Reklama

Lukáš Kovanda: České dráhy letos plánují masivní zdražování. Nejvíc ho pocítí senioři a studenti

Elektrická jednotka řady 671 Slovensko
Škoda Transportation
Lukáš Kovanda

České dráhy letos masivně zdraží jízdné. Vyplývá to ze slov jejich generálního ředitele Michala Krapince.

Reklama

Novopočený šéf národního dopravce v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že letos kvůli vysoké inflaci bude muset podnik změnit zažitý způsob úpravy cen jízdného. České drahý tradičně upravují ceny – zpravidla směrem nahoru – vždy v prosinci, a to na základě inflace předešlého roku. V uplynulé řadě let tak zdražovaly jen o nižší jednotky procent ročně.

Letos však má být situace diametrálně odlišná. Generální ředitel Krapinec varuje, že v prosinci přistoupí na úpravu cen nikoli na základě inflace roku předešlého, tedy roku 2021, ale na základě inflace letošní. Ta přitom může dosáhnout až úrovně dvaceti procent, pokud by se dále vyhrotila válečná situace na Ukrajině a došlo k odstřižení dodávek ruského plynu. I pokud však k takovému nepříznivému vývoji nedojde, bude se letošní inflace pohybovat až kolem 15 procent. O tolik by tedy České dráhy zdražovaly.

Lesy ČR

Lesy ČR se oklepaly z kůrovce. Zisk znásobily šedesátkrát díky dvoumiliardové dotaci

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun v roce 2020. Uvedla to mluvčí podniku Eva Jouklová. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Podnik také od státu získal dotace na obnovu kůrovcem zničených lesů. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v ČR.

Přečíst článek

Zvláště neblaze by takového zdražení dolehlo na děti, studenty a seniory. Těm všem byla letos v dubnu snížena sleva na jízdném. Pokud je řádná cena vlakové jízdenky 100 korun, platili za ni ještě v březnu jen 25 korun. Nyní už však tedy platí 50 Kč. A od prosince tedy až 60 korun. To je zdražení o 140 procent během necelého roku.

Takže cestující veřejnost může letos čelit až 20procentnímu zvýšení cen jízdného. Děti, studenti a senioři si připlatí právě až 140 procent.

Výroba automobilu

Petr Dufek: Výsledky průmyslu jsou zatím povzbudivé, stagnuje jen automobilová výroba

Průmyslu se ve třetím měsíci letošního roku v podstatě dařilo. Výroba se meziměsíčně zvýšila o 2,6 procenta, meziročně byla po sezónním očištění vyšší o 0,8 procenta (v případě kalendářního očištění o 0,4 procenta).

Přečíst článek

Centrální tankoviště ropy (CTR) na Mělnicku. (ilustrační foto)

Bez Putinovy ropy? Dodávky ropy přes Alpy lze navýšit okamžitě až dvojnásobně

Transalpinský ropovod (TAL), který z Terstu zásobuje ropou rafinerie v Česku, Rakousku či Německu, může téměř okamžitě navýšit své dodávky o pět až šest milionů tun ropy ročně.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

České dráhy zdražily jízdné. Nejvíc to pocítí důchodci

Lukáš Kovanda: Z Prahy do Brna jezdili důchodci ještě nedávno za pár korun. Nyní se opět prohnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme