Reklama

Lukáš Kovanda: Piráti trvají na mimořádné dani už za letošek. Hrozí propad akcií ČEZ i bank a miliardy ztrát akcionářů

Ivan Bartoš, předseda Pirátů
Česká pirátská strana / Creative Commnons / CC BY-SA 2.0
Lukáš Kovanda

Piráti stále trvají na zavedení daně z mimořádného zisku uvalené už na letošní zisk. Ministr financí Zbyněk Stanjura přitom ve středu uvedl, že se kloní spíše k variantě daně vypočítávané až ze zisku příštího roku. Stanjurovo středeční prohlášení uklidnilo pražskou burzu, na které se obchoduje hned několik akciových titulů, na něž se daň má vztahovat. Pokud by Piráti svůj požadavek uplatnili, efekt bude zcela opačný, varuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Během středečního obchodování na pražské burze ztratily tituly ČEZ, Komerční banka a Erste Bank, jež je matkou České spořitelny, dohromady zhruba 31 miliard korun ze své tržní hodnoty. Propad nastal právě v důsledku úterního oznámení Pirátů, jež ve středu dopoledne stvrdill lidovecký předseda Marian Jurečka, že mimořádná daň bude uvalována retroaktivně.

Pesimismus investorů, který obě oznámení vyvolala, rozptýlil až ministr Stanjura, svým uvedeným prohlášením ze středečního odpoledne. Akcie ČEZ od středečního ministrova „uklidnění“ vzrostly do pátečního ukončení obchodování o 11,3 procenta. Akcie Komerční banky za stejnou dobu přidaly 2,1 procenta a Erste Bank vzrostla o 0,3 procenta.

Český premiér Petr Fiala

Fialova vláda může stabilizovat veřejné finance bez zvyšování daní. Díky inflaci

Fialova vláda se zaklíná, že stabilizuje veřejné finance, aniž by zvyšovala běžné daně. Jsou to vlastně její dva zcela stěžejní sliby. A nepochybně podle jejich splnění či nesplnění bude před dalšími volbami posuzována její úspěšnost. Zdálo by se, že se chytla do pasti: může naplnit první slib, může naplnit slib druhý, ale nemůže splnit oba najednou. Ne tak docela. Vládě totiž mimořádně nahraje současná mimořádná inflace.

Přečíst článek

Piráti svoje prohlášení, že trvají na retroaktivitě daně z mimořádných zisků, zveřejnili v pátek odpoledne, takže už se nepromítlo do páteční burzovní seance v Praze. Pokud se však ministr Stanjura od tvrzení Pirátu přes víkend dostatečně nedistancuje, hrozí po pondělním otevření burzy opětovný citelný pokles uvedených titulů.

Dohoda byla jednomyslná, tvrdí Piráti

Piráti tvrdí, že v úterý se na retroaktivitě dohodli s dalšími koaličními stranami jednomyslně a že se příslušné schůzky účastnil i sám Stanjura.

Lukáš Kovanda: Krabička cigaret za 125 korun je české vládě málo. V Polsku je přitom o třetinu levnější

Zvýší vláda výrazně daně z cigaret? Lidé v Česku utrácejí za tabák rekordních 120 miliard ročně, dají za něj v rámci EU skoro největší část svých výdajů, v Polsku je krabička o 45 Kč levnější.

Přečíst článek

Vládní komunikace případné retroaktivity daně z mimořádných zisků je nešťastná. Představitelé jednotlivých vládních stran totiž nekoordinovaně přichází s různými prohlášeními v tak zásadní záležitosti, která je kurzotvorné povahy. Zásadně tudíž zesilují nejistotu investorů ohledně podoby mimořádné daně, takže podlamují jejich důvěru v českou ekonomiku a její instituce.

Mezi poškozenými jsou také samotní akcionáři dotčených firem, včetně akcionářů drobných. Může dojít k dlouhodobému poklesu důvěru v tuzemský kapitálový trh, což má neblahé dopady do širší ekonomiky, včetně třeba i negativního vlivu na zaměstnanost. Zvláště jedná-li se právě i opatření s kurzotvorným dopadem, vládní politici by si věc měli vyříkat za zavřenými dveřmi a předstoupit před veřejnost až s oznámením finálního a definitivního rozhodnutí.

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Už to začíná. Průmyslové podniky propouštějí první lidi. Přichází čas vlků

Jako první vlaštovka vyletěl s podzimem do povětří Jiří Hlavatý. Majitel Juty a bývalý senátor. Jeho společnost vyrábí z umělé hmoty vlákna a koberce. V českých žebříčcích je řazený mezi miliardáře. Z jeho fabrik odejde pět procent zaměstnanců. Přišel o ruský trh, navíc jsou tu drahé energie.

Přečíst článek

Reklama

Související

ČSOB

Lukáš Kovanda: Zdanění bank už není „válečnou” daní, ale reakcí na nevstřícnost vůči klientům

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela.

Lukáš Kovanda: Změny v balíčku jsou promarněnou příležitostí. Vláda neměla ustupovat ani o píď

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme