Reklama

Stanislav Šulc: Ne, celníci v Sapě nenašli padělky za desítky milionů korun. Spíš za statisíce

Hongkong je Mekkou luxusu
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Je jaro, tak celníci opět vyrazili do Sapy a objevili padělané zboží. A opět do světa vyslali informaci, že šlo o zboží v hodnotě desítek milionů korun. Ale to je lež, že jí není rovno.

Reklama

Celní správa dělá záslužnou práci. Pro stát. Hlídá, aby se sem nedostávaly falešné cigarety, aby se na tržnicích neprodával pančovaný alkohol (i když to většinou pozná těžko). A také abychom si ve společnosti neudělali ostudu tím, že se budeme producírovat ve falešném tričku Lecoste (sic!).

Právě to poslední je přitom zásadní problém. A to nejen kvůli ostudě, která nám hrozí. Ale zejména kvůli počtům, kterých se celníci při každé razii dopouští. Nejnověji to připomněla razie v pražské tržnici Sapa, kde celníci dle vlastních slov zajistili padělky v hodnotě desítek milionů korun.

Kolo - ilustrační foto

Češi kupují stále luxusnější kola, napovídají statistiky krádeží policie i pojišťoven

Vloni byly nahlášeny krádeže kol v hodnotě 150 milionů. Ačkoli to je vyšší částka než o rok dříve, kol se ukradlo méně. Podle čerstvých statistik Policie ČR, které potvrzují také pojišťovny, výrazně roste průměrná hodnota ukradených bicyklů.

Přečíst článek

Ne. To je lež, nic takového tam nenašli a nezabavili.

Matematicky mají asi pravdu. Vezmou průměrnou cenu trička Lacoste, vynásobí jí počet zajištěných padělků, a podle všeho objevili částku, kterou „zachránili“. Ale na rozdíl od cigaret a alkoholu, kde tato logika alespoň částečně funguje, protože míra užitku u falešného (rozuměj nekolkovaného) zboží je přibližně stejná jako u „originálu“ (rozuměj procleného a okolkovaného zboží), u padělků oblečení to tak zkrátka nefunguje.

Adibas, Mike a Rebook

U originálního značkového oblečení si přeci nikdo nekupuje látku, nitě a potisk. Kupuje si určitou filosofii, zařazuje se k určitému stylu myšlení, životnímu stylu, možná i socio-ekonomické třídy. Nákup kabelky Louise Vuittona je reprezentace určitého myšlení stejně jako například nákup mikiny Supreme.

Daří se mu to nákupem neoriginálního zboží? Jak kdy.

V centru Prahy otevřel nový luxusní hotel Andaz

Pětihvězdičkový hotel Andaz Prague, který provozuje hotelová sít Hyatt, se nachází v historickém centru Prahy na Senovážném náměstí. Nabízí 152 pokojů, 24 apartmánů a 5 konferenčních místností navržených v partnerství s madridským designérským studiem Brime Robbins.

Přečíst článek

Dnešní „fejky“ již nevypadají jako v devadesátkách, kdy jsme se všichni smáli značkám jako Adibas, Mike a Rebook. Dnešní padělky oblečení mohou být vysoce kvalitní, od originálu nerozpoznatelné, a dokonce mohou vznikat ve stejných fabrikách jako originály, kde kvůli nákladům potřebují vytížit stroje daleko více, než jaká je poptávka „oficiálních“ značek.

Takže třeba takový batoh Herschel koupíte v Hongkongu za 3000 korun v oficiálním obchodě a vedle na trhu úplně stejný za desetinu této ceny. Rozdíl? Jeden má posvěcení a punc originality, druhý ne. Ten je pak paradoxně levnější, než by býval stejně kvalitní bez onoho pelu padělku. I proto je vlastně zbytečné brojit proti takovýmto padělkům, alespoň si řada lidí koupí docela kvalitní oblečení za docela nízké ceny.

Vila v Dubaji, ilustrační foto

Zájem o dubajské nemovitosti zatím neutichá

Dubajský realitní trh zažívá nejaktivnější začátek roku v historii. Jen za letošní březen se na trhu uskutečnilo více obchodů než za celý první kvartál loňského roku. Luxusní projekty rezidenčních nemovitostí se vyprodávají na několik let dopředu.

Přečíst článek

Chceš fake? Kup originál!

Ale jasně, celníci by pak nemohli vykazovat úspěchy v podobě desítek milionů korun „zachráněných“ zabavením padělaného zboží. Jen je otázka, kde ty desítky milionů korun tedy vlastně chybějí a kde by chyběly, kdyby hrdinní celníci nezasáhli včas.

Chyběli by molochům jako Adidas, Nike, LVMH, Supreme? To asi těžko, protože lze docela úspěšně pochybovat o tom, že se typičtí zákazníci tržnice Sapa při absenci „fejků“ rozhodnou rozbít prasátko, vydají se do Pařížské a koupí si originál. Takže jediná částka, kterou teoreticky mohou celníci vydávat, je výrobní. Ale to je tak smutné, že o tom zcela jistě nikdy nepadne ani jediné slovo, protože zpráva, že při razii v Sapě celníci zabavili zboží za 250 tisíc korun, by asi ani nikoho nezajímala.

Ostrovy z pozůstalosti po Jeffreym Epsteinovi jsou na prodej

Konaly se tu kontroverzní orgie. Nyní jsou ostrovy miliardáře Epsteina na prodej

Dvojice soukromých ostrovů z pozůstalosti kontroverzního finančníka, který spáchal sebevraždu ve vězení, když čekal na soud kvůli řadě sexuálních deliktů, má cenovku 125 milionů dolarů. Je to úplně nesmyslná částka, která se neopírá o realitu, tvrdí řada realitních odborníků oslovených agenturou Bloomberg.

Přečíst článek

Roger Ng, jediný bankéř Goldman Sachs, který šel před soud kvůli globálnímu skandálu kolem investičního fondu 1MDB, byl shledán vinným ze své role v drancování malajského fondu.

Exbankéř Goldman Sachs uznán vinným za miliardový podvod, hrozí mu 30 let vězení

Ve všech třech bodech obžaloby byl uznán vinným nyní již bývalý bankéř Goldman Sachs Roger Ng v korupční kauze vytunelování malajského státního investičního fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Malajsijští a američtí vyšetřovatelé tvrdí, že z fondu bylo v letech 2009 až 2014 ukradeno nejméně 4,5 miliardy dolarů (95 miliard korun). Exbankéři hrozí 30 let vězení, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Online kultura podvodného nakupování, akcelerovaná TikTokem, obrátila zvyky v módním byznysu

Zkáza pro luxus. Mladí i díky TikToku hrdě nosí „fejky“, na prémiové značky nemají peníze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme