Reklama

Lukáš Kovanda: Potopí obří problémy Credit Suisse i jejího zachránce? Akcie UBS prudce padají

UBS banka, Curych, Švýcarsko
iStock
Lukáš Kovanda

Investoři se bojí, že poslední velkou švýcarskou banku UBS stáhnou ke dnu problémy nuceně a nouzově převzaté Credit Suisse. Akcie UBS dnes padají až o 14 procent. To je nejvíce od světové finanční krize roku 2009.

Reklama

Zřejmě největším negativním překvapením dnešního pohnutého obchodování na světových trzích je silný propad akcií poslední velké švýcarské banky, UBS. Ty jsou dnes dole až o 14 procent. Pokud by s takovým propadem dnešní obchodování i zakončily, půjde o jejich největší jednodenní cenovou ztrátu od světové finanční krize roku 2009.

Banka UBS po náročných a uspěchaných víkendových jednáních včera večer nuceně a nouzově převzala svého arcirivala, kolabující Credit Suisse.

Težká výzva

Analytici proto dnes přehodnocují svůj výhled stran výkonu akcií UBS v příštích dvanácti měsících – většinově snižují očekávanou cenu. Upozorňují totiž, že celý proces převzetí, který by měl být formálně finalizovaný do konce letoška, bude i poté pro UBS značnou výzvou.

Credit Suisse, zatížená roky skandálů, krizí a ztrát, má řadu „kostlivců ve skříni“, s nimiž se bude UBS muset vypořádat v již tak náročném prostředí utahované a utažené měnové politiky světově významných centrálních bank, které jejím prostřednictvím bojují s nejvyšší inflací za posledních několik desetiletí. V rámci nutného „hledání synergií“ dvou spojujících se největších švýcarských bank mohou přijít o práci desítky tisíc jejich stávajících zaměstnanců, což bude pro vedení UBS „oříšek“ zase z hlediska reputačního a mediálního. Hrozí právní spory.

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Credit Suisse láká zaměstnance zpět do práce. Bonusy vám zůstanou, slibují šéfové

Po víkendu, který překreslil bankovní mapu Švýcarska a potažmo Evropy i části světa, začíná zase pracovní týden. A ještě předtím, než se otevřou trhy, přišel zaměstnancům Credit Suisse email s překvapivým sdělením. Dosluhující vedení banky láká zaměstnance, ať přijdou do zaměstnání, že se nic neděje. A dokonce prý ani nepřijdou o slibované bonusy, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Navíc, vedení UBS bude dlouhé měsíce, možná roky pohlceno procesem slučování obou velkobank, takže bude mít logicky méně kapacity soustředit se na rozvoj UBS, jak až do včerejška plánovalo. To vše vnímají investoři značně negativně.

Převzetí Credit Suisse klid do trhu nevneslo. Akcie evropských bank dál krvácejí

Víkendová zpráva, že švýcarská banka UBS převezme rivala Credit Suisse, který se ocitl v problémech, trh nijak neuklidnila. Akcie evropských bank na začátku pondělního obchodování prudce oslabují. Bankovní index STOXX 600 ztrácí zhruba tři procenta a je nejníže za tři měsíce. Dolů zamířily akcie německé Deutsche Bank, britské Standard Chartered i francouzské BNP Paribas.

Přečíst článek

Reklama

Související

Převzetí Credit Suisse klid do trhu nevneslo. Akcie evropských bank dál krvácejí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme