Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Kam se podíváš, tam politik

Babiš v karavanu
ČTK
Jana Havligerová

Kampaň před zářijovými obecními a senátorskými volbami nabírá na obrátkách, o kuriózní situace a překvapivá sdělení přestává být nouze. Politici zkrátka chápou úlohu osobnosti v dějinách.

Reklama

Sociální demokrat Jan Birke, několikanásobný starosta Náchoda se rozhodl, že obhajovat tenhle mandát bude bezpečnější pod vlastní značkou. Název: Jan Birke pro Náchod. Kampaň, jak tvrdí, platí ze svého. Sociálním demokratem zůstává, od strany se neodstřihává. Jen čeká, až ji dá současné vedení ČSSD do pořádku. Čas zúčtování jednou přijde.

Pražany hodlá ve volbách oslovit Petr Macinka, mluvčí exprezidenta Klause. Tedy nikoliv všechny, takovou ambici nemá. Povede „nepolitickou stranu“ Motoristé sobě. Jak název napovídá, jde mu výhradně o zájmy motoristů, motorismus a automobilismus podle něj musí v Praze dostat přednost před cyklisty a zelenými aktivisty. Vymezit se hodlá především proti Janu Čižinskému a jeho hnutí Praha sobě. To bude happening.

Jan Čižinský, starosta sedmé pražské městské části a lídr Praha sobě, je ovšem připravený být primátorem všech Pražanů. Taky pro to dělá všechno, petiční stánek stěhuje z místa na místo po celé metropoli. Oslovuje skutečně každého – účastníky koncertů, maminky s dětmi… Je to dřina, ale co by nevykonal pro to, aby žití v celém hlavním městě nebylo tak báječné jako v Praze 7.

Na rozdíl od lokálních politiků kandidáti na prezidentský úřad, a už jich je třiadvacet, zatím leniví. Tedy až na Andreje Babiše. I když ten vlastně ani uchazečem o Pražský hrad není, a tudíž logicky také žádnou kampaň nevede. Že jeho putování po Česku je kampaň, tvrdí jen zlé jazyky. Nakonec - toho, kdo viděl předsedu ANO křepčit v Milovicích na festivalu Votvírák, mohlo napadnout, že si expremiér třeba jen z plna hrdla užívá svobodu.  

Miroslav Kalousek

Politický diář Jany Havligerové: Kalousek dal TOP09 za uši

Politická komentátorka Newstreamu Jana Havligerová si ve svém pravidelném nedělním sloupku vzala na paškál stranu TOP 09, manažery ČEZ i primátora Hřiba.

Přečíst článek

Miloš Zeman, prezident

Politický diář Jany Havligerové: Zeman dosluhuje, řada prezidentských kandidátů houstne

Rádcovský tým prezidenta Miloše Zemana se rozpadl. Z deseti jeho členů odešlo pět lidí, kromě ekonoma Vladimíra Dlouhého, který nebyl jmenován novým guvernérem ČNB, se odporoučeli také šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák nebo někdejší odborový předák Jaroslav Zavadil a další. Pravidelné víkendové schůzky na zámku v Lánech prý začali považovat za ztrátu času. Jestli vám vrtá hlavou, co se „u Zemanů“ tak radikálně změnilo, tak vězte, že vůbec nic. Až na to, že současná hlava státu dosluhuje.

Přečíst článek

Miloš Zeman, prezident

Politický diář Jany Havligerové: Čižinského Zvonokosy a Nekulova Morava First

Popularita prezidenta Zemana prudce klesá. S jeho vystupováním je nespokojeno osmasedmdesát procent lidí, ukázal aktuální průzkum agentury Kantar. CZ. Vlnu nevole vůči hlavě státu zvedla především milost, kterou Zeman udělil šéfovi Lánské obory odsouzenému k tříletému trestu za zmanipulování veřejné zakázky. A je to také jediný viditelný počin, kterým se prezident za poslední téměř rok zapsal do povědomí obyvatel.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme