Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Svátky sem, svátky tam, úřadovat se musí

Petr Fiala
ČTK
Jana Havligerová

Vláda premiéra Fialy povolá do Strakovy akademie, kde sídlí, čtyřiasedmdesát nových úředníků. Díky jim, podle ministerského předsedy, budou moci jednotliví ministři lépe vytipovat, které úředníky na rezortech bude možné propustit.

Reklama

Přesně jak to stojí ve volebním programu koalice Spolu: „Zrušíme zbytečné agendy a úřady. Počet státních úředníků klesne o 13 procent.“ Ačkoliv, v koaliční smlouvě pětikoalice už je pouze napsáno:  „...představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst.“ A ty plány musí někdo vypracovat. To dá přece rozum.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od 27. prosince musí cizinci (včetně očkovaných) před vstupem do ČR absolvovat PCR test, i když přijíždějí ze zelených či oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele. Prakticky totéž mělo pro našince platit od 3. ledna. Opatření vztahující se na Čechy ovšem bylo obratem zrušeno. Už i nový ministr zdravotnictví Válek, ledva se ujal úřadu, aspiruje na krále covidu. „Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil".

Prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Kalovi, který hlídá, jak stát hospodaří s financemi, vyprší po devíti letech v úřadě příští rok v březnu mandát. Už teď pro jistotu oznámil, že má o funkci dál zájem. Nejspíš má opět naplánovanou, v pořadí třetí, cestu do Peru za státní peníze a nerad by o ni přišel.

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek je k nezastavení

Fialova vláda oznámila, že nehodlá prodlužovat nouzový stav, ten tak skončí o půlnoci 25. prosince. Omezte se sami, o Vánocích se nesetkávejte, nepořádejte večírky, a to ani na Silvestra. „Už nežijeme v komunismu, aby lidem musel ÚV KSČ něco nařizovat,“ vzkázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (na snímku).

Přečíst článek

Kandidát pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský při návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech 7. prosince 2021.

Politický diář: Hlavně neskákat na špek, piráti

Prezident Zeman nejmenováním Jana Lipavského (na snímku při návštěvě hlavy státu v Lánech) na post ministra zahraničí zamířil na nejslabší článek pětikoalice. Doufejme, že mu piráti neskočí na špek, a nezačnou se bouřit proti nastolení vlády. Snad jim dojde, že trvat na tom, aby vláda byla jmenována kompletně včetně jejich kandidáta, může znamenat i několika měsíční odklad nástupu nového kabinetu. Zhoubný odklad.

Přečíst článek

Petr Fiala a Miloš Zeman

Politický diář Jany Havligerové: Zeman v hlavní roli

Petr Fiala převzal oficiální jmenování premiérem. Prezident ovšem hodlá předvést národu další díl povolebního seriálu se Zemanem v hlavní roli, takže trvá na pohovorech s kandidátkami a kandidáty na ministerské posty. Že budeme mít s Novým rokem novou vládu, tedy jisté není.

Přečíst článek

Reklama

Související

peníze, ilustrační foto

Kritika od NKÚ. Stát nezajistil, aby se rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření

Přečíst článek
Prezident NKÚ Miloslav Kala

David Ondráčka: Pondělní deprese s NKÚ aneb průvodce smutných zpráv o veřejných penězích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme