Reklama

Lukáš Kovanda: Zájem Čechů o hypotéky opadá, jsou pro ně příliš drahé

frustrace, smutek
Pixabay
Lukáš Kovanda

Sen o vlastnickém bydlení se pro mnoho Čechů rozplynul. Nemají totiž na hypotéku. A ze zápisu z jednání bankovní rady ČNB navíc plyne, že drahé zřejmě zůstanou déle, než mnozí čekají.

Reklama

V lednu banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky za 32,6 miliardy korun, oproti prosinci o čtvrtinu méně, vyplývá z údajů České bankovní asociace. Jde o výraznější lednový pokles, než jaký je běžný.

Propadá se rovněž počet poskytnutých hypoték. Těch banky a stavební spořitelny v lednu „udaly“ 10 tisíc, nejméně za takřka rok a půl.

Zájem o hypotéky mezi Čechy chladne, neboť na ně jednoduše nemají. Měsíční splátka na běžné hypotéce je dnes třeba i o pět tisíc korun vyšší, než pokud by si hypotéku na tu samou, rovněž běžnou nemovitost brali před rokem touto dobou.

hypotéky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hypotéky zdražují nejrychleji v historii. Šestiprocentní úrok přijde za pár měsíců

Průměrná sazba hypoték v ČR stoupla v prosinci na 2,99 procenta, a to z listopadové úrovně 2,7 procenta. Nárůst o 0,29 procentního bodu představuje nejvýraznější meziměsíční vzestup v celé historii sledování od roku 2003, vyplývá z dat Fincentrum Hypoindex.

Přečíst článek

Někteří z Čechů si tak řekli, že počkají, ať se vlna zdražování hypoték přežene a až jejich cena zase sestoupí. Jenže z dnes zveřejněného zápisu z posledního jednání bankovní rady minulý týden plyne, že úplné přehnání vlny drahých hypoték může nastat později, než se dosud převážně myslelo. Někteří bankovní radní ČNB totiž soudí, že silné inflační tlaky přetrvají dále.

Například radní Vojtěch Benda varuje, že vyhlížení poměrně rychlého zahájení snižování základní sazby ČNB, ještě v tomto roce, nemusí být opodstatněné. Podle viceguvernérů Marka Mory a Tomáše Nidetzkého zase mohou déle, než se míní, trvat poruchy v mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězcích, které mají samozřejmě proinflační efekt.

Čím později ČNB zahájí cyklus snižování své základní sazby a čím výše tato sazba během něj vystoupá, tím výše se dostane také průměrná sazba hypoték. Zatímco ještě letos v lednu se obecně mínilo, že hypotéky během letoška zdraží nejspíše do pásma od 5,5 do šesti procent, nyní už se objevují odhady, že by to mohlo být až k sedmi procentům. Hypotéky by tak byly dražší dokonce i než v roce 2008, než se v Česku projevily dopady světové finanční krize.

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Proč je pondělní údaj o inflaci tak důležitý? Statistický úřad přinese číslo za leden. Jak říkají ekonomové, leden je přeceňovací měsíc. Takže pondělní údaj o lednové inflaci konečně odhalí, jak jsme na tom s růstem cen.

Přečíst článek

Hypotéky tak letos mohou být nejdražší od přelomu milénia a navíc klesá šance na rychlé zahájení jejich zlevňování po dosažení cenového maxima.

Zájem o hypotéky mezi Čechy tak bude letos dále uvadat. K jeho vadnutí přispěje i to, že ČNB od dubna bankám zákonně zpřísní podmínky poskytování hypoték, což dále sníží jejich dostupnost, zejména pak z hlediska lidí nad 36 let věku.          

Reklama

Související

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Nejdelší fixace na hypotékách jsou nejlevnější. Ale pozor na ně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme