Reklama

Lukáš Kovanda: Seberme plynu zelenou visačku, pomáhá Putinovi, chtějí odhlasovat europoslanci

Seberme plynu zelenou visačku, pomáhá Putinovi, chtějí odhlasovat europoslanci
ČTK
Lukáš Kovanda

Poslance Evropského parlamentu dnes čeká stěžejní hlasování. Rozhodnou totiž, zda zemnímu plynu a jaderné energii udělí visačku zeleného zdroje.

Reklama

Někteří ukrajinští představitelé, včetně třeba ukrajinského velvyslance v Německu, přitom evropské zákonodárce tlačí k tomu, aby visačku neudělili. Podpora plynu prý znamená podporu Putinovu režimu. Jiný ukrajinští představitelé, včetně ministra energetiky, ale kontrují. Naznačují, že pokud plyn ani jádro nebudou zelené, ztíží se poválečná obnova Ukrajiny.

Nejde ovšem jen o nátlak části Ukrajinců. Podstatná část europoslanců se nikdy nesmířila s tím, když Evropská komise letos na Nový rok přidala mezi zelené zdroje vznikající taxonomie také plyn a jádro, byť s omezujícími podmínkami. Tito europoslanci nyní cítí příležitost využít situace a se zdůvodněním ukrajinské války odmítnout to, co odmítali už před jejím započetím. Tehdy, na přelomu roku, ale ještě neměli vhodnou záminku a dostatečnou podporu. Evropská komise totiž chtěla vyjít vstříc průmyslovým zemím jako Česko nebo Polsko právě tím, že plynu a jádru navrhla zelenou visačku. Tak, aby jim usnadnila přechod od zdrojů typu uhlí, na němž jsou silné závislé, na obnovitelné zdroje.  

Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Dalibor Martínek: Je to tady. Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Sazby hypoték vzrostly v posledních měsících až k šesti procentům. V roce 2017 byly sazby dvě procenta, teď jsou na šesti.

Přečíst článek

Nyní tedy europoslanci odmítající plyn i jádro utvářejí jakousi neformální, ovšem vlivnou alianci s částí ukrajinských představitelů, často však spíše aktivistů, takže dnes návrh Evropské komise opravdu mohou smést ze stolu. Čeká se těsné hlasování. Pokud návrh vskutku skončí pod stolem, bude muset Evropská komise připravit nový návrh taxonomie, z hlediska ekonomických zájmů České republiky – a jejího energetického mixu – takřka jistě méně příznivý, než je návrh stávající.

To, že stávající návrh Komise skončí pod stolem, naznačuje červnové hlasování dvou klíčových výborů Evropského parlamentu, které zamítly udělení zelené visačky jak plynu, tak jádru.

Sama ukrajinská vláda – na rozdíl od dosud zmíněných jiných ukrajinských představitelů – se ale staví spíše za to, aby europoslanci plynu i jádru zelenou visačku dali. Ukrajinský ministr energetiky German Galuščenko naléhá v dopise europoslancům, aby tak učinili, protože jinak by se zkomplikovala poválečná obnova Ukrajiny.

Reklama

Související

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme