší zájem byl letos o všechen sortiment nepotravinářského zboží. Tržby klesly internetovým obchodům. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

V Německu to je jednoduché – během nedělí, svátků (včetně těch pohyblivých) je prostě zavřeno. Nemusíte ráno po probuzení hledat, jaký typ svátku tedy je. Prostě je zavřeno.

V Česku? Jasně, není to složité, všechny obchody s tím počítají a vše dávají na stránky takříkajíc „blbuvzdorně“. Na druhou stranu už to samo o sobě naznačuje chorou podstatu českého zákona.

Proč není zavřeno na Velký pátek

Přitom podobné opatření šlo udělat smysluplně. Říct: Při všech státních svátcích a další významných dnech budou zavřené maloobchodní prodejny od XYZ metrů prodejní plochy zavřené. Nikoli tak činit výčtem, jak je tak strašně populární v české legislativě. A pak je například při Velkém pátku otevřeno, protože ten byl mezi státní svátky zařazen až po vytvoření toho geniálního díla globální legislativy.

Jaroslava Palendalová, ředitelka Kruk International pro Česko a Slovensko

Jaroslava Palendalová: Dopad inflace a války na Ukrajině do nesplácených dluhů čekáme až v druhé půlce roku

Inkasní agentury řeší nesplácené pohledávky až tak s půlročním zpožděním od chvíle, kdy člověk přestane platit, vysvětluje šéfka české a slovenské pobočky pohledávkové společnosti Kruk Jaroslava Palendalová. Negativní efekty se podle ní sčítají. Ale během pandemie se i dlužníci rozplatili, dodává.

Přečíst článek

V Česku to navíc moc nemá smysl regulovat, protože cíle zákona stejně nikdy nebyly naplněny a většina zaměstnanců netráví onen vysněný čas s rodinou. Sám trh si vždycky uměl najít, kdy má být zavřeno – je to 25. a 26. prosince a 1. ledna. Ano, důvodem je nutnost vystřízlivět, nemá cenu to nijak zastírat. Všechny ostatní dny klidně může zůstat otevřeno, vůbec nic se nestane.

Hlavně nachytávat a vybírat pokuty

A ono to je tak trochu se vším. Častým cílem, možná i podstatou tuzemských pravidel není zlepšení života, prosazování hodnot, zachování důstojnosti a jen minimálně trestat. Tady se většina podobných zákonů schvaluje s tím, aby se vybralo co možná nejvíc na pokutách. Ale pak se není čemu divit, že to vede často k velké kreativitě, jak to všechno hezky česky očůrat.

Jistě všichni pamatujeme začátky s tímto zákonem. Je výdejna e-shopu obchod? Je možné omezit prodejní plochu ve velkém obchoďáku a vyhnout se povinnému zavření? Byla to ta krásná doba, kdy se praxí cizeluje zákon, až vznikne diamant. Tentokrát to však opravdu nedopadlo, protože české pojetí omezení maloobchodu během svátků i nadále zůstává naprostou blbostí.

nákupy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pět neotřelých rad, jak bojovat se zdražováním potravin

Ceny potravin rostou citelně a jejich růst ještě zrychlí. Letos se tak dočkáme nejvýraznější zdražení potravin od 90. let. Jak se mu bránit? O pětici neotřelých rad se podělil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Sándor Bodnárz

Pandemie a migrační vlna zasáhly český pracovní trh. Práce na IČO je na vzestupu, míní odborník

Pracovní trh se dál přehřívá a stále je méně nezaměstnaných než volných míst. A to o několik desítek tisíc. Ukrajinští uprchlíci pomůžou jen někde, myslí si šéf agentury pro nábor specializovaných pracovníků Hays Sándor Bodnár. „Nejvíce volných pracovních míst je v sektoru výroby, dále můžeme zmínit sektor služeb včetně hotelnictví, s patřičným jazykovým vybavením pak také centra sdílených služeb nebo IT sektor,“ uvádí Bodnár.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme