Reklama

Petr Dufek: Obchod čeká těžký rok. Lidé šetří

nákupy, ilustrační foto
Pixabay
Petr Dufek

Letošní roku bude pro maloobchod velmi slabým rokem. K pozvolnému útlumu nakupování dochází vlivem inflace už nyní. A bude hůř, píše ve svém komentáři hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Výsledky maloobchodu za březen nijak výrazně nepřekvapily. Meziměsíčně byly reálné tržby o 0,1 procenta nižší, meziročně zase vyšší o 5,4 procenta.

Z nejnovějších výsledky vyplývají dva docela zajímavé momenty. Je zřejmé, že do výsledků obchodu začíná promlouvat stále více inflace a že meziroční růst ovlivnil nízký srovnávací základ. Zatímco tržby na kasách obchodů vzrostly o 20,4 procenta (nominálně), reálně jsme si z obchodů odnesli jen o 5,5 procenta více zboží.

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česko zasáhla inflační smršť, inflace je nejvyšší od roku 1993. Poškodí i střední třídu

Dubnová míra inflace v ČR opět všem vyrazila dech. Jak v meziměsíčním pohledu, tak meziročně překonala veškerá očekávání. Meziročně činí 14,2 procenta, takže je nejvýraznější od prosince roku 1993. Závratná je na dubnové poměry také meziměsíční dynamika inflace. Meziměsíčně inflace činí 1,8 procenta.

Přečíst článek

Březnové výsledky maloobchodu však vedle toho potvrzují, jak ošidná jsou čísla vycházející z nízkých srovnávajících základů. Loňský lockdown obchodní sítě vytvořil nízký srovnávací základ, a proto aktuální růst tržeb o více než pět procent vypadá při aktuální inflaci docela impozantně. Příkladem budiž oblečení a obuv, za něž obchodníci reálně utržili o 214 procenta více než loni. O čem to vypovídá? Jen o tom, že loni bylo v březnu vlastně zavřeno.

Když se ovšem podíváme na očištěnou řadu za poslední rok, uvidíme, že od květnového otevření obchodů nejenže neprobíhá v podstatě žádný nákupní boom, ale dochází k pozvolnému útlumu nakupování.

Pečivo podraží

Zdražilo všechno kromě lihovin. Nárůst cen je rychlejší, než se předpokládalo

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin.

Přečíst článek

Takže když se vrátíme v čase do předcovidové minulosti… ve srovnání s průměrným měsícem roku 2019 byly reálné tržby v obchodech o 4,4 procenta vyšší, což s ohledem na fakt, že se srovnáváme se situací před třemi lety, není rozhodně známka nadměrné poptávky.

Ale zpátky do „nedávné“ současnosti… stále více utrácíme za elektroniku a trochu opadá zájem o internetové obchody. Právě ty měly loni v březnu rekordní žně, a proto letošní útlum není zase tak překvapivý. Stále mají tržby o 30 procent vyšší než před covidem, zatímco obchod jako takový jen o 4,4 procenta.

Co čekat dále? Protože i dubnová čísla budou vycházet z nízkého srovnávacího základu, bude vše na první pohled vypadat uspokojivě. Je však pravděpodobné, že uvidíme další známky útlumu, které budou stále zřetelnější. Lidé budou omezovat nákupy zbytného zboží a vedle toho čerpat své finanční rezervy na extrémně rostoucí náklady na bydlení. Letošní rok bude pro maloobchod velmi slabým rokem, a tudíž řeč nebude ani o tuzemské poptávkové inflaci.

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

nákupní centrum Palladium v Praze

Maloobchod byl v říjnu stále v minusu. Vánoce budou pro obchodníky jen částečnou útěchou

Přečíst článek

Lidé se snaží na poslední chvíli předzásobit. Tržby v maloobchodu vzrostly o 6,2 procenta

Přečíst článek
Tržby v maloobchodě v Česku v lednu zrychlily meziroční růst na 2,4 procenta

Lidé konečně utrácí. Tržby za potraviny zaznamenaly po 20 měsících poklesu růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme