Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Babiš a policie. Nebo Babišova policie?

Andrej Babiš kandidaturu na prezidenta zatím neohlásil, Česko ale obráží ve svém obytňáku.
ČTK
Jana Havligerová

Obytňák jede, předvolební šňůra šéfa ANO, co nemá s případnou prezidentskou volbou nic společného, nabírá na obrátkách. Na expremiérových mítincích přibývá jeho odpůrců, ten je neváhá nazývat fašisty a nacisty. „To jsou voliči Spolu a PirStanu. To jsou lidi, který jsou nebezpečný,“ hlásá veřejně. Že je situace vyhrocená, ovšem Andreje Babiše mrzí. Myslí to upřímně.

Reklama

Babiš na mítincích provokuje, policie koná. Jeho svobodu projevu brání do roztrhání těla – viz. mítinky v jižních Čechách, kde proti jeho odpůrcům tvrdě zasáhla. Nikoli policie rozpoznatelná, uniformovaná, ale neoznačení tajní. Premiér Petr Fiala i ministr vnitra Vít Rakušan požadují vysvětlení. Policejní prezident Martin Vondrášek je „znechucen a cítí povinnost možná se i omluvit“. Ukvapené soudy nechce vynášet, že policie nevypadá nezávisle, ho ale fakt trápí. Hlavu vzhůru pane prezidente, ono se to prošetří.

A už jen na okraj k energetické krizi. Zákon, který by měl umožnit přispět domácnostem na kompenzaci rostoucích nákladů až třiceti tisíci korunami, schválila sněmovna zhruba před měsícem. O výši pomoci a způsobu jejího rozdělení jsme se toho dozvěděli tolik, že jednomu z toho jde hlava kolem. Aby toho nebylo málo, ministr průmyslu Jozef Síkela přišel opět s další, fungl novou verzí. Je dychtivý pomáhat, a tak si ani nevšiml, že už neřídí rezort průmyslu, nýbrž ministerstvo dezinformací.

Mimořádný sněm hnutí STAN, 23. července 2022, Hradec Králové. Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Politický diář Jany Havligerové: Čekání na horší časy

Starostenskému hnutí dala kauza Dozimetr a další politické maléry větší ránu, než kde kdo odhadoval. Starostové a nezávislí by se podle červnového výzkumu agentury Median nedostali do parlamentu, ve srovnání s květnem ztratili téměř polovinu voličů. Sněmovní volby by v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29 procent hlasů. Vede o parník, druhé ODS by dalo hlas 16,1 procenta voličů.

Přečíst článek

Vít Rakušan, předseda hnutí STAN

Jana Havligerová: Rakušanovi stanaři mají problémy. Samotná volba nového vedení je nevyřeší

Hnutí STAN se povedl husarský kousek. Pár měsíců po veleúspěchu v parlamentních volbách, v nichž získalo třiatřicet poslaneckých mandátů a stalo se druhým nejsilnějším vládním uskupením, je bez vedení.

Přečíst článek

Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Neviňátko Babiš volá po krvi

Šéf ANO se v kriminální kauze, která postihla Starosty a nezávislé, přímo vyžívá. Nejen ministry za STAN by odvolával na potkání. A bývalí členové jeho kabinetu, Alena Schillerová a Karel Havlíček, mu zdatně sekundují. V logice toho, co předvádějí, by ovšem přinejmenším tito dva anoisté, dnes šéfka poslaneckého klubu a místopředseda dolní komory parlamentu, měli rezignovat na své funkce. Mají na hlavě tunu másla - trvale a dlouhodobě jsou v kontaktu, ba dokonce úzce spolupracují s obžalovaným Andrejem Babišem, kterému hrozí až deset let vězení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Martin Buchtík

Babiš míří na 35 procent. Což neznamená, že bude skládat příští vládu, říká šéf STEM Martin Buchtík

Přečíst článek
Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) zrušil dnešní výjezd do Hradce Králové a oznámil, že do druhého kola volby, které se uskuteční v pátek a sobotu, už kvůli výhrůžkám nepovede kontaktní kampaň.

Dalibor Martínek: Kulku a flintu už jsme měli. S čím ještě přijde Babiš? Zbývá fake inzerát v Blesku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme