Reklama

Jana Havligerová: Prezidentští kandidáti jsou vybráni. Na tahu nejsou voliči, ale Nejvyšší správní soud

Prezidentští kandidáti jsou vybráni. Na tahu nejsou voliči, ale Nejvyšší správní soud, říká komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.
ČTK
Jana Havligerová

Fáze prezidentské volby, která se dá nazvat Člověče nezlob se, skončila. A byl to masakr. Z jedenadvaceti uchazečů o Hrad pustilo ministerstvo vnitra na startovní čáru pouhých devět. Jsou to ti, kteří – s výjimkou Nerudové a Pavla – nespoléhali na podpisy občanů a zajistili si podporu zákonodárců. Ti druzí, jejichž listiny nesplnily zákonné požadavky, se hodlají bránit, konečné slovo má Nejvyšší správní soud, upozorňuje komentátorka Newstreamu Jana Havligerová.

Reklama

Fáze prezidentské volby, která se dá nazvat Člověče nezlob se, skončila. A byl to masakr. Z jedenadvaceti uchazečů o Hrad pustilo ministerstvo vnitra na startovní čáru pouhých devět. Jsou to ti, kteří – s výjimkou Nerudové a Pavla – nespoléhali na podpisy občanů a zajistili si podporu zákonodárců. Ti druzí, jejichž listiny nesplnily zákonné požadavky, se hodlají bránit, konečné slovo má Nejvyšší správní soud.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Čas na jeho vyřčení bude mít do konce listopadu. V podstatě je ale vymalováno, prezidentská volba přechází do fáze, která už nemá moc pravidel. Může, anebo nemusí to být zápas, který se nepovede v rukavičkách. Zatím jsou tři hlavní favorité, respektive trojice označovaná průzkumy za favority, možná až příliš zdrženliví. První kolo volby, polovina ledna, se ovšem kvapem blíží. Takže zdánlivý klid zbraní vydrží leda tak přes Vánoce.

Zásadní vliv televize

Kandidáti mají ze zákona vyhrazený prostor ve veřejnoprávních médiích. Český rozhlas a Česká televize jim od 28. prosince do 11. ledna musí pro prezentaci vyhradit dohromady pět hodin vysílacího času. To ale není to hlavní, na co se připravují. Tím jsou přímé střety v živě vysílaných televizních debatách.

Praha, Pražský hrad, sídlo vlády ve Strakově akademii

Prezidentská volba má první poražené. Podívejte se na rozhovory s kandidáty

První boj je za námi. Ministerstvo vnitra oznámilo, kteří kandidáti splnili veškeré náležitosti a skutečně se mohou ucházet o prezidentský post. Přinášíme rozhovory s osmičkou lidí, kteří chtějí na Hrad v unikátním seriálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

A televizní stanice jim dávají pěkně zabrat. Zatím se jejich vedení nedokázalo dohodnout, takže třeba Česká televize a Nova plánují velkou předvolební debatu ve stejném termínu a čase. Toho okamžitě využil Babiš. Oznámil, že se letos nehodlá zúčastnit žádné z debat kandidátů, postup kampaně v lednu roku příštího prý řeší. Že v takových debatách není šéf ANO příliš pevný v kramflecích, je známé. Je to jedno z pravděpodobných vysvětlení. Možná ale kalkuluje s tím, že při nedohodě televizí by mohl zůstat volný nějaký ten prime time, který bude mít sám pro sebe.

Odhadovat kdo, kdy a zdali si v očekávaném souboji sundá rukavičky, je obtížné. Záleží i na tom, jaká bude nálada ve společnosti, jak ji ovlivní energetická krize, inflace, vývoj války na UkrajiněA jaký bude příští prezident? Určitě jiný, než Zeman. Pro někoho lepší, pro někoho horší. Tak už to chodí. Tak si ještě, pokud možno v klidu, užijte nadcházející advent a Vánoce.

Jak volit prezidenta republiky? Základní informace pro voliče

Sedmá volba prezidenta ČR – a třetí přímá obyvateli – se blíží. Jak a kdy se jako volič zúčastnit nadcházejících prezidentských voleb? Kdo může volit, jak volit ze zahraničí, jak je to s hlasovacími lístky? Zde je přehled základních informací ke třetí přímé volbě prezidenta ČR, jejíž první kolo se uskuteční 13. a 14 ledna 2023 a případné druhé kolo o dva týdny později, sestavený na základě informací ministerstva vnitra.

Přečíst článek

Pražský hrad z Karlova mostu

Dalibor Martínek: Babiš nebo Antibabiš? Napětí stoupá. Kdyby Antibabiš, tak který?

Ráno se probudím a rozhodnu se pro jednoho z kandidátů, řekl mi na firemním setkání nedávno majitel významné společnosti. Žádný kandidát mi nepřipadá ideální, ale hlavně ať to není Babiš, doplnil. A myšlenku ještě rozvedl. Možná by podle něj bylo nejlepší, kdyby na Hradě seděl někdo, kdo bude jen jakýsi ceremoniář. Žádná silná osobnost. Protože jak ukázal Zeman, hradní moc je tak snadné zneužít.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme