Reklama

Lukáš Kovanda: Plány končícího „přítele Pekingu“ Zemana vyvážit obchod Česka s Čínou padly. Schodek je rekordní

Zleva prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera a čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min si připíjejí 25. září 2019 v Praze na slavnostní recepci uspořádané čínskou ambasádou při příležitosti 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů.
ČTK
Lukáš Kovanda

Za vlády prezidenta Miloše Zemana, jemuž právě dnes končí jeho druhý pětiletý mandát, se schodek obchodu Česka s Čínou více než zdvojnásobil. V uplynulých deseti letech se tak nepodařilo ani zčásti dostat obchodní vztahy obou zemí do vyváženější polohy. Právě naopak. V posledních letech schodek narůstá dramatickým tempem a loni vykázala svoji historicky suverénně nejvyšší úroveň.

Reklama

Loňský schodek českého obchodu s Čínou totiž představuje 545,2 miliardy korun. To je o 25 procent vyšší úroveň než roku 2021. Jedná se nejvýraznější meziroční nárůst schodku českého obchodu s Čínou od roku 2007, kdy však byl celkový obrat české-čínského obchodu třikrát nižší než loni. Z nižší základny je přitom snazší dosahovat vyššího procentuálního nárůstu.

Prezident Miloš Zeman končí ve funkci 8. března.

Zemanova cesta. Od muže listopadu k technologovi moci

Spolu s Václavem Havlem a Václavem Klausem vytvářel Miloš Zeman obraz české politiky v 90. letech minulého a počátkem tohoto století. Spolu s ním končí v české stranické politice výměna první polistopadové generace politiků, píše v profilu dosluhujícího prezidenta politická komentátorka Newstreamu Jana Havligerová.

Přečíst článek

Loňský rekordní schodek českého obchodu s Čínou nelze uspokojivě vysvětlit ani celosvětově rapidně rostoucí inflací. Schodek totiž představuje rozdíl mezi objemem vývozu Česka do Číny a objemem českého dovozu čínského zboží. Navíc, v Číně je inflace výrazně slabší než v Česku. A bylo tomu tak i loni.

Český vývoz ovlivnily potíže v autoprůmyslu

Schodek tak neplyne z toho, že by čínské zboží mocně zdražilo. Prostě jej Česko dováží množstevně stále více a více, přičemž svůj export do Číny není s to udržovat, ani vzdáleně, ve stejném tempu růstu. Je však pravda, že nebýt například problému v tuzemském autoprůmyslu, které pramenily z globálního nedostatku čipů, byl by schodek přece jen o něco nižší.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Protikorupční expert David Ondráčka: Pane prezidente, vyvětrejte Hrad

Havlovi zpíval v devadesátkách nadčasově Nohavica. Pane prezidente, ústavní činiteli, píšu vám, že moje děti na mě zapomněly. Chci jen kousek štěstí, proto jsme přece zvonili klíčema na náměstí. Vy mě pochopíte, vy se poradíte, vy mě zachráníte...

Přečíst článek

V prvním úplném roce Zemanova prezidentování, 2014, činil daný schodek ještě jen 249,5 miliardy korun, a byl tedy ani ne poloviční v porovnání s tím loňským. Zemanovi se tedy nepodařilo vyvážit obchodní vztahy s Čínou ve prospěch České republiky. Třeba při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, již roku 2016 velkoryse hostil, se s čínskou stranou podepisovaly pouze o jakési smlouvy o smlouvě budoucí. Nebylo zaručeno, že dojde k jejich naplnění. A ekonomové už tehdy na to upozorňovali.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si 30. března 2016 na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze. zdroj: ČTK

Přehnané sliby končícího prezidenta

Částečně za tím stojí přehnanost slibů končícího prezidenta. Na jeho obranu je ale taky třeba říct, že je za tím i objektivní faktor: sám Peking v uplynulých letech výrazně celosvětově omezil svoji investiční činnost. A to nemohl Zeman před lety tušit.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění.

Milionáři z Hradu. Kancléř Mynář si za deset let vydělal 17 milionů

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář si za deset let ve funkci vydělal na platu a odměnách téměř 17,4 milionu korun po zdanění. Tajemník hlavy státu Jaroslav Hlinovský získal v čele sekretariátu prezidenta 8,3 milionu Kč čistého a prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si jako šéf tiskového odboru přišel na necelých sedm milionů. Údaje získal od prezidentské kanceláře deník MF Dnes.

Přečíst článek

K řadě čínských akvizic docházelo totiž na dluh, a to posléze Peking omezil. Za prohlubování schodku je také politická realita. Čínský trh je specifický, není klasickou tržní ekonomikou. Má tam velké slovo politbyro a na lokálních úrovních jednotliví provinční vládci. Pokud chcete v Číně uspět v odvětvích, která jsou pro ně zásadní, musíte mít velice dobré politické kontakty. Ideálně až do nejvyšších pater.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Hrad prodloužil smlouvu ve Zlaté uličce příznivci Zemana. Za desetkrát nižší než obvyklé nájemné

Správa Pražského hradu krátce před koncem mandátu prezidenta Miloše Zemana prodloužila smlouvy na prodej lístků a pronájem prostor ve Zlaté uličce podnikateli Robertu Uksovi, což je Zemanův podporovatel. Informuje o tom deník E15. Podle něj jsou smlouvy velmi výhodné, Uksa má v místě jeden z nejlevnějších pronájmů. Hrad ale tvrdí, že politické preference roli nehrály. Uksa také nevidí na prodloužení nic nestandardního.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí James Cleverly

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek
První diplomatická roztržka. Čína je protestuje proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

První diplomatická roztržka. Čína „rezolutně protestuje“ proti telefonátu Pavla a tchajwanské prezidentky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme