Reklama

Lukáš Kovanda: Inflace je opět vyšší, než se čekalo. Experty zaskočil růst cen energií či masa, ČNB však úroky nezvýší

Obchod (ilustrační foto)
Pixabay
Lukáš Kovanda

Inflace v Česku, meziroční na úrovni 18 procenta, za měsíc září opět překonává drtivou většinu expertních odhadů. Je nejvyšší od prosince 1993. Vyšší než většinově předpokládaná je i inflace meziměsíční. Zkrocení inflace bude tedy ještě náročný zápas, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Meziměsíční inflace stoupla ze srpnové úrovně 0,4 na zářijovou 0,8 procenta. To je poměrně výrazné zrychlení, které nesignalizuje inflační útlum. Na stranou druhou je třeba říci, že zářijová meziroční inflace nadále citelně zaostává za předpokladem České národní banky z její aktuální prognózy. ČNB totiž počítala s údajem 20,4 procenta.

Vyšší než předpokládaná inflace je důsledkem především vyššího než očekávaného zářijového nárůstu cen energií, které meziročně přidaly takřka 50 procent, a částečně také potravin. Například samotný zemní plyn ale meziročně zdražuje dokonce o takřka 86 procent. Z potravin zdražuje výrazně maso, o více než 23 procent.

Inflace opět zrychlila, v září dosáhla tristních 18 procent

Inflace opět zrychlila, v září dosáhla tristních 18 procent

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v Česku v září o 18 procent, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Uvedl to Český statistický úřad.

Přečíst článek

Zachycení cenového nárůstu energií je značné závislé na metodice ČSÚ a konkrétně na tom, jak se růst cen energií postupně propisuje do cen v inflačním koši, jejž statistici sledují. Jedná se se o postupný proces a nárůst velkoobchodních cen energií se tak propisuje do finálních cen postupně, například kvůli fixacím.   

V dalších měsících se bude inflace pohybovat kolem úrovní posledních měsíců, výrazněji níže zamíří v příštím roce, kdy se ještě zásadněji projeví efekt navýšené základny meziročního srovnání. Za celý letošní inflace vykáže hodnotu kolem 17 procent.

Bankovní rada ČNB na zářijový vývoj nebude reagovat změnou svého většinového postoje, takže nárůstu základní úrokové sazby se zatím nedočkáme. Bankovní rada odkáže na svoji zmíněnou prognózu a bude argumentovat, že inflace za ní citelně zaostává, pročež není třeba dále měnovou politiku zpřísňovat zvýšením úroků – postačí pokračující intervence za silnější korunu. ČNB v rámci této intervence za posledních takřka již pět měsíců vydala devizy v přepočtu zhruba 800 miliard korun, zhruba pětinu jejich celkového objemu. 

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Guvernér ČNB Michl: Pokud se urve z řetězu mzdová inflace, sazby zvýšíme

Úrokové sazby zůstanou na relativně vysoké úrovni delší dobu. Česká národní banka chce bojovat proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována na dvouprocentním cíli. Vyplývá to z vyjádření guvernéra Aleše Michla na tiskové konferenci po dnešním zasedání bankovní rady ČNB. Rada dnes zachovala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, na této úrovni je od konce června.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme