Reklama

Lukáš Kovanda: Důchodci se mohou tiše smát. Polepší si výrazně víc než rodiny s dětmi

Lukáš Kovanda: Důchodci se mohou tiše smát. Polepší si výrazně víc než rodiny s dětmi
iStock
Lukáš Kovanda

Důchodci letos výrazně porazí inflaci. Průměrná starobní penze vzroste o 4,4 procenta nad inflaci, což nemají ani pracovníci ČNB s inflační doložkou.

Reklama

Podle návrhu nařízení o valorizaci penzí, který dnes na svém webu zveřejnila vláda, by se průměrný starobní důchod měl od ledna 2023 navýšit o 825 korun. Průměrný důchod by měl činit přibližně 19 500 korun, jak vyplývá z podkladových materiálů, které k nařízení připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Na konci roku 2021 činil průměrný starobní důchod 15 453 korun, vyplývá z dat ČSÚ. Během letoška tak jeho výše celkově naroste o 3 222 korun. To je v absolutním vyjádření suverénně nejvíce v historii ČR. V celé historii země se dosud jen dvakrát roční navýšení průměrného důchodu přehouplo přes tisícikorunu, a to v letech 2019 a 2020.

Josef Středula, prezident ČMKOS, kandidát na prezidenta
video

Josef Středula: Klíčovým tématem je přežít. Vláda v tom zatím moc neudělala

Představte si prezidentské volby jako dostihy. A kandidáty na prezidenta jako koníčky, kteří se mají utkat o titul. Josef Středula, šéf českých odborů, se nakonec rozmyslel, že bude kandidátem na prezidenta. Trošku na začátku váhal, jestli se má do závodu připojit. Nakonec se po dohodě v rodině rozhodl, že ano. A hned se stal jedním z favoritů. Co by nám tento potenciální vítěz v čele státu přinesl?   

Přečíst článek

V roce 2019 činilo navýšení 1052 korun a o rok později 1015 korun. Letošní navýšení tedy překoná dosud rekordní navýšení více než trojnásobně. K navýšení penzí letos ze zákona dochází hned třikrát, a to v řádné a dvou mimořádných valorizacích. Mimořádné valorizace jsou důsledkem enormní inflace.

Důchodci si polepší o 21 procent

Procentuálně letos průměrná penze vzroste o bezmála 21 procent. V historii ČR vzrostla výše průměrné penze v procentuálním vyjádření výrazněji pouze v letech 1993, kdy to bylo o 23,7 procenta, a v roce 1996 – o 21,4 procenta.

Samozřejmě, obrázek o navýšení penzí není úplný, pokud nezohledníme inflaci. Ta by letos měla podle České národní banky dosáhnout průměrně celoroční úrovně 16,5 procenta. Upravíme-li uvedené (nominální) procentuální navýšení důchodů v jednotlivých letech právě o inflaci, získáváme inflačně očištěnou – tedy reálnou – změnu průměrné penze. Ta by letos měla činit 4,4 procenta.

Průměrný starobní důchod se v lednu zvýší o 825 korun

Průměrný starobní důchod by se měl od ledna zvýšit o 825 korun. Průměrná starobní penze by se tak v lednu měla podle ministerstva práce dostat na 19 500 korun.

Přečíst článek

Pochopitelně, spotřební koš průměrného důchodce má poněkud jiné složení než spotřební koš průměrně populace. ČSÚ proto vykazuje také údaje k inflaci, které čelí důchodci. Ta je v posledních měsících o několik desetin procentního bodu vyšší než inflace obecná (například v srpnu činila obecná inflace meziročně 17,2 procenta, avšak inflace, které čelí důchodci, hned 18,0 procenta). Zde však pracujeme s obecnou inflací, aby byla data historicky porovnatelná.

Důchody porostou nadprůměrně

Letošní reálný růst průměrné starobní penze o 4,4 procenta přesně dvojnásobně předčí průměrnou hodnotu tohoto údaje za období let 2000 až 2021 (2,2 procenta). A předčí také průměrnou hodnotu tohoto údaje za období let 1993 až 2021 (2,8 procenta). Důchodci si tedy letos navzdory inflaci polepší výrazně nadprůměrně. A to tedy i v porovnání s roky, kdy byla inflace výrazně nižší. Svým způsobem lze říci, že důchodci na inflaci vydělali – nebo alespoň rozhodně neprodělali.

Průměrný důchodce si tedy letos polepší více než prakticky všichni zaměstnanci v ČR. Dokonce ani zaměstnanci České národní banky, kteří si prozíravě vyjednali inflační doložku, si, co se navýšení reálného výdělku týče, nepolepší tolik jako důchodci.

Elektrická energie, ilustrašní foto

PŘEHLED: Opatření vlády či EU na snížení dopadů drahých energií

Příspěvky státu lidem a firmám platícím vysoké účty za elektřinu a plyn, zastropování cen energií a další. To jsou opatření, která vláda Petra Fialy (ODS) či EU přijaly či se chystají přijmout na zmírnění dopadů rapidně vysokých cen energií vyhnaných k rekordům v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Tady je jejich přehled.

Přečíst článek

ČNB indexuje mzdy

Už v roce 2020 si zaměstnanci ČNB v kolektivní smlouvě vyjednali, že se jim platy letos automaticky zvednou o inflaci a ještě 2,5 procentního bodu k tomu. Pokud tedy vyjde jejich zmíněný odhad, dočkají se nakonec automatického zvýšení platů o takřka 20 procent. Prognóza ČNB pro letošek počítá s uvedenou celoroční inflací 16,5 procenta. Připočteme-li 2,5 procentního bodu, získáváme 19 procent. Právě o 19 procent tedy na základě letošní inflace automaticky narostou zaměstnancům centrální banky platy. Všem s výjimkou členů bankovní rady.

Zatímco nárůst výdělků drtivé většiny z milionů zaměstnanců v Česku letos hluboce zaostane za inflací, zaměstnanci ČNB ji porazí o 2,5 procenta, a důchodci dokonce o 4,4 procenta.

Mojmír Hampl

Mojmír Hampl: Naučili jsme se dostávat sto procent platu, ale odpracovat jenom sedmdesát pět

Lidé nechtějí pracovat, zvykli si, že se o ně někdo postará. Covid toto uvažování podpořil. Krize s energiemi nám může pomoci se probrat, míní Mojmír Hampl, šéf Úřadu národní rozpočtové rady, která dodává ekonomické podklady vládě. Podle Hampla se křivky příjmů a výdajů rozšiřují jako nůžky a samozřejmě vedou výdaje. Nejvíce ho nyní děsí, jakou rychlostí se zvyšují schodky veřejných rozpočtů, jak nabobtnává státní správa. „Nic z toho není podepřeno prací,” říká bývalý viceguvernér České národní banky.

Přečíst článek

peníze, ilustrační foto

Dufek: Češi budou šetřit, obchodníky čeká studená sezóna

Reálná mzda meziročně klesla o deset procent. Ekonomové soudí, že spotřeba klesne a recese klepe na dveře.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme