Reklama

Lukáš Kovanda: Nájmy v příštím roce zdraží o dalších 25 procent. S hypotékou se přesto vyplatí počkat

rekonstrukce
iStock
Lukáš Kovanda

Nájmy v Česku citelně zdražují. Meziročně byly v září výše až o 30 procent. V Praze se průměrné nájemné pohybuje až kolem úrovně 400 korun za metr čtvereční a dá se očekávat, že cena nájemného dále poroste. 

Reklama

Klíčovým důvodem silného zájmu o nájemní bydlení je fakt, že vlastnické bydlení je kvůli drahým hypotékám pro řadu zájemců nedostupné. Letos v srpnu stoupla průměrná sazba hypoték na ČR na takřka 6,3 procenta, což je nejvíce od počátku milénia, jak vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Meziročně nyní zájem o hypotéky klesá o skoro 80 procent. Důvodem je kromě jejich vysokých cen také zpřísněná regulace České národní banky, které ze zákona omezuje možnost bank hypotéky poskytovat. 

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hlad po pronájmech bytů vyhnal průměrné ceny až o třetinu výš

Zájem o nájmy se od června drží na vysoké úrovni a po letních prázdninách ještě stoupl. Ceny vzrostly meziročně o 20 až 30 procent a v Praze dosáhly podle realitních společností průměrně až hranice 400 korun za metr čtvereční. Výrazně narostl počet zájemců o inzeráty, na jeden se průměrně přihlásí kolem 40 zájemců a rekordmanem je podle digitální realitní služby Bezrealitky byt s počtem 327 poptávek.

Přečíst článek

Nájmy v příštích dvanácti měsících dále porostou, a to o zhruba 25 procent. Může za to skutečnost, že hypotéky budou nadále pro podstatnou část zájemců nedostupné. Ze zářijového šetření mezi českými a zahraničními analytiky, jež pravidelně provádí Česká národní banka, plyne, že za rok touto dobou bude základní úroková sazba ČNB stále poměrně vysoko, nejpravděpodobněji na úrovni šesti procent. Oproti současnosti tak klesne o jediný procentní bod.

To znamená, že poměrně vysoká bude nadále i průměrná sazba hypoték. Zřejmě sestoupí do pásma od pěti do šesti procent dle metodiky Hypoindexu, avšak na výraznější pokles, k úrovni zhruba tří procent, je třeba si počkat dva až tři roky. Právě zejména kvůli drahým hypotékám je tedy třeba pro příští rok počítat též s citelně zdražujícími nájmy.

Teprve právě v horizontu dvou až tří let, až se citelný útlum české ekonomiky promítne do zásadního poklesu inflace, se nadějeme výraznějšího zlevnění hypoték. Ty se pak stanou dostupnějšími, což citelně zmírní tlak na další růst cen nájemného.

Lidé, kteří touží po vlastnickém bydlení, by tak měli počkat právě až na tuto dobu. Nyní sice musí „skousnout“ silně zdražující nájmy, ale pořád se jim to vyplatí více než se vzít nyní extrémně drahou hypotéku, když šance na její výrazné zlevnění v dohledné době je poměrně značná.    

peníze, ilustrační foto

Část Čechů přestává kvůli drtivé inflaci spořit. Raději investují

Léta si spoří třeba na vlastní bydlení, lepší vybavení domácnosti, na auto či na vysněnou letní dovolenou. Teď se Čechům tato přání vzdalují, protože úspory se jim před očima smrskávají vlivem inflace a s ní souvisejícího všeobecného zdražování. A jen asi čtvrtina populace se tuto situaci snaží řešit investováním. 

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

ČNB

ČNB sazby nezvedla. Čeká korunu stejný osud jako britskou libru?

Bankovní rada ČNB ponechala podle očekávání úrokové sazby na stávající úrovni, uvedla to mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.  Úrokové sazby zůstanou na relativně vysoké úrovni delší dobu, uvedl Michl na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ČNB.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)

Můžete bydlet a nyní drahou hypotéku si odložit, říká zakladatel Ownest Machala

Přečíst článek
Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Přečíst článek
Hongkong

Nejdráž se expatům žije v Hongkongu, New Yorku a Ženevě. Praha se do žebříčku nedostala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme