Reklama

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná
iStock
Richard Bechník

V březnu zaplavily trhy poměrně negativní zprávy z bankovního sektoru USA i Evropy. Diskuze ohledně zdraví bankovních domů stále neutichají a staví většinu investorů i běžných uživatelů bankovních produktů před otázku, v jaké situaci se skutečně nacházíme. „V tuto chvíli v evropském bankovním sektoru vidíme spíše strach živený nejistotou investorů než reálnými ekonomickými problémy. Ty začínají až ve chvíli, kdy lidé v nedůvěře spouští vlnu vybírání svých vkladů. Tomu jsme prozatím vzdáleni,“ píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Reklama

Vše započalo oznámením specifických amerických bank, že se nachází v obtížné situaci. Dále se pozornost přesunula na evropské banky. Nyní se pozornost pro změnu přesunula na Deutsche Bank, jejíž akcie za necelé tři týdny propadly o 27 procent.

U té leckdo nabývá dojmu, že si to už zasluhuje zvýšený zájem, protože se jedná o bankovní sektor sousední země, navíc ekonomicky těsně provázané s tou naší. Nicméně, většina médií se nazabývá příčinami výprodejů akcií Deutsche Bank. To pak otevírá prostor pro velkou představivost o konci světa. Pojďme se podívat, zda skutečně čelíme reálným problémům, či pouze klasické panice.

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

K panice není důvod

V prvé řadě je nutné zmínit, že v případě krachu amerických bank a nejistoty kolem švýcarské banky Credit Suisse se nejedná o plošný problém v bankovním systému. Rozhodně bychom měli opustit obavy, že se daný stav nějakým způsobem podobá krizi z roku 2008, kdy propad akciových trhů způsobilo šíření toxických aktiv bank.

Důležitý ukazatel zdraví bankovního systému je poměr úvěrů po splatnosti, který poslední dobou spíše klesá. Banky tak globálně nevykazují nějaká zhoršení. Nyní se skutečně jedná o specifické problémy týkající se výhradně výše zmíněných bank. Deriváty CDS, odrážející mimo jiné pravděpodobnost selhání ve splácení závazků emitenta, v podání bank sice lehce vzrostly k větší rizikovosti, což je vzhledem k nynější nervozitě logický vývoj, nicméně jsou na výrazně nižších úrovních než v roce 2008 a 2012.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

CNBC: Credit Suisse stále pomáhá boháčům unikat před berňákem

Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát. Druhou největší švýcarskou banku, která se dostala do problémů a kterou kvůli tomu převezme její větší konkurent UBS, přitom úřady za tato provinění stíhaly už dříve.

Přečíst článek

Problémy americké Silicon Valley Bank pramení z jejího zaměření. Soustředila se na venture kapitál a startupy. Tyto malé společnosti si u banky ukládaly vysoké objemy peněz. Takováto struktura vkladatelů sebou nese jednu velkou nepříjemnost. Velice často tyto subjekty nečerpají od dané banky úvěry, poněvadž získávají kapitál od individuálních investorů a fondů.

Banka se tak nacházela v situaci, kdy vyplácela úroky na vkladech, ale současně bez dostatečných úvěrů musela hledat jinou cestu, jak dosáhnout kladných výsledků hospodaření. Rozhodla se investovat mimo jiné do kryptoměn a především amerických státních dluhopisů s delší splatností. Tato spekulace se ale bance nevyplatila a zaznamenala ohromné ztráty.

Pro všechny případy ale americký Fed přispěchal s možností čerpat od ní jednoduše likviditu, aby stabilita finančního sektoru nebyla nijak ohrožena. Daný program umožňuje přístup k likviditě výměnou za vládní dluhopisy, nacházející se v rozvahách komerčních bank. Ty sice za poslední dobu výrazně klesly na tržní hodnotě, nicméně centrální banka jim poskytne finanční prostředky odpovídající jejich vyšší nominální hodnotě.

I zde má mince dvě strany. Jedná se totiž stále o půjčku s nákladovostí přibližně 4,5 procenta. To není levná záležitost, daný nástroj tak pomůže s likvidními problémy, nikoliv se zlepšení hospodaření. Přesto aktivní přístup centrální banky pomůže vyřešit řadu problémů.

Šéf saúdské banky SNB Chudajrí po nepodařené investici do Credit Suisse odstoupil.

Šéf SNB odstoupil. Jeho komentáře nastartovaly pád Credit Suisse

Předseda správní rady největší saúdskoarabské banky Saudi National Bank (SNB) Abdal Váhid Chudajrí rezignoval. Odstoupil jen několik dní poté, co jeho komentáře pomohly vyvolat propad akcií a dluhopisů Credit Suisse, který přiměl švýcarskou vládu, aby zasáhla a zajistila její převzetí, napsala agentura Bloomberg. SNB nashromáždila 9,9 procenta akcií ve švýcarské bance Credit Suisse a na investici v objemu 5,5 miliardy rijálů (přes 32 miliard korun) ztrácí kolem 80 procent.

Přečíst článek

Případ Deutsche Bank ukazuje na sílu emocí, které v tuto chvíli ovládly finanční trhy. Je pravdou, že Deutsche Bank musela poslední roky řešit zásadní problémy, a tak by se mohlo zdát, že se svým příběhem lehce podobá tomu s Credit Suisse. Nicméně daná podobnost je defacto jedinou příčinou počátku řetězce výprodejů akcií banky Deutsche Bank.

Například samotná kreditní analýza Deutsche Bank napovídá, že se banka naopak ke konci roku 2022 nacházela ve velice slušné kondici. Poměry zisku, likvidních aktiv a dluhu k vlastnímu kapitálu se pohybují na dobrých úrovních, celkové kreditní hodnocení tak ve výsledku dosahuje druhé nejlepší známky z pěti (rating vytvořila New Constructs).

Strach živený nejistotou

Na závěr je nutné zopakovat, že bankovní odvětví v USA i v Evropě je velmi likvidní, obě ekonomiky jsou navíc v relativně dobré kondici. Nečelíme tedy likviditní krizi. To dokládá i zvyšování úrokových sazeb v podání ECB o 50 bazických bodů. Evropská centrální banka si tak dále hledí primárního cíle snížení růstu cenové hladiny, aniž by si dělala starosti s finanční stabilitou.

V tuto chvíli tak v evropském bankovním sektoru vidíme spíše strach živený nejistotou investorů než reálnými ekonomickými problémy. Ty začínají až ve chvíli, kdy lidé v nedůvěře spouští vlnu vybírání svých vkladů. Tomu jsme prozatím vzdáleni. Sebevědomě vyznělo i vyjádření České národní banky, která nahlíží na domácí trh s velkou důvěrou.

Autor je hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select

Lubomír Lízal, bývalý člen rady České národní banky

Lubomír Lízal: Sedmiprocentní sazby zůstanou déle, než si dnes všichni myslí

Česká národní banka ponechala sazby na úrovni sedmi procent. Podle členů rady tak zatím nehrozí utrhnutí mzdově-inflační spirály, ale inflace zatím neklesá dostatečně razantně, aby bylo možné sazby snížit. „Rozhodnutí to je očekávané. Cokoli jiného by vyvolávalo víc otázek než odpovědí,“ myslí si bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal.

Přečíst článek

Akcie bank jsou nyní hop nebo trop investicí, říká analytik

Rostoucí úrokové sazby odhalují fatální nesoulady mezi aktivy a pasivy bank, pojišťoven a penzijních fondů. Příběhy britských penzijních fondů, Silicon Valley Bank a dalších ukazují, že vyšší sazby mohou znamenat riziko pro finanční sektor, namísto očekávaných zisků.

Přečíst článek

Reklama

Související

Socha býka na Wall Street

Týden tradera: Index S&P 500 zažil solidní katapult a ČNB zariskovala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme