Reklama

Ondřej Hartman: Trh kryptoměn zažívá peklo. Nevyhnutelně

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
Ondřej Hartman

Technologický sektor zažívá prudké výprodeje a ty s sebou táhnou dolů i svět kryptoměn, který jen za poslední týden odepsal v tržní kapitalizaci stovky miliard dolarů.

Reklama

Nejde jen o měnovou politiku americké centrální banky (Fed), která nyní prudce šlape na brzdu zvedáním úrokových sazeb. Trh si začíná uvědomovat, že nadšení z přechodu do online prostředí v čase slábnoucí pandemie ustupuje. Lidé se vracejí do obchodních center, utrácejí za fyzické služby a i s nástupem jara přestávají sedět u obrazovek, což je velká změna oproti předchozím dvěma letům.

Není proto divu, že „růstové“ společnosti jako je Netflix nebo Amazon přestaly růst a ze svých maxim ustoupily o desítky procent.
Samotné kryptoměny pak zažívají kruté vystřízlivění. Ani v boomu digitalizace a online plateb v pandemii se nepodařilo Bitcoinu, Ethereu a spol. získat hlavní atributy měny, tedy být prostředkem směny a uchovatelem hodnoty.

Kryptoměnami se stále neplatí za běžné zboží a služby. Slouží tak dále především ke spekulaci investorské veřejnosti. Volatilita je pořád příliš vysoká na to, aby třeba zaměstnanci byli ochotni v nich pobírat mzdu. Kurz BTC/USD jako hlavní reprezentant této scény tak i nadále záleží na víře v budoucí růst, a to je velice křehká konstrukce hodnoty.

Tether

Černá labuť krouží nad tetherem. Stablecoin prolomil vazbu na dolar

Krytoměnový trh zachvátila panika, výprodeje digitálních měn nepolevují. Do potíží se dostaly už i takzvané stablecoiny, které si měly udržovat stabilní cenu. Největší z nich, tether, který je základní součástí kryptoměnového ekosystému, ve čtvrtek prolomil svou vazbu na dolar. Jeho kolaps by přitom podle některých ekonomů mohl být pomyslnou černou labutí pro celý trh kryptoměn.

Přečíst článek

Když se bavím s kryptoměnovými investory, často přicházejí s argumentem omezeného počtu jednotlivých bitcoinů, litecoinů a jim podobných aktiv, které by měly údajně dlouhodobě úspěšně čelit inflaci. Z mého pohledu ale inflace v digitálních aktivech probíhala v posledních dvou letech ve velkém stylu, v podobě rostoucí nabídky nových a nových mincí

Na stránkách Coinmarketcap.com můžu scrollovat stovkami různých kryptoměn a tokenů. Některé jejich názvy jako PornRocket nebo Dogs of Elon pobaví, méně k smíchu jsou pak už ztráty těchto virtuálních aktiv, které mají často pouze sběratelskou hodnotu a které se u většiny z nich počítají jen za květen v desítkách procent. Zkrátka, čím více aktiv se na trh dostane, tím více se jejich hodnota ředí. 

Kryptoměny v roce 2021

Kryptoměna luna ztratila 99 procent hodnoty

Cena digitální měny luna, která je sesterskou kryptoměnou kontroverzního stablecoinu terraUSD, spadla o více než 99 procent a je téměř na nule. Příčinou je právě pád stablecoinu terraUSD. Naopak nejznámější a nejpoužívanější kryptoměna bitcoin se zotavila a vrátila se nad 30 tisíc dolarů. Zvýšila se i cena dalších známějších kryptoměn, jako je ether.

Přečíst článek

V dnešní době, kdy americká vláda vybírá rekordní objem dolarů na daních, místo aby rozdávala peníze z vrtulníku, se úspory a investovatelné prostředky domácností ve Spojených státech tenčí. Poptávka klesá, zatímco nabídka roste. Pokles tržní kapitalizace kryptotrhu, který se navíc nemůže opřít o vnitřní fundamentální hodnotu, se zdá být nevyhnutelný.

Autor je investor ze společnosti FXstreet.cz

Bitcoin, ilustrační foto

Za půl roku na polovině hodnoty. Bitcoin potápí profesionální investoři

Výprodej na kryptoměnovém trhu nepolevuje ani navzdory zprávám, že stále více veřejných orgánů začíná brát digitální měny vážně. Amatérští, takzvaní covidoví investoři do kryptoměn již přišli o své loňské zisky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme