Reklama

Lukáš Kovanda: Trh práce v covidu nestačil ani vychladnout, což přispívá k inflaci

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad
ČTK
Lukáš Kovanda

Nezaměstnanost v Česku v listopadu dle očekávání klesla na 3,3 procenta, z říjnových 3,4 procenta. Nižší byla nezaměstnanost naposledy loni v březnu. Znamená to, že trh práce prakticky již překonal útlum způsobený pandemickou situací.  

Reklama

Na úřady práce se evidentně v nijak významné míře nehlásí ani pracovníci gastronomie, ubytování či služeb, což jsou sektory pandemií zvláště tíživě dotčené. Buď tedy tito lidé nacházejí novou práci velmi rychle, nebo se s těžkou situací dokážou vyrovnat, aniž by museli hledat nové zaměstnaní.  

Trh práce v ČR tak během pandemie nestačil „vychladnout“, což představuje klíčový inflační tlak současnosti. Trh práce je stále přehřátý, o čemž svědčí takřka rekordní počet volných pracovních míst, takřka 345 tisíc.  

V prosinci lze očekávat mírný nárůst míry nezaměstnanosti, na 3,4 procenta, který bude souviset s nástupem vrcholné zimní sezony a útlumem prací v exteriéru. Další tlak na růst míry nezaměstnanosti pak v lednu vytvoří ukončování úvazků k 31. prosinci. S koncem zimy a nástupem jara pak míra nezaměstnanosti klesne, a to dokonce pod svoji listopadovou úroveň.  

>>>>>>Vše k inflaci čtěte zde<<<<<<

peníze, ilustrační foto

Inflace v tuzemsku požírá mzdu, příští rok tak bude nejhůře za skoro deset let

Vývoj průměrné mzdy v ČR, který sleduje Český statistický úřad, v letošním třetím čtvrtletí potvrzuje, že Češi si musejí „nechat zajít chuť“ na rapidní nárůst reálných výdělků v pásmu tří až více než šesti procent, na nějž byli čtvrtletí co čtvrtletí zvyklí před pandemií.

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

Česko si dál drží nejnižší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie

Česká republika si i v říjnu udržela první příčku v žebříčku zemí EU s nejnižší nezaměstnaností. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Přečíst článek

Baťa

Češi v životní úrovni dotahují průměr EU. Jsou na roveň s Italy, nejlépe se mají Lucemburčané

Životní úroveň v Česku se loni navzdory covidu přiblížila průměrné úrovni zemí EU. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly stoupl loni na 94 procent EU z předchozích 92 procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nezaměstnanost v Česku dál klesá.

Nezaměstnanost poklesla, Česko je premiantem EU. Ale na Karvinsku je na jedno volné místo 11 uchazečů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme