Reklama

Lukáš Kovanda: I ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky

Lukáš Kovanda: Nejen zelenina, i ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky
Albert, se svolením
Lukáš Kovanda

Nejen u zeleniny, ale také ceny v živočišné výrobě rostou nejvíce v historii ČR. Jde o další tlak na ČNB, aby zvedla úroky, neboť takhle masivní růst výrobních cen nikdo z expertů nečekal, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Výrobní ceny se v Česku příliš neuklidňují. V lednu jejich meziroční růst suverénně překonal všechny expertní odhady, činil 19 procent. Experti oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě čekali 14,6 procenta.

Češi čelí třetí nejvyšší inflaci z celé EU

Češi v lednu čelili téměř dvojnásobné inflaci, než kolik je průměr EU. S hodnotou 19,1 procenta byla třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce. Hůř na tom byli jen obyvatelé Maďarska a Lotyšska.

Přečíst článek

Dramaticky vyšší oproti odhadům expertů je pak meziměsíční dynamika výrobních cen. Ta činí 5,8 procenta, což je druhý nejvyšší údaj v historii novodobé ČR od roku 1993, zatímco experti čekali jen dvouprocentní nárůst.

ČNB se zvyšování sazeb brání

Růst výrobních cen v nemalé míře předznamenává růst cen spotřebních, proto dnešní čísla zesilují tlak na ČNB, aby zvedla úrok, ač tak zřejmě neučiní.

Vše o inflaci čtěte zde:

Důvodem růst výrobních cen je hlavně vzestup cen energií meziročně o 34 procent, růst cen elektřiny o 36 procent, uhlí o 82 procent a vody o 16 procent. Více rostly cen zemědělských výrobců než výrobců průmyslových. Zemědělci svoji produkci meziročně zdražili o 25,5 procenta, kdežto průmyslníci o 19 procent.

Zemědělci zdražovali v oblasti rostlinné produkce hlavně zeleninu a brambory, meziročně o zhruba 40 procent. Historicky nejvýrazněji vzrostly ceny v živočišné výrobě, o skoro 38 procent, například vejce jsou meziročně dražší o takřka 83 procent.

Akční slevy (ilustrační foto)

Ani slevy už nejsou, co bývaly. Zboží v akčních letácích podražilo o desítky procent

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 procent. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi obchodních řetězců společnosti Česká distribuční. Porovnávala ceny 12 vybraných potravin a piva. Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 procent. Na dvojnásobek se zvýšily i ceny cukru krystal. Průměrná sleva potravin v akcích byla v lednu 24 procent, což je stejně jako loni.

Přečíst článek

Reklama

Související

Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

AKTUALIZOVÁNO: Benzín stojí opět přes čtyřicet za litr. Je nejdražší od konce roku

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme