Reklama

Stanislav Šulc: Koruna pod tlakem. Příští rok může razantně oslabit, přiznává i ČNB

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

ČNB již ve čtvrtek může zvýšit základní úrokové sazby. Půjde o zásadní moment zejména pro kurz české koruny. Před radou České národní banky v čele s guvernérem Alešem Michlem jsou složité měsíce. Již na jaře příštího roku by se mohla česká koruna dostat do vážných potíží. Roztočilo by to další vlnu inflace, míní komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Reklama

Česká koruna patří v letošním roce k nejstabilnějším aktivům. Kromě citelného propadu kolem začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu se drží v pásmu 24,20 – 24,50 za euro. Je to však za cenu intervencí České národní banky, která na obranu koruny vydává miliardy eur.  

Zbraň proti inflaci

Právě kurz koruny si přitom aktuální rada centrální banky zvolila jako hlavní zbraň proti rostoucí inflaci. Sazby jsou podle ní již dostatečně vysoko a nemá cenu přetlačovat globální faktory. 

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Guvernér ČNB Michl: Pokud se urve z řetězu mzdová inflace, sazby zvýšíme

Úrokové sazby zůstanou na relativně vysoké úrovni delší dobu. Česká národní banka chce bojovat proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována na dvouprocentním cíli. Vyplývá to z vyjádření guvernéra Aleše Michla na tiskové konferenci po dnešním zasedání bankovní rady ČNB. Rada dnes zachovala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, na této úrovni je od konce června.

Přečíst článek

„Devizový kurz je něco, co má centrální banka trochu ve své moci. Alespoň ta naše s velkým objemem devizových rezerv. Když kurz zpevňuje, zlevňujete tím dovozy, což přispívá k nižší inflaci,“ vysvětlil v létě Lidovým novinám člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek. 

Velké rezervy jsou přitom pozůstatkem intervence z let 2013 až 2017, kdy ČNB oslabovala korunu právě nákupy eur. I kvůli tomu se podle názoru odborníka na měny z Art of Finance Petra Krčila z koruny stal cíl pro nájezdníky, což se i kvůli závazku ČNB nenechat korunu výrazněji oslabit může výrazně prodražit. 

Koruna oslabí, přiznává ČNB 

Podle ekonomů to povede v horizontu několika měsíců k velmi nebezpečné situaci.  

Obchod (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Inflace je opět vyšší, než se čekalo. Experty zaskočil růst cen energií či masa, ČNB však úroky nezvýší

Inflace v Česku, meziroční na úrovni 18 procenta, za měsíc září opět překonává drtivou většinu expertních odhadů. Je nejvyšší od prosince 1993. Vyšší než většinově předpokládaná je i inflace meziměsíční. Zkrocení inflace bude tedy ještě náročný zápas, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

„Na jaře může přijít situace, kdy bude ČNB mít již jen polovinu devizových rezerv, sazby budou na úrovni jako všude jinde, vliv války tady bude stále silný… a pak si trh může dát dvě a dvě dohromady a koruna může být skutečně v problémech,“ vysvětlil na konferenci Investiční výhledy pořádané EMUN Investiční společností Dušan Jalový z PPF Banky. 

Podle něj je potřeba se podívat na okolní státy, které si ponechaly národní měny, tedy Polsko a Maďarsko. „Zlotý a forint za poslední léta značně oslabily. Není moc důvod, proč by příběh koruny měl být odlišný,“ dodal Jalový. 

ČNB

ČNB sazby nezvedla. Čeká korunu stejný osud jako britskou libru?

Bankovní rada ČNB ponechala podle očekávání úrokové sazby na stávající úrovni, uvedla to mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.  Úrokové sazby zůstanou na relativně vysoké úrovni delší dobu, uvedl Michl na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ČNB.

Přečíst článek

A s oslabením koruny, ačkoli nikterak dramatickým, počítá také Česká národní banka, alespoň podle její stále ještě aktuální makroekonomické prognózy. „Kurz koruny do poloviny příštího roku oslabí mírně pod 26 korun za euro, následně bude lehce posilovat,“ uvádí ČNB. Nicméně centrální banka svou novou makroekonomickou prognózu vydá již tento čtvrtek a bude zajímavé sledovat, zda právě projekci kurzu koruny nezmění. 

ČNB ubývají rezervy 

Stávající prognóza byla zveřejněna v létě a vychází z dat, kdy ČNB počítala s postupným poklesem inflace. Data za září však toto nepotvrdila, tlak na centrální banku tak opět vzrostl. Pokud by se na svém nejbližším měnověpolitickém zasedání rada ČNB rozhodla ještě mírně zvednout sazby, trh by to nejspíš uklidnilo a tlak na korunu by poklesl.

Inflace opět zrychlila, v září dosáhla tristních 18 procent

Inflace opět zrychlila, v září dosáhla tristních 18 procent

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v Česku v září o 18 procent, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Uvedl to Český statistický úřad.

Přečíst článek

V opačném případě by ČNB musela pokračovat v intervenčním režimu. Její možnosti se však povážlivě krátí. „Od konce února do konce září se devizové rezervy ČNB snížily téměř o 40 miliard dolarů, což představuje už 23 procent devizových rezerv,“ uvedla analytička Ox Czechia Anna Kuhnová. Podle ní nejvyšší intenzitu měly intervence v průběhu letních měsíců. Právě tehdy přitom člen rady ČNB Oldřich Dědek v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že má ČNB rezerv dostatek. 

Více o krocích ČNB v posledních měsících čtěte zde:

„Samozřejmě nemohu říkat žádná čísla. Údaje jsou publikovány se zpožděním. Mohu jen vyjádřit své přesvědčení, že jsme velmi daleko od bodu, v němž bychom začínali mít pocit, že se rezervy nebezpečně krátí,“ prohlásil Dědek. 

Oslabení koruny by pak navíc roztočilo další vlnu inflace, která navíc zatím stále není pod kontrolou navzdory dřívějším predikcím většiny ekonomů. 

Reklama

Související

Měnová reforma v komunistickém Československu v roce 1953 přinesla devalvaci měny až 50 ku 1 a také první masové protesty po únoru 1948.

FOTOGALERIE: Ze dne na den měli lidé z pětistovky desetikorunu. Sedmdesát let od bleskové měnové reformy v Československu

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme