Reklama

Lukáš Kovanda: Češi šetří na všem. Na podzim lze čekat vlnu krachů hospod i firem

Obchodní centrum - ilustrační snímek
Stanislav Šulc / Newstream
Lukáš Kovanda

Češi kvůli drahotě šetří na všem možném kromě léků, hlavně na benzínu a naftě. Přijdou krachy firem či restaurací a růst nezaměstnanosti.

Reklama

Tržby českého maloobchodu se v červenci propadly meziročně reálně o 7,2 procenta. Je to více, než se čekalo. Čeští i mezinárodní experti oslovení agenturou Bloomberg očekávali ve střední hodnotě svých odhadů propad pouze o 5,5 procenta. Pokles o 7,2 procenta je nejvýraznější od dubna 2020, kdy ovšem vrcholily dopady nástupu první covidové vlny a souvisejících uzavírek a restrikcí.

Češi letos v červenci omezovali své výdaje zejména za pohonné hmoty. Reálně tyto výdaje meziročně klesly o 13,5 procenta. Meziročně byla letos v červenci dle údajů CCS cena pohonných hmot o zhruba 15 korun na litr vyšší, i přes červnové snížení spotřební daně o 1,50 koruny na litr.

Obchod (ilustrační foto)

Češi přestávají nakupovat. Tržby v maloobchodě klesly třetí měsíc v řadě

Češi více kupovali jen léky a zdravotnické potřeby, ostatní zboží propadá. Šetří se i na jídle. Tržby se propadly do roku 2019.

Přečíst článek

To přimělo motoristy ke snížení výdajů. Spotřebitelé ale omezovali své výdaje také za potraviny i nepotravinářské zboží. Prakticky jediný druh zboží, za něž utrácí meziročně reálně více, jsou léky a zdravotnické potřeby. To ovšem není nic překvapivého. Nemoci a zdravotní neduhy člověka pronásledují bez ohledu na to, zda je zrovna období obecné drahoty, či nikoli.

Destrukce poptávky

Jinak ale drahota nutí Čechy šetřit na takřka všem možné. To pochopitelně není dobrá zpráva pro prodejce a výrobce, kteří se přitom sami potýkají s růstem nákladů, například plateb za energie. Probíhající takzvaná destrukce poptávky, k níž kvůli rapidní inflaci dochází právě i v oblasti maloobchodu, tak postupně povede k růstu míry nezaměstnanosti a k uzavíráním a krachům některých firem a provozů, včetně třeba restaurací.

Za celý letošní rok se tržby maloobchodu propadnou reálně o 2,5 procenta. Češi totiž budou muset omezovat své výdaje i ve zbytku roku, a to zejména kvůli dalšímu růstu cen energií a obecně bydlení.

Čína, ilustrační foto

Česká ekonomika rostla rychleji díky zásobám. Důvod k oslavám ale není

Růst české ekonomiky ve druhém letošním čtvrtletí je lepší, než naznačoval předběžný odhad Českého statistického úřadu. Podle zpřesněných dat hrubý domácí produkt (HDP) ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl o 0,5 procenta, meziročně si připsal 3,7 procenta. S ohledem na vysokou inflaci, přetrvávající problémy v zásobování a všeobecnou nejistotu vyvolanou válkou na Ukrajině jde podle analytiků o velmi solidní čísla.

Přečíst článek

V Česku letos klesne životní úroveň nejvíce od vzniku samostatného státu v roce 1993.

Kovanda: Češi chudnou rychleji než v devadesátkách

Češi chudnou nejrychleji v historii země od roku 1993, potvrdil dnes ČSÚ. Nespokojenost obyvatelstva se zrcadlí v poklesu spotřebitelské důvěry a už i v proběhlé masové demonstraci

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Češi více promýšlejí, za co utratí peníze. A častěji nakupují za hranicemi, je tam levněji

Přečíst článek
Češi utrácejí méně, než se čekalo. Šetří na elektronice i oblečení

Češi utrácejí méně, než se čekalo. Šetří na elektronice i oblečení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme