Reklama

Petr Dufek: Česká republika je opět evropskou jedničkou ve zdražování bytů

Rohan City, stavba
ČTK
Petr Dufek

Růst cen bytů v České republice ve třetím čtvrtletí loňského roku zrychlil. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 zdejší byty v průměru podražily o víc než pětinu (22 procent). S takto vysokým nárůstem se Česko drží v čele celounijního žebříčku, píše v komentáři k aktuální statistice vývoje cen bytů v jednotlivých zemích Evropské unie Petr Dufek, analytik ČSOB.

Reklama

Za posledních pět let byty v Česku podražily o 76 procent, za posledních deset pak na dvojnásobek. Bydlení je tak stále draží a s ohledem na vývoj kupní síly domácností je méně dostupné. Samozřejmě je třeba brát v úvahu, že jde o průměrná čísla za celou zemi, a proto je pravděpodobné, že například situace v Praze nebo v Brně je ještě vyostřenější.

Bratislavské sídliště

Byty v Bratislavě jsou o třetinu levnější než v Praze

Mladý Vít Soural, syn miliardáře a developera Marcela, vstoupil letos na podzim na Slovensko se svým start-upem Flat Zone, který srovnává a analyzuje ceny bydlení. Nyní ze slovenského trhu přináší první data.

Přečíst článek

Napětí na českém trhu nemovitostí se tak evidentně dál stupňovalo nehledě na přece jen o něco rychlejší bytovou výstavbu. Jinak už silnou domácí poptávku mohly stimulovat vyhlídky na vyšší úrokové sazby, a tedy i dražší financování nemovitostí.

Zdražování bytů se jen tak nezastaví

Na trh navíc přicházejí i zahraniční hráči, kteří mají zájem o investiční byty. Když k tomu připočteme prudký růst cen stavebních materiálů v posledním půlroce, tak asi důvody netřeba dlouze hledat. Nehledě na to, že nejde jen o novou výstavbu, která dlouhodobě zaostává, ale i o zamrzlý trh stávajících nemovitostí.

Byty, ilustrační foto

Vyplatí se nákup investičního bytu? Nečekejte rychlé zbohatnutí

Inflace roste způsobem, který tato země nezažila desítky let. Zkušení investoři i malí střadatelé tak hledají způsob, jak své bohatství udržet. Jednou z jasných voleb tak je nákup nemovitosti, které patří mezi takzvané bezpečné investiční přístavy. Ale je tomu tak opravdu i v aktuálním ekonomickém klimatu? Kdy se vyplatí koupit nemovitost? A má cenu si na ni třeba i půjčit?

Přečíst článek

Predikovat, co přesně se bude dít dál na českém trhu v podstatě v tuto chvíli nejde. Nabídka bytů se sice zvyšuje, stejně jako ovšem i ceny ovlivněné materiálem, energiemi, cenami pozemků apod. Vysoké sazby a přísnější pravidla pro hypotéky sice mohou tuzemskou poptávku přibrzdit, avšak přítomnost velkých hráčů budujících bytová portfolia nejspíš zabrání, aby na trhu došlo ke korekci. Jako pravděpodobný se proto jeví další, i když výrazně pomalejší růst cen v letošním roce.

Je nicméně vidět, že byty prudce zdražovaly téměř v celé unii (o 9,2 procenta). Důvodem byly bezpochyby levné a dostupné peníze, které Evropská centrální banka pumpuje do ekonomiky. Nízké a často dokonce záporné úroky a výnosy dluhopisů pak nutily investory k hledání příležitostí jinde. A jednu z těch atraktivních nabízel realitní trh. Stačí se podívat třeba i k našim německým sousedům, kde byty podražily o 12 procent.

Interiér hotelu Andaz na Senovážném náměstí.

Praha má nový luxusní hotel. Jako svůj teprve pátý v Evropě ho provozuje síť Hyatt

V centru Prahy přibyly luxusní ubytovací prostory. Společnost UBM Development zkolaudovala luxusní pětihvězdičkový hotel Andaz Prague o 176 pokojích, který je premiérovým vstupem sítě Hyatt do České republiky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme