Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Chytrá horákyně, náš vzor

Karel Janeček na Českém slavíku
ČTK
Jana Havligerová

Senátoři podebatovali o návrhu Fialova kabinetu na zmrazení platů ústavních činitelů a poté zvolili to nejsnadnější řešení, které mají k dispozici. Novelou zákona, kterou už schválila sněmovna, se rozhodli nezabývat, ta tudíž putuje přímo k podpisu prezidenta republiky. Zeman oznámil, že normu vetovat nebude. Pokud si vzpomínáte, že vloni na podzim tentýž Senát podobný návrh zamítl s tím, že se jedná o populistické předvolební gesto, pamatujete si to správně. Časy se ale mění, a tak si senátoři vzpomněli na chytrou horákyni.

Reklama

Jan Farský

Politický diář Jany Havligerové: Skromnost jako Brno

Kauza americké stáže poslance Jana Farského ze STAN utěšeně bobtná. Původní nadšený souhlas s jeho cestou se i u koaličních partnerů zvrtnul v kritiku. Postupně se ukázalo, že Farského pobyt v USA nepotrvá šest měsíců jak tvrdil, ale osm, navíc o tom, že má odjet do Ameriky, věděl už od loňského května. A Oregonská univerzita, na níž stáž absolvuje, není až tak prestižní, jak prezentuje, má horší mezinárodní rating než Univerzita Karlova. Farský ale na odjezdu trvá, a opravdu nehodlá složit poslanecký mandát. „Po jedenácti letech mám takovou pozici, že bych voličům chyběl,“ říká. Tak určitě.

Přečíst článek

Místopředseda STAN Jan Farský, toho času na stáži v USA, už má zase potíže. Slíbil, že se vzdá poslanecké funkce, ale nemůže. Jak to tak vypadá, odstoupit od poslaneckého mandátu notářským zápisem učiněným ve Spojených státech, není podle českého práva možné. Řešení zapeklitého problému se hledá. A když se bude hledat přiměřeně dlouho, řekněme šest až osm měsíců, už ani nebude co řešit.

Matematik a podnikatel Janeček se rozhodl kandidovat na prezidenta. Ne proto, že by bažil „po nějaké funkci“, jemu jde o směřování za pravdou. Kampaň chce platit z vlastních prostředků, a to naplno v povoleném limitu. Tedy čtyřiceti miliony v prvním kole a dalšími deseti miliony, pokud postoupí do kola druhého. Zástup uchazečů, kteří přinejmenším hlasitě uvažují o účasti v prezidentské volbě, houstne. Při bližším pohledu na případné uchazeče se nabízí jediné. Rychlá úprava pasáží Ústavy týkajících se prezidentských pravomocí. Prevence je rozhodně účinnější a méně nákladná než případná, navíc prakticky nedostupná, léčba.

Poslanec ANO Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Babiš v obytňáku

Týden v české politice očima komentátorky Jany Havligerové.

Přečíst článek

Tomio Okamura, předseda SPD

Politický diář Jany Havligerové: Tlačenice na Pražský hrad

Národní rozpočtová rada varuje novou vládu, že rozpočtové provizorium, které plánuje, musí komunikovat velice transparentně. Zahraniční investoři by si ho jinak mohli vyložit jako důsledek politické nestability. Budoucí ministr financí Stanjura si vzal radu k srdci a důsledně vysvětluje: Rozpočtové provizorium bude. Basta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme