Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Jak si užít vládu a parlament

V Praze protestovaly desetitisíce lidí.
ČTK
Jana Havligerová

Ministr spravedlnosti Blažek dal dohromady tým právníků, ekonomů a energetiků, který hledal možnosti zastropování ceny plynu, který se používá pro výrobu elektřiny. Jednání k návrhům řešení energetické krize už se podle oficiálního oznámení uskutečnilo, odborníci „z ekonomické, energetické i právní veřejnosti se ho zúčastnili ve svém volném čase.“

Reklama

Závěry hodlá Blažek předložit tento týden premiéru Fialovi. To tedy na důvěru ve schopnosti ministra průmyslu Síkely a jeho úřednického aparátu nevypadá.

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf stanařů Rakušan je přesvědčený, že hnutí, kterému velí, je uvnitř zdravé. Podle něj o tom svědčí fakt, že do komunálních voleb postavilo přes 700 kandidátek, s preferencemi na tom není nejhůř, a nemá pocit, že by výkony reprezentantů STAN na rezortech nebyly dobré. Teď se hnutí chystá na zahájení ostré části volební kampaně. Odstartovat má v tomto týdnu ve staré čističce odpadních vod v pražské Bubenči. Příhodné místo. Do Lysolají, kde panoval pražský exradní Hlubuček obžalovaný v kauze Dozimetr, je to co by kamenem dohodil. Jen ta čistička už je mimo provoz…

Na závěr zábavná čísla z parlamentu. Nejprve si zopakujeme výsledek čerstvého hlasování o vyslovení nedůvěry Fialově vládě. Pro vyslovení nedůvěry 84 přítomných poslanců opozice – z řad ANO a SPD. Proti 100 hlasů pětice koaličních stran. Zbytek do počtu 200 duší omluven. Teď to vezmeme od podlahy.

Z dosavadních sedmnácti pokusů o vyslovení nedůvěry uspěl jediný. V březnu 2009 „padl“ Topolánkův kabinet. Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD v minulém volebním období odolal třem pokusům o svržení. A vždycky si všichni tu soutěž převážně zbytnělých ego a arogance hezky užili.

PS: Jakákoliv vystoupení Babiše jsou mimo jakoukoliv soutěž.

Petr Fiala

Plyn bude i bez Nord Stream 1, uklidňuje Fiala

I kdyby Rusko neobnovilo dodávky plynovodu Nord Stream 1, určitě to nebude znamenat, že by se domácnosti a firmy v ČR ocitly bez plynu, uklidňuje veřejnost premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Energetickou krizi porazíme uhlím, věří Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že těžba uhlí v OKD bude pokračovat i po roce 2023, pokud bude alespoň ekonomicky neutrální. Společnost OKD by tak mohla vytěžit veškeré zásoby uhlí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Přečíst článek
ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: Vládní zmatky, každodenní čtení na pokračování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme