Reklama

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzinu a nafty do Silvestra ustane

čerpací stanice, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty pokračují ve zlevňování, do Silvestra se ale stabilizují. Americká centrální banka totiž včera přesvědčila trhy, že zkrotí inflaci, aniž by podvázala ekonomický růst, a tedy i poptávku po ropě.

Reklama

Pohonné hmoty v ČR druhý týden po sobě zlevňují, jedná se o nejdelší období zlevňování v letošním roce. Cena benzínu Natural 95 v uplynulém týdnu podle statistik společnosti CCS nepatrně zrychlila tempo svého zlevňování, když poklesla o 29 haléřů na cenu 36,46 koruny za litr. Ta je nejnižší od konce letošního října. Nafta ve stejném období také zrychlila své zlevňování, když klesla o 24 haléřů a vyjde na 35,45, což je její nejnižší cena taktéž od konce letošního října. 

Důvodem poklesu ceny pohonných hmot je propad cen ropy na světovém trhu. Ropa Brent v uplynulém měsíci zlevnila z ceny kolem 82 dolarů za barel pod 75 dolarů barel, tedy o přibližně osm procent. V prosinci však je cena ropy už poměrně stabilizovaná. Koruna vůči dolaru přitom nepatrně posiluje. V příštích sedmi dnech lze tedy očekávat další zlevnění pohonných hmot, které však bude mírnější to nynější, bude tedy v rozsahu do 20 haléřů na litr benzínu i nafty.  

Do konce roku se cena pohonných hmot v ČR stabilizuje. Ropa totiž v uplynulé době zlevňovala zejména v důsledku stupňujících se obav z dopadu šíření nové varianty covidu, omikron. Hrozilo, že její šíření opět ochromí dopravu i průmysl ve světě, což by poptávku po ropě oslabilo.

nákupy, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Inflace tady byla i přes 50 procent. A není to tak dávno

Zprávy, že inflace bude začátkem příštího roku možná přes osm, nebo dokonce přes deset procent, plní média. Zdraží elektřina, potraviny, stavební materiál, papír, pojistky, prostě všechno.

Přečíst článek

Přesvědčivý Fed

Nyní se ale ukazuje, že omikron zřejmě nebude tak nebezpečný, jak se zpočátku zdálo, což propad cen ropy zastavuje. Navíc po včerejším zasedání americké centrální banky rostou nejen akciové trhy, ale právě i cena ropy. Centrální bance USA se totiž podařilo trhy přesvědčit, že dokáže krotit inflaci, aniž by podvázala ekonomický růst. 

Na přelomu roku se tak benzín bude nejspíše prodávat za cenu lehce nad 36 korunami za litr a nafta bude stát mírně více než 35 korun za litr.   

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní nejen v ČR, ale i v dalších okolních zemích. V Maďarsku, v Polsku, ve Slovinsku a tradičně také v Rumunsku či v Bulharsku je nyní v prosinci benzín levnější než v ČR. V Rakousku a Chorvatsku je jeho cena srovnatelná. Na Slovensku a tradičně v Německu i Itálii je jeho cena vyšší než v ČR. Nafta je levnější opět v Rumunsku a Bulharsku, ale také v Polsku a Maďarsku. Na Slovensku je její cena srovnatelná. V Rakousku, Chorvatsku, ve Slovinsku, v Německu či Itálii je nafta dražší než v ČR.  

průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobní inflace dál svižně roste

Ani listopad nepřinesl zklidnění tuzemské výrobní inflace. Vysoké ceny surovin, energií i mezinárodní dopravy tlačí zejména ceny v průmyslu stále nahoru. V listopadu zrychlily meziroční růst na 13,5 procenta z říjnových 11,6 procenta, uvádí Český statistický úřad. Byl to nejvýraznější růst v historii samostatné České republiky. Zdražení zaznamenali i další výrobci. V zemědělství byly ceny meziročně vyšší o 14,6 procenta, ve stavebnictví o 7,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,8 procenta.

Přečíst článek

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Reklama

Související

Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

AKTUALIZOVÁNO: Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta dál skokově zdražují. Dílem je to vinou Saúdů

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Čerpadláři už vyfukují marže. Benzin se dostal pod 42 korun za litr

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme