Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Zeman v hlavní roli

Petr Fiala a Miloš Zeman
čtk
Jana Havligerová

Petr Fiala převzal oficiální jmenování premiérem. Prezident ovšem hodlá předvést národu další díl povolebního seriálu se Zemanem v hlavní roli, takže trvá na pohovorech s kandidátkami a kandidáty na ministerské posty. Že budeme mít s Novým rokem novou vládu, tedy jisté není.

Reklama

Bývalý předseda dolní komory parlamentu Radek Vondráček ani napodruhé neprošel ve volbě řadového místopředsedy sněmovny. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš opakovaně slibuje, že jeho poslanecká kohorta bude konstruktivní opozicí. Má šanci to dokázat, a pokud Vondráček nebude zvolen ani napotřetí, postu ve vedení sněmovny se vzdát. Nakonec, jednoho místopředsedu ze svých řad už v něm má.

Covidová čísla se ne a ne zlepšit, lékaři vysílají SOS na všechny strany. Nejvýstižněji zatím charakterizoval současnou situaci muž, který vidí do budoucnosti, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Na otázku, jak hodnotí aktuální stav koronavirové epidemie odpověděl: „Je to v kýblu.“ Stručné a jasné vyjádření, tomu by mohli rozumět i ti, kteří byť třeba jenom z pohodlnosti nedodržují protiepidemická opatření.

testování ve školách

Politický diář Jany Havligerové: Testování a k tomu Válek

Vláda schválila pravidelné plošné testování v základních a středních školách. Jestli bude dostatek potřebných antigenních testů, ovšem jisté není. Nemocnicím zase začínají chybět monoklonální protilátky, tedy léky, které chrání nakažené covidem před těžkým průběhem nemoci. Ale klid, objedná se, vypíše se výběrové řízení, všechno bude. Hlavní je klid na práci.  

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Úřední šiml řehtá, politici přihlížejí

Energetická krize začíná, Babišova vláda končí. Podle toho „okamžitá“ pomoc nejohroženějším domácnostem vypadá. Nula od nuly pojde.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme