Reklama

Ropa prudce zdražuje, český benzín bude následovat a míří ke 40 korunám za litr

Čerpací stanice
ČTK
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v ČR mohou prudce zdražit, cena ropy poprvé od roku 2014 stoupá k 90 dolarům za barel. Na vině je teroristický útok ve Spojených arabských emirátech, napětí v Rusku a také nečekaný průběh nové koronavirové vlny s mutací omikron. Naopak růst zpomaluje silná koruna.

Reklama

Cena ropy Brent, která je určující pro ceny pohonných hmot v ČR, včera vystoupala nejvýše od poloviny října 2014, když se barel poprvé od té doby prodával i za více než 89 dolarů. Nelze vyloučit, že už dnes „padne“ psychologická hranice 90 dolarů za barel. Otázkou času se pak zdá být pokoření hranice 100 dolarů za barel, po jejímž překročení se otevře cesta k růstu cen benzínu a nafty v ČR na historický rekord, k úrovním kolem 40 korun za litr.

V příštím týdnu tak pohonné hmoty v ČR poprvé od listopadu 2021 výrazněji podraží. V uplynulém týdnu zdražovaly zatím jen v řádu haléřů, v příštím to bude v rozsahu kolem 20 haléřů na litr. Cena benzínu se pak během první poloviny února vrátí nad 37 korun za litr a nafta nad 36 korun za litr.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Dále pak hrozí prudké zdražení, neboť trh s ropou je přehřátý, ovšem nemusí jen tak vychladnout. Ještě do konce března tak ceny pohonných hmot v ČR mohou vystoupat až ke 40 korunám za litr. Poměrně silný kurs koruny k dolaru – česká měna je blízko svých více než půlročních maxim – tlumí dopad vysokých cen ropy do cen pohonných hmot v ČR jen částečně. Vždyť barel Brentu se v tomto týdnu po přepočtu do korun prodává až za více než 1900 korun, což se od roku 2014 přihodilo jen v několika málo dnech v říjnu 2018 a v říjnu 2021.

Teroristický útok v Emirátech i napětí v Rusku

Bezprostředním důvodem zdražování ropy jsou závažné události tohoto týdne: úterní exploze na ropovodu přepravujícím surovinu z Iráku do Turecka a zejména pondělní dronový útok jemenských povstalců ve Spojených arabských emirátech. Nervozitu na trhu s ropou umocňuje také skutečnost, že Rusko nadále soustřeďuje svá vojska blízko hranic s Ukrajinou – případný ruský vpád do země by také potenciálně vedl k ochromění dodávek ropy či zemního plynu.

Provoz zmíněného ropovodu v Turecku se včera podařilo obnovit. Nehodu zapříčinil požár, který však podle místních úřadů vznikl v důsledku nepříznivého počasí, nikoli sabotáže. Tato informaci situaci na trhu s ropou uklidnila.

bavlna

Oblečení v Česku zdražuje nejrychleji od 90. let. Cena bavlny je na desetiletém maximu

Ceny oděvů a obuvi v ČR loni poskočily nejvýrazněji od 90. let. Podle ČSÚ vzrostly o 6,5 procenta. Znatelně tak překonaly svůj nárůst z roku 2020, o 3,7 procenta, který byl přitom pro celé toto milénium, tedy pro období od roku 2000, rekordní.

Přečíst článek

Napětí však na Blízkém východě však přetrvává na zvýšené úrovni v důsledku jemenských povstalců Húsíů v Abú Dhabí.  Povstalce totiž podporuje Írán, takže situace zvyšuje napětí v celém blízkovýchodním regionu. Spojené arabské emiráty patří ke klíčovým světovým vývozcům ropy.

Omikron ovlivňuje cenu ropy

Trvalejším důvodem rostoucích cen ropy je celosvětové odeznívání pandemie a skutečnost, že nová varianta covidu, omikron, zatím nepáchá takové ekonomické škody, jak se mnozí obávali. Obchodníci s ropu tak vyhlížejí další růst poptávky po ní, který bude souviset s obnovováním světové přepravy či turistického ruchu, včetně letecké dopravy. To vše v podmínkách poměrně slabé nabídky ropy.

Nabídku ropy na světovém trhu zásadně oslabuje Rusko, které v příštích šesti měsících nakonec uskuteční nejspíše jen poloviční nárůst své produkce ropy v porovnání s navýšením, na němž se „na papíře“ dohodlo s kartelem OPEC a dalšími tradičními těžaři. Problémy s navyšováním těžby mají i mnohé další z těžařských zemí kartelu a jeho spojenců. Důvodem je dlouhotrvající nejistota spojená s vývojem pandemie a související podinvestování těžebních kapacit. Podinvestování nastává i v důsledku rostoucího tlaku na rozvoj zelených zdrojů, mezi něž ropa samozřejmě nepatří.

Cena ropy Brent se tak podle americké banky Goldman Sachs může vyhoupnout letos ve třetím čtvrtletí nad úroveň 100 dolarů za barel. Podle jiných prognóz mezinárodních finančních institucí se tak může stát již v prvním letošním čtvrtletí. Nelze tedy vyloučit, že pohonné hmoty v ČR začnou opět výrazněji zdražovat, a to až k úrovni 40 korun za jeden litr benzínu již v nadcházejících měsících.

EDF, francouzská energetická společnost

Akcie francouzské EDF se zřítily. Vláda po ní chce obří slevy na elektřinu

Akcie francouzské energetické společnosti EDF v pátek klesly až o 25 procent, v průběhu dne však už část ztrát smazaly. Děje se tak v reakci na nařízení francouzské vlády, která po podniku ve snaze zkrotit raketový růst cen energií požaduje, aby prodával více elektrické energie s obří slevou. EDF uvedla, že ji tento krok bude stát až 8,4 miliardy eur (205,6 miliardy korun) a zhoršila proto výhled na letošní rok, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

PS5

Akcie Sony postihl výprodej. Může za to herní akvizice Microsoftu

Na trhu herních konzolí se formuje nové rozložení sil. Platforma Xbox od Microsoftu by díky v úterý oznámené akvizici vydavatele videoher Activision Blizzard mohla mít brzy citelně navrch vůči konkurenční platformě PlayStation firmy Sony. Zpráva o převzetí vyvolala výprodej akcií japonské společnosti na tokijské burze. Titul ve středu oslabil o téměř 13 procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny benzinu v Česku letos přesáhly i hranici 50 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku zlevní, vývoz ropy z USA je historicky rekordní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme