Reklama

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.
ČTK / AP
Lukáš Kovanda

Polský zlotý dnes vůči koruně znehodnotil na svoji nejslabší úroveň za poslední měsíc. Dnes ráno se prodával i za méně než 5,09 koruny, tedy nejlevněji od letošního 17. října, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Z dlouhodobého hlediska je polská měna stále blízko svých historicky rekordních minim vůči koruně. Na absolutní minimum se propadla letos 7. října, kdy se prodávala i za méně než 5,01 koruny, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Zlotý se dnes ocitá pod výprodejním tlakem, jenž způsobuje jeho oslabování, z důvodu incidentu, při němž jedna z raket odpálená mimo polské území včera večer dopadla již v Polsku, blízko hranic s Ukrajinou, a připravila o život dva muže z řad civilistů. Polská měna dnes ovšem zmírnila své ztráty poté, co brzy ráno středoevropského času americký prezident Joe Biden uvedl, že daná raketa pravděpodobně nebyla odpálena z ruského území. Tuto informaci si trhy interpretují tak, že v důsledku incidentu zřejmě nedojde k přelomovému vystupňování probíhajícího konfliktu.

Koruna v ohrožení

Vystupňování konfliktu, například v podobě vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou nebo částí jejího území, zintenzivnění dodávek západních zbraní Kyjevu, případně dokonce zapojení sil NATO do konfliktu, by omezilo rizikový apetýt trhů a zvýšilo by atraktivitu – a cenu – bezpečných aktiv typu amerického dolaru. Naopak rizikovější aktiva by ztrácela. Výprodej by tak postihl zejména právě polský zlotý, neboť na polském území k incidentu došlo, ale pod oslabujícím tlakem by se ocitla třeba i česká koruna.

Ropovod Družba, Maďarsko

Dodávky ropy Družbou do Česka stojí. Ropovod je bez proudu v důsledku raketového úderu

Dodávky ropy ropovodem Družba z Ruska do zemí EU, včetně Česka, jsou přerušeny. Uvedla to maďarská petrochemická společnost MOL. Důvodem přerušení dodávek je zasažení související infrastruktury na ukrajinském území. Hlavní město Ukrajiny Kyjev a další místa se dnes staly terčem raketových úderů ruských vojsk, které jsou nejrazantnější a nejplošnější od únorového začátku invaze.

Přečíst článek

V důsledku zmíněného incidentu oslabily také akcie ve světě a poklesla cena ropy. To proto, že obecně celosvětově narůstá geopolitické riziko, ačkoli může jít jen o jeho přechodný vzestup. Podle amerických představitelů, které ve zprávě z dnešního časného rána cituje agentura AP, byla daná raketa odpálena ukrajinskými silami, aby zneškodnila útočící ruskou střelu.

Ropovod Družba se zastavil

Ropa včera večer, ještě před zmíněným incidentem, citelně zdražovala kvůli jinému důsledku mohutného úderu ruských vojsk na Ukrajinu. Došlo totiž k přerušení dodávek ropy ropovodem Družba z Ruska do zemí EU, včetně Česka. Důvodem přerušení je zasažení související infrastruktury na ukrajinském území. Ukrajina, včetně metropole Kyjeva, se včera stala terčem raketových úderů ruských vojsk, nejrazantnějších a nejplošnějších od únorového začátku invaze.

Gazprom

Polsko a Německo zestátní podíly ve firmách napojených na Gazprom

Polská vláda převezme polská aktiva ruské plynárenské společnosti Gazprom. Jde o podíl ve společnosti EuRoPol Gaz, což je vlastník polské části plynovodu Jamal-Evropa, významné části přepravní soustavy zemního plynu v Polsku. Na svém webu to dnes uvedl polský deník Rzeczpospolita a zprávu posléze potvrdila polská vláda. Krátce nato oznámila německá vláda, že zestátní bývalou dceřinou společnost Gazpromu, informovala agentura DPA.

Přečíst článek

V důsledku těchto úderů přišlo o dodávky elektřiny zhruba sedm milionů ukrajinských domácností. Poškodily také trafostanici, která zajišťuje elektrický proud ropovodu Družba. V důsledku výpadku dodávek elektřiny je právě zastaven tok Družbou. Maďarská petrochemická společnost MOL ale ujišťuje, že má dostatek záložních kapacit, aby nedošlo k ohrožení dodávek ropy a ropných produktů v celé středoevropském regionu. MOL patří k největším prodejcům pohonných hmot v ČR. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó dnes ráno uvedl, že provoz Družby by se měl již brzy obnovit.

Vladimír Hlavinka, šéf Tedomu

Rusko už plynovou válku fakticky prohrálo, říká Vladimír Hlavinka

Válka na Ukrajině mimo jiné připomněla, že decentrální energetika posiluje bezpečnost dodávek elektřiny a tepla. „Jednu velkou elektrárnu můžete vyřadit z provozu rychle, ale v případě decentrálních zdrojů byste se musel hodně snažit, abyste narušil celou síť,“ říká v rozhovoru pro Export.cz Vladimír Hlavinka, generální ředitel společnosti Tedom, která vyváží plynové kogenerační jednotky do více než 50 zemí světa.

Přečíst článek

Než se ropovod vrátí do provozu, zůstávají přerušeny dodávky ropy do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Do ČR zhruba polovina veškeré ropy proudí právě Družbou, resp. její jižní větví. Pokud by došlo k trvalejšímu výpadku dodávek Družbou, budou v EU zvláště zasaženy kromě rafinérií tří jmenovaných zemí ještě ty německé a polské. Tato zařízení totiž stále zpracovávají ruskou ropu Ural, která přitéká právě Družbou.

Maďarský MOL a polský petrochemický podnik Orlen by v případě trvalejšího výpadku dodávek patřily v EU mezi zvláště poškozené společnosti. Orlen je jediným provozovatelem rafinérií v Česku, které ovládá skrze jím vlastněný podnik Unipetrol. Orlen je největším provozovatelem čerpacích stanic v Česku, které provozuje převážně pod značkou Benzina.

Reklama

Související

Rusko musí posunout hranice, třeba až k Polsku, prohlásil k ročnímu výročí invaze exprezident Medveděv

Rusko musí posunout hranice třeba až k Polsku, prohlásil k ročnímu výročí invaze exprezident Medveděv

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme