Reklama

Stanislav Šulc: Dění na trzích naznačuje neveselé Vánoce

Vánoce v Egyptě
Newstream.cz/Stanislav Šulc
Stanislav Šulc

Poučka ostřílených traderů říká, že dění na trzích předznamenává situaci v reálné ekonomice zhruba o půl roku. Pokud se to letos potvrdí, tak nejhorší situace nastane v druhé polovině prosince, tedy symbolicky na Vánoce. A bohužel to nejspíš není scénář katastrofický, ale spíš realistický.

Reklama

Těšíte se na Vánoce? Tak raději svá očekávání a nadšení trochu zchlaďte. Letošní svátky příchodu Spasitele totiž nejspíš nebudou nic veselého. 

A důvodů je hned celá řada. Velmi pravděpodobně nastane první skutečně drahá topná sezona, kdy ceny za vytápění mohou být násobné proti průměru posledních deseti let. Totéž bude platit pro ceny za elektřinu.  Aktuální inflační křivka se možná již nebude tak rapidně zvyšovat jako v současnosti, ale inflace bude nadále pokračovat.  

Zároveň však firmy nebudou moci výrazněji zvyšovat mzdy, protože veškeré zvýšené tržby vynaloží na zaplacení rostoucích cen vstupů. Reálná životní úroveň tak letos poklesne. Lze očekávat i vlnu propouštění, mnohé firmy to zkrátka neustojí.  

vánoční dárky (ilustrační foto)

Nepotřebné dárky letos vyjdou na deset miliard. To je 67 kilometrů dálnic

Obyvatelé Česka letos za vánoční dárky utratí celkem zhruba 55 miliard korun. To je o něco méně, než pokud by nepanovala rapidní inflace. Ta snižuje současnou či očekávanou kupní sílu lidí, protože mají pocit, že by měli být výdajově obezřetnější třeba kvůli prudkému růstu cen energií. Jestliže ovšem letos utratí za dárky právě „jen“ 55 miliard, i tak to znamená, že vánoční ztráta – ztráta z vánočního plýtvání – bude v Česku činit bezmála deset miliard korun. Za to by se dalo pořídit zhruba 67 kilometrů dálnic.

Přečíst článek

To vše je do velké míry započítáno do chování obchodníků na burzách. A tak se nejspíš potvrdí známá poučka, že dění na trzích předbíhá ekonomiku o několik měsíců. 

Když se vypne plyn a přijde covid 

Nicméně tento scénář je vlastně ještě optimistický, protože počítá s tím, že do Evropy poteče plyn stejně jako nyní. Přitom společnost Gazprom již v posledních dnech naznačila, že je naivní předpokládat stabilní přísuny plynu v situaci, kdy Evropa podporuje Ukrajinu

A pak tu je ještě jedna zásadní okolnost, kterou je potřeba vzít na vědomí. Pandemie covidu navzdory totálnímu rozvolnění ve velké části světa stále existuje. WHO ji formálně neukončilo a ani nemůže, protože virus se nadále šíří a zejména v Asii má podobně fatální charakter jako při prvních vlnách. 

Když udeřil covid poprvé, ekonomika to ustála až šokujícím způsobem dobře a po krátkém propadu se i trhy vrátily k růstu na rekordní úrovně. Při druhé vlně (podzim 2020-jaro 2021) se již projevily zásadní trhliny v globálních dodavatelských řetězcích, což nastartovalo současnou inflační vlnu. 

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Stanislav Šulc: Otevřeno? Zavřeno? Zákon o zavření obchodů o svátcích je zmetek. Je načase si to přiznat

Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Málokterý zákon tak dokonale naplňuje legendární bonmot jako omezení otevírací doby velkých obchodů během státních svátků. Tedy během některých státních svátků.

Přečíst článek

Jaká ekonomická realita by nastala v situaci, kdy by se k vrcholící inflaci a válce Ruska se Západem připojil ještě covid, to si již nikdo asi ani neumí představit. 

Jako za ropné krize 

Pomoci si lze jen analogiemi. Například v britském tisku se stále více skloňuje ropná krize sedmdesátých let, která v západní části světa sice krátkodobě přinesla výrazný pokles životní úrovně, ale dlouhodobě nabídla zásadní inovace, které v důsledku vedly k ekonomické porážce východního bloku. 

Takový scénář nejspíš svět skutečně čeká a zejména zásadní inovace v energetice jsou nutnou podmínkou přežití lidské společnosti, jak ji známe. To je ostatně asi to jediné, na čem se shodují klimatoalarmisti se svými nejdrsnějšími odpůrci. 

Při čtení velkých historických analogií a dějinných konceptů by mohlo zapadnout, že uprostřed toho všeho budou lidé se svými touhami, potřebami, talenty a schopnostmi. Budeme muset hodně využít těch druhých dvou, abychom mohli naplňovat ty první dvě. A letošní Vánoce se mohou stát mementem, kdy začalo být špatně, aby mohlo být zase líp. Právě aktuální dění na trzích tomu nasvědčuje. 

vánoční dárky (ilustrační foto)

Půjčka na dárky či dovolenou se prodražuje. Úroky rostou i na spotřebitelských úvěrech

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme