Reklama

Lukáš Kovanda: K pokračující drahotě se příští rok přidá i vlna propouštění

Lukáš Kovanda

Životní úroveň Čechů klesá kvůli pádící inflaci nejvíce od vzniku České republiky. Ke všeobecné drahotě se podle ekonoma Lukáše Kovandy z Trinity Bank v příštím roce přidá také vlna propuštění, jakou Češi dlouho nepamatují.

Reklama

Průměrná mzda se ve třetím čtvrtletí po zohlednění inflace propadala nejvýrazněji v historii ČR, stejně jako ve druhém čtvrtletí o 9,8 procenta. Za první až třetí čtvrtletí se reálná průměrná mzda propadá o devět procent. Životní úroveň Čechů tedy letos klesá takřka o desetinu, což je rekord.

Dosud se totiž životní úroveň lidí v ČR vyjádřená změnou průměrné reálné mzdy nejvíce propadala v roce 2013, a to o 1,5 procenta (viz graf níže).

Vývoj životní úrovně v ČR Lukáš Kovanda, data ČSÚ

Právě o zhruba devět procent poklesne reálná mzda také za celý letošní rok. S propadem reálných mezd je třeba počítat i v příštím roce, bude však jen přibližně třetinový oproti letošku. Mírně se totiž zvýší míra růstu nominálních mezd, zatímco citelně klesne inflace, i když z dlouhodobého hlediska zůstane nadále poměrně vysoká.

Za propadem životní úrovně Čechů stojí nejvýraznější inflace od první poloviny 90. let, kterou není s to růst nominálních mezd ani vzdáleně s to dorovnat, a to ani v podmínkách stále poměrně nízké míry nezaměstnanosti, nejnižší v zemích EU i OECD.

Češi stále premianti Evropy. Mají nejnižší nezaměstnanost v EU

Češi stále premianti Evropy. Mají nejnižší nezaměstnanost v EU

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v říjnu klesla na šest procent, což je o desetinu bodu méně než v září. Nejmenší zastoupení lidí bez práce bylo i nadále v České republice, kde nezaměstnanost klesla na 2,1 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

Výraznější tlak na růst mezd, jenž by dorovnal, ba překonal inflace, bude v příštím roce bránit rostoucí nezaměstnanost. V příštím roce totiž míra nezaměstnanosti poroste do výšin, na něž Češi nejsou z uplynulé řady let zvyklí, v krajním případě na úroveň odpovídající pěti procentům. Propouštět budou zejména energeticky náročné provozy, jsou sklárny, slévárny, ocelárny, obecně těžký průmysl, ale třeba také pekárny. A také firmy a podniky napříč odvětvovým spektrem, které mají nízké marže, takže nemají dostatečný finanční polštář pro zvládání krizí.

Propouštění lidé si sice budou moci najít jinou práci, ale vážně hrozí, že bude mnohem hůře mzdově ohodnocená a že nebude odpovídat jejich kvalifikaci. V Česku je sice stále kolem 300 tisíc volných pracovních míst, ale na drtivou většinu z nich, zhruba 270 tisíc, není třeba ani maturity. Jde často o prosté manuální, duševně nenáročné, ale také neinspirativní a mnohdy nenaplňující pracovní pozice.

Propuštění lidé, kteří si budou chtít udržet mzdové ohodnocení alespoň v nominálním vyjádření (když už ne v reálném, kvůli inflaci) a kteří budou chtít mít zajímavější, inspirativnější povolání, si tak budou muset doplnit kvalifikaci – a měli by na to myslet už nyní, pokud mají pocit, že je jejich pracovní místo ohroženo. 

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Politický diář Jany Havligerové: Jak si z nás politici dělají dobrý den

Poslanec a bývalý místopředseda sněmovny za hnutí ANO Radek Vondráček zveřejnil na Twitteru snímek, na kterém se prezidentský kandidát Petr Pavel objímá se dvěma muži oblečenými v tričkách s portrétem Putina. Uživatelé sítě ho obratem upozornili, že sdílí fotomontáž, politik obrázek smazal až za pár hodin. S tím, že „to přišlo z internetu“ a tak neměl důvod fotografii zpochybňovat. Tak buď je, řekněme, naiva Vondráček, nebo považuje za pitomce nás. Můžete si vybrat.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme