Reklama

Karel Růžička: Investoři kvůli SVB zavírají rizikové pozice. Koruny se to dotkne jen omezeně

Karel Růžička z Trinity Bank: Investoři zavírají rizikové pozice. Koruny se to dotkne jen omezeně
iStock
 nst
nst

Česká koruna během prvních dvou měsíců letošního roku nepřetržitě posilovala a tento vývoj část finančních trhů překvapoval. Nejsilnější úrovně od počátku roku dosáhla 1. března, kdy byla vůči euru silnější o téměř 3,5 procenta a vůči americkému dolaru o tři procenta. Dělo se tak nehledě na zhoršující se fundamentální ukazatele, jako je vývoj běžného účtu platební bilance nebo rozpočtové hospodaření státu, upozorňuje ředitel Treasury v Trinity Bank Karel Růžička.

Reklama

Důležitějším faktorem než lokální fundamenty se jevilo celkové nastavení globálních trhů a apetit navyšovat rizikové pozice, stav, kterému se říká „risk-on“. Všeobecný zájem o riziková aktiva potvrzuje například akciový index EuroStoxx50, který do 1. března posílil o více jak 12 procent. Došlo i k poklesu kreditních spreadů u korporátních dluhopisů.

Investory zaujal forint nebo mexické peso

Investoři podobně přistupovali i k některým měnovým párům, které mají zajímavou výnosnost danou vyššími lokálními úrokovými sazbami. Z našeho regionu byl takto vnímám maďarský forint, který má krátkodobé úrokové sazby nad 15 procent. Forint oproti dolaru posílil od začátku roku do 1. března o 7,6 procenta.

Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Od minulého čtvrtka koruna proti euro oslabuje vůbec nejvýrazněji od loňského srpna. Vyvstává tak otázka, zda se růstový potenciál české měny nevyčerpal. „Spanilá jízda“ koruny ji za posledních dvanáct měsíců proti euru zpevnila do čtvrtka v tomto týdnu o sedm procent. Z významnějších relevantních světových měn proti euru za stejnou dobu posílila ještě výrazněji jen jediná, a to mexické peso, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Další takovou měnou je mexické peso, které vykázalo za stejné období vůči dolaru zhodnocení o 7,5 procenta. Podobné obchody probíhaly i na koruně, která posílila o tři procenta. Úrokový diferenciál na koruně není tak vysoký jako například u forintu, ale investoři vždy také zohledňují míru rizika investice.

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank zdroj: Trinity Bank

Riziko oslabení koruny je nízké

U měnových obchodů motivovaných snahou inkasovat vyšší úroky v lokální měně (carry trade), je rizikem možnost oslabení lokální měny. Toto riziko je u koruny limitované opakovaně deklarovaným zájmem centrální banky na udržení silné koruny. Přestože se ČNB v poslední době dění na devizovém trhu aktivně neúčastní, trhy si velmi dobře pamatují, že ČNB konzistentně bránila oslabení koruny nad úroveň 24,65 až 24,75 za euro.

České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Aplaus pro korunu. Vůči euru posílila víc než švýcarský frank

Česká koruna od začátku ruské invaze na Ukrajinu posílila vůči euru více než švýcarský frank, který je v čase krizí považován za „bezpečný přístav“. Dnes je euro poprvé od srpna 2008 za méně než 23,50 koruny.

Přečíst článek

Je i možné, že ČNB může na trh vstoupit na nižší úrovni kurzu než při předchozích zásazích. Je proto racionální očekávat, že případné oslabení koruny je limitované. Z pohledu investorů, kteří se snaží vážit očekávaný výnos i mírou rizika, dává investice do koruny jako carry trade smysl.

Nejistota na finančních trzích způsobená pádem banky SVB uvedla trhy do risk-off módu, kdy investoři rizikové pozice zmenšují nebo úplně zavírají. Aktuálně i měny používané v carry tradech oslabují, mexické peso je slabší o pět procent, maďarský forint o 2,2 procenta.

Kurz koruny vůči euru

Koruna je k euru nejsilnější za 15 let. Daří se i pražským akciím

Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejvyšší hodnotě za téměř rok. Dařilo se i koruně. K euru je nejpevnější za téměř 15 let.

Přečíst článek

Česká koruna oslabuje také, ale rozsah oslabení je mnohem omezenější a oproti úrovni z čtvrtka minulého týdne je slabší o 1,1 procenta (měřeno vůči dolaru). Investoři mohou v rámci risk-off módu uzavírat existující pozice, ale při vybírání „vhodných“ měn pro otevření nových měnových pozic spekulujících na oslabení lokálních měn budou brát v úvahu limitovaný potenciál oslabení koruny vzhledem k možnému zásahu ČNB.

Měli by tak preferovat jiné měny, kde není nutné počítat s tak silným protihráčem. Toto uvažování by mělo limitovat možné oslabení koruny v nadcházejících dnech.

Vše o dění po pádu Silicon Valley Bank čtěte zde:

ČNB

Lukáš Kovanda: Bankovní panika v USA zastaví debatu o tom, zda ČNB má dále zvyšovat sazby

Bankovní panika v USA pravděpodobně ukončí debatu o zvýšení úrokových sazeb ČNB. Na pořadu dne bude místo toho bude diskuse, kdy je začít snižovat, komentuje aktuální dění na finančních trzích ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Bolest koruny může trvat tak dlouho, dokud se do Česka nevrátí ekonomický růst

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Koruna je opět při síle. I díky euroamerickým bankovním pádům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme