Reklama

Petr Dufek: Průmyslu se v květnu dařilo, táhly ho automobilky. Jak to ale bude dál?

Výroba automobilů
Audi
Petr Dufek

Tuzemskému průmyslu v květnu po čase opět dařilo a jeho výroba meziměsíčně stoupla o 2,4 procenta. Zásluhu na tom měl především automobilový průmysl, kterému se v květnu podařilo po pěti měsících konečně pokořit hranici 100 tisíc vyrobených vozů.

Reklama

Oproti loňskému květnu se výroba největšího tuzemského odvětví zvýšila o 3,3 procenta, což je po předchozích poklesech docela příjemná zpráva. Otázkou je, nakolik se podaří udržet výkon průmyslu vysoko i v dalších měsících.

Už indexy nákupních manažerů zveřejněné minulý týden však naznačily, že firmy uvažují pod tlakem vysokých cen a slabší poptávky o omezení počtů svých zaměstnanců. Dnes zveřejněné (květnové) zakázky zatím až tak dramaticky nevypadají, avšak stále se počítají z běžných - výrazně vyšších cen - a do jisté míry jsou jimi zkreslené. Proto devítiprocentní nárůst nových objednávek nelze přeceňovat.

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ceny benzínu i nafty mírně klesají. Razantněji budou padat příští týden

Paliva v Česku během prvního prázdninového týdne zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu prodával u čerpacích stanic v průměru za 47,91 koruny, před týdnem byl o dva haléře dražší. O 14 haléřů zlevnila nafta, nyní stojí litr dieselu průměrně 48,13 koruny.

Přečíst článek

Druhým momentem, který ovlivní výkon tuzemského průmyslu v dalších měsících, bude schopnost automobilového průmyslu zajistit si dostatek komponent do výroby i v dalších měsících. Jak už předchozí měsíce ukázaly, jde o nevyzpytatelný faktor, který dokáže s výsledky největšího průmyslu u nás docela mávat.

Otázkou zůstává i dopad vysokých cen energií, které nejenom drtí náklady tuzemských firem, ale ovlivňují i jejich konkurenceschopnost v zahraničí. A v neposlední řadě nelze zapomenout ani na nejistý výhled hlavního obchodního partnera ČR – Německa, kam směřuje největší část výrobků tuzemského exportně orientovaného průmyslu.

David Petřík

Petřík: Gastronomie to ustojí. Bolet to ale bude hlavně vesnické podniky

„Gastronomie má jistou dávku elasticity se přizpůsobit a nevěřím, že by prošla velkou selekcí, i když hlavně vesnické podniky to budou mít přetěžké,“ říká spolumajitel sítě Together David Petřík.

Přečíst článek

Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Dalibor Martínek: Je to tady. Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Sazby hypoték vzrostly v posledních měsících až k šesti procentům. V roce 2017 byly sazby dvě procenta, teď jsou na šesti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Evropě hrozí záplava čínských elektroaut. Východisko však existuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme